SDT podiglo optužnicu protiv Katnića i Lazovića

Katnić i Lazović okrivljeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja

60918 pregleda 320 reakcija 41 komentar(a)
Katnić (arhiva), Foto: Boris Pejović
Katnić (arhiva), Foto: Boris Pejović

Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici predata je danas optužnica Specijalnog državnog tužilaštva protiv bivšeg GST-a Milivoja Katnića i nekadašnjeg pomoćnika direktora UP Zorana Lazovića, potvrđeno je "Vijestima".

Katnić i Lazović okrivljeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Kako se i očekivalo, SDT je u zakonskom roku od šest mjeseci, okončalo istragu protiv Katnića i Lazovića, koji su uhapšeni 14. aprila ove godine.

Lazović (arhiva)
Lazović (arhiva)foto: Boris Pejović

Lazović se tereti da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi osim Katnića i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović.

Ranijom odlukom Vrhovnog suda, Katnić i Lazović mogu ostati u pritvoru do 14. oktobra kada će se ponovo vijećati da li će ostati u Spužu.

Okrivljeni Zoran Lazović tereti se da je povezan sa skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru Beograđa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. On se tereti i da štitio člana kriminalne kavačke grupe Duška Roganovića jer je, kako se navodi, nekadašnjim tužiocima Katniću i Čađenoviću naredio da ga isključe iz krivičnih predmeta.

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv Zorana Lazovića, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela zloupotreba službenog položaja, produženo krivično djelo pranje novca i produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija i Milivoja Katnića, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Iz SDT-a objašnjeno je da je optužnica podignuta nakon štro je iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je Zoran Lazović, u 2020. godini, u Crnoj Gori, organizovao kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljeni Milivoje Katinć i optuženi Petar Lazović, i Saša Čađenović i druga za sada nepoznata lica, a koja je sarađivala sa kriminalnom organizacijom koju je organizovao Radoje Zvicer:

"I imala za cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, i to nepreduzimanjem krivičnog gonjenja prema istaknutim članovima te i svoje kriminalne organizacije, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, njeno djelovanje je planirano na duže vrijeme i zasnivalo se na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova a postojao je uticaj dijela kriminalne organizacije na izvršnu vlast - Upravu policije Crne Gore i druge važne društvene činioce - Specijalno državno tužilaštvo".

Ističu da jLazovića sumnjiče da je uz decembru 2020. u Podgorici, kao pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, pribavio korist Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, pripadnicima Zvicerove kriminalne organizacije.

"Na način što je, na zahtjev R.Z., koji mu je prenio njegov sin, optuženi P.L., obezbijedio da im se ukine zabrana ulaska u Crnu Goru i tako im pribavio korist u vidu prava da uđu i borave u Crnoj Gori, što im je bilo zabranjeno, jer su predstavljali prijetnju po nacionalnu i unutrašnju bezbjednost, a što su V.B. i M.M. iskoristili, jer su, tokom januara, boravili u Crnoj Gori, kod R.Z., organizatora svoje kriminalne organizacije, ali i ostvarivali neposredan susret i ručak sa okrivljenim Z. L., koji je potom, zajedno sa okrivljenim M. K. a u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog djela, u javnim i medijskim nastupima, obmanjivao javnost da su ta lica u Crnu Goru ušla na zahtjev policije Republike Srbije i da su prema njima Uprava policije Crne Gore i on kao starješina preduzimali policijske mjere i radnje, u skladu sa zakonom".

Lazovića i Katnića sumniče da su isto u decembru 2020. godine, u Podgorici, "zajednički, protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja i nevršenjem svojih službenih dužnostim", pribavili korist Dušku Roganoviću, istaknutom članu Zvicerove kriminalne organizacije.

"Jer okrivljeni Z.L. nije naredio da policija i kod D.R. inicira pretresanje i protiv njega podnese izvještaj kao dopunu krivične prijave, iako su prethodno prikupljeni dokazi i obavještenja iz kojih je proizilazio osnov sumnje da je D.R. učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i druga za koja se goni po službenoj dužnosti, a da je, kao organizator kriminalne organizacije, potom naredio njenom pripadniku - okrivljenom M.K. da po službenoj dužnosti ne pokreće postupak protiv D. R., što je okrivljeni M.K. prihvatio, iako je i sam znao da postoje dokazi i obavještenja za osnove sumnje da je D.R. izvršio krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, pa je naložio optuženom specijalnom tužiocu S. Č. da ne pokreće postupak protiv D. R., ne odobri policiji da podnese i sam da ne podnosi sudu zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje i njegovog stana i drugih prostorija, što je S. Č. prihvatio, zbog čega su službenici policije inicirali pretresanje kod drugih lica i samo protiv njih, po nalogu S.Č. podnijeli izvještaj kao dopunu krivične prijave, ali ne i protiv D.R., pa su mu tako okrivljeni Z. L. i M. K. i optuženi S. Č. pribavili korist u vidu nepreduzimanja radnje dokazivanja i nepokretanja postupka protiv njega".

Nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca sumnjiče da je, u januaru 2022. godine, skupa sa optuženim specijalnim tužiocem Čađenovićem, koji je bio obrađivač predmeta, nevršenjem svoje službene dužnosti pribavio korist optuženom Petru Lazoviću,Ljubu Miloviću, Radoju Zviceru i Dušku Rogaanoviću i još sedmorici pripadnika te kriminalne organizacije.

"Jer iako je znao da postoje osnovi sumnje da su učinili krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, se saglasio sa odlukom koju je donio optuženi S.Č., da se ne preduzima krivično gonjenje protiv njih, a potom je okrivljeni M.K., ostvarujući dalje svoju ulogu i zadatak u kriminalnoj organizaciji, u javnim i medijskim nastupima obmanjivao javnost da optuženi P. L., sin okrivljenog Z.L., nije pripadnik kriminalne organizacije R. Z., već prikriveni policijski službenik na tajnom zadatku, dok je, nakon što je utvrđeno da je optuženi S.Č. donio očigledno nezakonitu odluku, Specijalno državno tužilaštvo, a nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu protiv 11 optuženih lica, zbog velikog broja teških krivičnih djela, a po kojoj je u toku krivični postupak pred sudom", saopšteno je iz SDT.

Oni ističu da postoji i osnovana sumnja i da je okrivljeni Zoran Lazović u periodu od marta 2021. do marta 2024. godine, u Podgorici, lažno prikazivao činjenice o porijeklu novca za koji je znao da je pribavljen kriminalnom djelatnošću:

"Jer je, kao javni i bivši javni funkcioner Agenciji za sprječavanje korupcije podnosio izvještaje u kojima je lažno prikazivao da je ostvarivao prihode od poljoprivrede u iznosima od po 2.500,00 € mjesečno, iako nije vršio promet poljoprivrednih proizvoda i hrane, niti je u registar ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede upisan kao proizvođač poljoprivrednih proizvoda namijenjenih tržištu, već je na taj način lažno prikazivao porijeklo novca pribavljenog kriminalnom djelatnošću - izvršenjem krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije za koje je protiv njega podignuta optužnica, i kriminalnom djelatnošću - neovlašćenom prodajom opojne droge i krijumčarenjem i prodajom cigareta svog sina - optuženog P.L., protiv kojeg je Specijalno državno tužilaštvo podiglo više optužnica za više krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krijumčarenje".

Dodaju da postoji osnovana sumnja i da su Lazović i Katnić, u aprilu ove godine, u kućama koje koriste, u Bijelom polju i Danilovgradu neovlašćeno držali vatreno oružje i municiju, za koje je im nije izdata odgovarajuća isprava o oružju, a okrivljeni Lazović i djelove oružja i municiju, čije držanje je građanima zabranjeno.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima produži pritvor.

Bonus video: