Škaljarce terete za ubistvo dvojice državljana Srbije u Danilovgradu

Iz SDT-a su pojasnili da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su u drugoj polovini 2019. godine organizovali pokojni Mile Radulović i Alan Kožar, a čiji članovi su postali četvorica osumnjičenih, pokojni Damir Hodžić i drugi nepoznati pripadnici

17473 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
SDT, Foto: Luka Zeković
SDT, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.10.2024. 12:02h

Pripadnici škaljarskog klana ubili su dvojicu državljana Srbije, članove njima suprotstavljenog kavačkog klana - Filipa M. i Vukašina G., tokom 2019. godine u kući jednog od članova te organizovane kriminalne grupe, Milana Brajovića, u danilovgradskom naselju Jelenak, a potom su sakrili njihova tijela.

Zbog tog zločina i stvaranja kriminalne organizacije Specijalno policijsko odjeljenje danas je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, podnijelo krivičnu prijavu protiv pripadnika barske ćelije škaljarskog klana – Brajovića zvanog Fitilj, Stefana Đukića Mandića, Emila Tuzovića i Gorana Milašinovića. Terete ih da su izvršili krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i teško ubistvo u saizvršilaštvu. Brajoviću se na teret stavlja i da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Iz SDT-a su pojasnili da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su u drugoj polovini 2019. godine organizovali pokojni Mile Radulović i Alan Kožar, a čiji članovi su postali četvorica osumnjičenih, pokojni Damir Hodžić i drugi nepoznati pripadnici.

"...Sa tačno određenim ulogama i zadacima, u cilju vršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, pa tako i ubistvo oštećenih F.M. i V.G., državljana Srbije, pripadnika suprostavljene kriminalne organizacije, iz bezobzirne osvete, zbog ubistva Z.N., pripadnika svoje kriminalne organizacije".

Pojašnjeno je da su dvojicu državljana Srbije ubili u junu 2019. godine, na svirep način:

"...U selu J., opština D., u kući osumnjičenog M.B., u junu 2019. godine, uz skrivanje njihovih posmrtnih ostataka i uklanjanje tragova krivičnog djela". "Predmet krivične prijave je i nedozvoljeno nabavljanje i držanje veće količine automatskog vojnog i drugog vatrenog oružja od strane osumnjičenog M.B., u D., u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine, i to najmanje tri automatska pištolja, dva ručna bacača - raketa, mine se rasprskavajućim usmjerenim dejstvom, tri prigušivača, devet pištolja i jedan revolver, kako bi ga stavio na raspolaganje kriminalnoj organizaciji čiji je pripadnik, radi izvršenja ciljeva zbog kojih je organizovana", kazali su iz SDT.

Osumnjičeni Brajović i Milašinović su saslušani u Upravi za izvršene krivičnih sankcija, dok su Tuzović i Đukić Mandić trenutno nedostupni crnogorskim istražnim organima, jer se nalaze u pritvoru u Ukrajini, zbog drugih krivičnih djela.

"Za njima je rasisana potjernica", kazali su iz SDT.

Đukić Mandić i Tuzović optuženi su za pokušaj ubistva šefa kavačkog klana, Radoja Zvicera, u Ukrajini, krajem maja 2020. godine.

Pred podgoričkim Višim sudom odgovara Đukić i Mandić za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića u Baru.

Tom optužnicom je predsta6vljeno da je okrivljeni Stefan M. Đukić, koji se ranije prezivao M6andić, prvog novembra 2019. kao saizvršilac počinio krivično djelo teško ubistvo i sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića.

Njegova supruga, majka i polubrat - Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović, Vuk V. Lakićević, zatim Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović, optužuju se za stvaranje kriminalne organizacije. Đukić Mandić, Lakićević i Vujadinović optuženi su i da su 20. avgusta 2019. godine, pokušali da ubiju Gardaševića u Baru, odnosno da su kao saizvršioci počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Osim te optužnice, Đukić Mandić je optužen da je iz pritvora u Ukrajini naredio da se brutalno pretuče nekadašnja sutkinja Biljana Uskoković, pred kojom je ta kriminalna grupa svojevremeno odgovara zbog ubistva Klisića i ranjavanja Gardaševića.

Bonus video: