VDT: Usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a za pretresanje školskog broda "Jadran"

"Vrhovno državno tužilaštvo je, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka podiglo Zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv Rješenja Višeg suda u Podgorici da je zapisnik o pretresanju školskog broda 'Jadran' i fotodokumentacija, koja čini njegov sastavni dio, pravno nevaljan dokaz", piše u saopštenju VDT

6353 pregleda 2 komentar(a)
Školski brod "Jadran", Foto: Siniša Luković
Školski brod "Jadran", Foto: Siniša Luković

Zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) podiglo protiv rješenja Višeg i Apelacionog suda u predmetu protiv optuženog V.R. i drugih, zbog krivičnog djela – stvaranje kriminalne organizacije, usvojen je odlukom Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je utvrđeno da su Viši sud u Podgorici i Apelacioni sud Crne Gore povrijedili zakon u korist okrivljenih, saopšteno je iz VDT.

"Vrhovno državno tužilaštvo je, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka podiglo Zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv Rješenja Višeg suda u Podgorici da je zapisnik o pretresanju školskog broda 'Jadran' i fotodokumentacija, koja čini njegov sastavni dio, pravno nevaljan dokaz. Zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut je i protiv odluke Apelacionog suda da se, kao neosnovana, odbije žalba Specijalnog državnog tužilaštva na Rješenje Višeg suda u Podgorici", ističe se u saopštenju.

Iz VDT su dodali da je Vrhovni sud u donijetoj presudi o usvajanju Zahtjeva za zaštitu zakonitosti VDT-a konstatovao da se odredba ZKP-a (čl.81 stav 3) da pretresanju prisustvuju svjedoci, ne odnosi na pretresanje broda i da su nejasni razlozi nižestepenih sudova da je ta odredba prekršena prilikom pretresanja školskog broda "Jadran" 19.04.2019.godine.

"Vrhovni sud je utvrdio da su nižestepeni sudovi svoje odluke temeljili na tome da je pretresanje školskog broda 'Jadran' izvršeno bez prisustva dva svjedoka, gubeći pri tom iz vida odredbu ZKP-a (član 81.st.6), kao odredbu lex specialis za pretresanje koje se vrši na brodu, u kom slučaju zakonodavac ne normira neophodnost da pretresanju prisustvuju svjedoci (iz čl. 81 st.3 ZKP-a), već samo insistira na neophodnosti da se naredba o pretresanju preda zapovjedniku broda, te da zapovjednik broda ili lice koje on odredi prisustvuje pretresanju. Zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, Vrhovno državno tužilaštvo podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon", piše u saopštenjU VDT.

Bonus video: