Branioci Mila Božovića: Optužnica je neprecizna, nema droge, nema novca, nema ničega

Božović je danas na ročištu za kontrolu optužnice kazao da je stekao utisak da je po optužnici bio član kriminalne organizacije koja je imala za cilj da vrši uticaj na izbore tokom 2020. godine u korist DPS-a, što po njemu pokazuje da je optužnica besmislena

10929 pregleda 39 reakcija 7 komentar(a)
Božovića sprovode u Viši sud, Foto: Luka Zeković
Božovića sprovode u Viši sud, Foto: Luka Zeković

Advokati odbrane na ponovljenoj kontroli optužnice protiv Ljuba Milovića, Mila Božovića i ostalih optuženih, koja je okončana večeras u Višem sudu u Podgorici, tražili su da se obustavi postupak protiv svih okrivljenih, ističući da je optužnica ista kao ranija koju je sud prethodno vratio Specijalnom državnom tužilaštvu na ispravku.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao između ostalog da borba protiv kriminala korišćenjem Sky prepiski urušava pravosuđe.

Advokati odbrane dodali su da je jasno da se, kada je u pitanju Sky komunikacija, radi o pritisku javnosti i da je on aktuelizovan pred izbore.

"Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je davno otpočelo kampanju u medijima, objavljivanjem sadržaja", kazala je između ostalog advokatica Bojana Franović osporavajući Sky kao dokaz.

Kako su advokati naveli, SDT nije preciziralo i konkretizovalo optuženja.

"Sve što je napisano, napisano je na osnovu Sky-a. Takav način masovne komunikacije je klasična špijunaža. Optužnica ne precizira gdje je droga, kako su je prenosili, da li su je natovarili na leđa, kome je prodata. Ne zna se ništa. Sve je paušalno. Nema droge, nema novca, nema ničega. Navode da su optuženi išli u Ekvador. Evo imaju potvrde o prelasku državne granice, pa će se vidjeti da nisu", istakao je advokat Dragoljub Đukanović.

Dodao je da kao odbrana imaju pravo da traže uvid u dokaze, u drogu, novac i slično. Dodao je da toga ovdje nema i da sve proizilazi iz navodne Sky prepiske.

Sprovođenje okrivljenih u Viši sud
Sprovođenje okrivljenih u Viši sudfoto: Luka Zeković

Božović je danas na ročištu za kontrolu optužnice kazao da je stekao utisak da je po optužnici bio član kriminalne organizacije koja je imala za cilj, da vrši uticaj na izbore tokom 2020. godine u korist DPS-a. Dodao je da je njegovo političko djelovanje bilo presudno za smjenu DPS-a, te da je samim tim optužnica besmislena i navodi vezani za pomenuti politički uticaj. Takođe je naveo da je kao poslanik u Skupštini doprinio tokom glasanja za izmjenu tužilačkog zakona, nakon čega je smijenjen bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavala sudija Vesna Kovačević, te sudije Igor Đuričković i Nenad Vujanović, kao članovi vijeća, u postupku kontrole i potvrđivanja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, donijelo je u februaru ove godine, rješenje kojim se vraća optužnica Specijalnog državnog tužilaštva, kojom se okrivljenima Milović Ljubu i drugim, stavlja na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kako bi se dopunila istraga i ispravile greške u optužnici. U rješenju se navodi za koja krivična djela se terete svaki okrivljeni pojedinačno.

Optužnicom je Ljubu Miloviću na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401, a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, deset krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti, pet krivičnih djela pranje novca.

Okrivljenom Milu Božoviću izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a okrivljenom Radoju Zvicer izvršenje tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 2 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"U optužnici se navodi da je okrivljeni Milo Božović, kao pripadnik kriminalne organizacije, koja je stvorena i organizovana 2019. godine imao zadatak da kao poslanik u Skupšini CG i član Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine CG (ne navodeći kada je postao poslanik u Skupšini CG i član Odbora za bezbednosti odbranu Skupštine CG i da li je to bio u periodu kada je postao pripadnik kriminalne organizacije, a to je 2019. godina) prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije, ne navodeći konkretne dokaze, ni sadržaj komunikacija ostvarenih preko SKY ECC aplikacije iz koji to proizilazi, kao ni kojim konkretno informacijama je okrivljeni Milo Božović, kao poslanik u Skupšini CG i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine CG, imao pristup i koje je to informacije isti odavao kao poslanik u Skupšini CG i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine CG kriminalnoj organizaciji, što optužnicu u tom dijelu čini nejasnom i nepreciznom", piše između ostalog u rješenju kojim je vraćena optužnica na ispravku.

U svojoj optužnici u konkretnom slučaju SDT navodi da su okrivljeni Ljubo Milović, Mileta Ojdanić, Filip Zindović, Petar Lazović, Vladimir Bajčeta, Nebojiša Bugarin, Milan Popović, Božidar Jabučanin, Ivan Stamatović, Radoje Zvicer, Milo Božović i Marko Novaković, u cilju realizacije kriminalnog plana i to po stavom 1. optužnice od 1-1 do 1-12 činjeničnog opisa, osnovano sumnjivi za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 st. 1 1 st.4 u vezi čl.23 st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore, opisujući za svakog okrivljenog pojedinačne radnje koje su preduzeli, ali pri tom uopšte ne daje bližu analizu dokaza koji bi potkrijepili činjenične navode iz tog dijela činjeničnog opisa optužnice odnosno iz čega proizilazi osnovana sumnja da su prethodno imenovani okrivljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret, jer SDT nije u svom obrazloženju optužnice naveo konkretne razloge o odlučnim činjenicama u pogledu postojanja osnovane sumnje na strani imenovanih okrivljenih, već samo navodi da isto proizilazi iz prepiske iz "SKY ECC komunikacije tih okrivljenih i NN lica.

"Naime, polazeći od činjeničnih opisa krivičnih djela, posebno onih iz člana 300 KZ CG, koja su po navodima predmetne optužnice navodno vršena u okviru kriminalnog plana, i obrazloženja optužnice u odnosu na ta krivična djela, uočava se da u obrazloženju nema nikakvog bližeg navođenja iz kojih to tačno komunikacija, ostvarenih preko SKY ECC aplikacije, proizilazi ono što se navodi u činjeničnom opisu, tačnije koje to konkretne komunikacije, između koga i od kada potvrđuju da su okrivljeni kojima se navedeno krivično djelo stavija na teret učestvovali u neovlašćenom prenosu radi prodaje opojne. droge kokain. Prvenstveno, za ovaj sud je nejasno iz čega konkretno proizilazi osnovana sumnja u pogledu činjenica koje su navedne u optužnici a odnose se na radnju prenošenja opojne droge kokain gdje zastupnik optužnice navodi tačne i precizne podatke o količini opojne droge kokain, načinu pakovanja iste, precizne udjele pojedinačno okrivljenih u vlasništvu opojne droge (kako je to opisano u optužnici za svaku stavku pojedinačno iz stava 1. optužnice od 1-1 do 1-12 činjeničnog opisa i svakog okrivljenog pojedinačno,) načinu prenošenja opojne droge, po čijim uputstvima su radila određena i NN lica kao ko je kome i kada predao opojnu drogu i da su upravo nepoznata lica postupala po naredbama. okrivljenih i da je opisana opojna droga vlasništvo okrivljenih kako se to po pojedinačnim stavkama optužnice stavlja na teret, jer osim što u dispozitivu predmetne optužnice nijesu navedene prepiske iz "SKY ECC komunikacije okrivljenih i NN lica iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja u pogledu izvršenja tih radnji predmetnih krivičnih djela, već ni samo obrazloženje optužnice isto ne sadrži", navedeno je u rješenju kojim je ukinuta prethodna optužnica.

Knežević: Siguran sam da će sud odbaciti zlonamjerne optužbe na moj račun

"Siguran sam da će sud donijeti jedinu odluku koja može biti donijeta u mom slučaju, a to je da će odbaciti ove neutemeljene, paušalne i zlonamjerne optužbe na moj račun, koje su, uprkos svemu što će se dokazati, ukaljale i moju čast, kao i lični i profesionalni ugled. Bez obzira na sve to, nastaviću da časno i pošteno živim, a nadam se uskoro i da na isti način nastavim i svoju profesionalnu karijeru, tokom koje nije zabilježena nijedna jedina mrlja, a o čemu mogu posvjedočiti svi sa kojima sam radio, kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu", kazao je danas pomoćnik direktora Uprave policije optuženi Dejan Knežević.

Rekao je da se ovakvom optužnicom njemu život uništava jer poznaje Ljuba Milovića.

"Poznanstva se ne odričem. Ako je za nešto Ljubo Milovć kriv, neka odgovara. Ja se poznanstva ne odričem, to sad kažem pred svima. Ja odgovarati za druge neću, svako ko je kriv i ako je kriv neka odgovara. Od istine niko ne može pobjeći, ni tužilac, ni tužilaštvo", rekao je Knežević.

On je podsjetio na međunarodnu akciju zaplijene veće tone kokaina, u kojoj je Ljubo Milović pomogao identifikaciju osumnjičenih lica, te da je dobijena nagrada i priznanje. Upitao je zbog čega to tužilac ne navede.

"Specijalno državno tužilaštvo, iako je imalo dva mjeseca da dokazima dopuni optužnicu protiv mene, a što je od njih tražio sud nakon prve kontrole optužnice, ono to nije uradilo. Ne mislim da to nijesu učinili jer nijesu htjeli, već isključivo zato što dokaza da sam počinio krivična djela za koje me terete, nema", naglasio je Knežević.

Dejan Knežević
Dejan Kneževićfoto: Boris Pejović

Osvrnuo se na Skaj dokaze tužilaštva. "Jedino na osnovu čega mi je pripisano krivično djelo je to što je moje ime pomenuto na Skaju. Niti sam koristio Skaj, ni svoj, ni tuđi, niti sam bilo kome, preko bilo koga, slao ili odavao tajne informacije. Da je istina sve ovo što govorim najbolje potvrđuje to što Specijalno državno tužilaštvo ni u dodatna dva mjeseca, nakon prve kontrole optužnice, ni mjesecima unazad, uključujući i onih 10 koje sam proveo u pritvoru, nije našlo nijedan dokaz za svoje optužbe protiv mene. Optužen sam da sam odao informaciju sa sastanka kojem nisam prisustvovao, a kako bih, navodno, zaštitio organizatora kriminalne grupe", istakao je.

Upitao je zašto tužilaštvo nije saslušalo učesnike tog sastanka kako bi provjerilo šta se na njemu pričalo i da li je, navodno, odata tajna informacija uopšte pominjana na sastanku.

"Imali su vremena da to urade i tokom istrage i nakon mog hapšenja prije godinu i sedam mjeseci.Na prošloj kontroli optužnice sam sudu predao broj izvještaja Europola, a na osnovu kojeg je podignuta optužnica protiv mene. U njemu se jasno navodi da nema dokaza da sam umiješan u bilo koje kriminalne aktivnosti. Naglašavam, to je stav Europola, koji je našem tužilaštvu i policiji poslat u paketu sa transkriptima presretnutih razgovora. Siguran sam da Europol nije naveo da nema dokaza da sam povezan sa kriminalnim aktivnostima jer, eto, voli tamo nekog Dejana Kneževića, već da su dobro razmotrili sve informacije u kojima se pominjem", naveo je Knežević.

Dodao je da se ispostavlja da u tom dijelu Specijalno državno tužilaštvo ne vjeruje Europolu.

Bonus video: