Traga li policija za vođom škaljaraca Igorom Vukotićem: Da li je i kada napustio Crnu Goru?

Uprava policije godinama ćuti o tome čine li što da uhapse odbjegle šefove i pripadnike škaljarskog klana

55888 pregleda 14 komentar(a)
Policija (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Policija (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Crnogorska policija gotovo tri godine ne odgovara “Vijestima” da li uopšte pokušavaju da uđu u trag odbijeglom vođi škaljarskog klana Igoru Vukotiću i plaćenicima te zločinačke grupe.

Vukotić je crnogorskim istražiteljima nedostupan već šest godina zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je pripremala likvidacije nekadašnjih specijalnih tužilaca, više bivših funkcionera tajne i javne policije i nekoliko pripadnika zločinačkog kavačkog klana. U međuvremenu, optužili su ga i za ubistvo Šćepana Roganovića u Herceg Novom, u februaru 2020. godine.

“Vijesti” su Upravu policije još u januaru 2022. godine pitale traže li Vukotića i da li su utvrdili je li taj Kotoranin napustio Crnu Goru, ako jeste, kada i na kom graničnom prelazu, ako je legalno izašao iz države.

Na ta pitanja, ali ni na urgencije slate u međuvremenu, Uprava policije ostala je nijema.

Nijesu odgovorili ni na posljednja, poslata 7. oktobra, kada su “Vijesti” Upravu policije pitale kada su posljednji put obavijestili Specijalno državno tužilaštvo o mjerama i radnjama koje su preduzeli da lociraju i liše slobode Vukotića, ali i Marka Jovanovića, optuženog da je 31. marta 2018, oko 11 sati u Podgorici ubio Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića, slučajnu žrtvu kokainskog rata.

Nezvanično, “Vijestima” je rečeno da traže Vukotića, kao i sve odbjegle kriminalce.

Posljednje odgovore za Vukotića i plaćenike škaljarskog klana, “Vijesti” su dobile prije četiri godine od Specijalnog državnog tužilaštva kojim je tada tukovodio Milivoje Katnić.

Tadašnja portparolka SDT-a, tužiteljka Sanja Jovićević, u maju 2020. godine odgovorila je da je SDT u predmetima za koje su “Vijesti” pitale preduzela sve zakonom propisane mjere i radnje koje su u njihovoj nadležnosti.

Tako je odgovorila na brojna pitanja, među kojima je bilo i ono upućeno tadašnjem glavnom specijalnom tužiocu - kada su posljednji put i koje mjere i radnje preduzeli da uhapse Igora Vukotića, osumnjičenog za planiranje više likvidacija, između ostalih i Katnićevu, i kada su posljednji put od suda tražili da odobri pretres Vukotićeve i kuća njegove porodice.

Kotoranin Igor Vukotić, brat je nekada apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, ubijenog 8. septembra 2022. godine u Istanbulu. U ratu nekada jedinstvenog kotorskog klana, koji traje već deceniju, 20. aprila 2019. godine u kotorskom naselju Dobrota, ispred porodičnih apartmana “Vukotić” ubijen je i njihov otac Vesko Vukotić.

Optužbe

Igoru i Jovanu Vukotiću i njihovom saradniku Jovanu Jovanoviću suđeno je zbog optužbi da su u julu 2012. godine u tivatskoj diskoteci “Madam Coco” ranili radnika obezbjeđenja tog lokala Dejana Dekovića. Pet godina kasnije Jovan Vukotić oslobođen je tih optužbi, a zbog istog događaja, Igor Vukotić osuđen je na osam, a njihov Jovanović na 14 mjeseci zatvora.

Specijalni tužioci optužuju Igora Vukotića da je sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem i albanskim državljaninom Erogenom Brajovićem formirao kriminalnu grupu koja je planirala više likvidacija.

Navodno, pripremali su likvidacije Milivoja Katnića, Duška Golubovića, Zorana Lazovića, Duška Koprivice i njegovog sina Strahinje, ali i navodnih pripadnika njima suprotstavljenog kavačkog klana: Nikole i Vladimira Banićevića, Darka Janjića, Radovana Mujovića. Na spisku su im, tvrde secijalni tužioci, bili i Podgoričanin Vjekoslava Lambulića i braća Vilotijević iz Nikšića.

U tom predmetu tužilaštvo ima zaštićenog svjedoka, kodnog imena Jadranko Jonski, koji je istražiteljima do detalja ispričao ko su bile mete kriminalnih grupa iz Nikšića, Kotora i Skadra, koga su pratili, čija ubistva planirali...

Zaštićeni svjedok ranije je na suđenju je kazao da mu je rečeno da je Ranko Radulović u kontaktu i dobrim odnosima sa Vukotićima iz Kotora, koji su navodno na čelu škaljarskog klana...

Tvrdi da je optuženi Nikola Mandić bio glavna veza između škaljarskog klana i Radulovića i da se taj Nikšićanin iz bolnice u Brezoviku dogovorio o sastanu sa Igorom Vukotićem, u njegovoj kući u Kotoru.

Radulović je tada bio u pritvoru, ali mu je zbog navodnih zdravstvenih problema omogućeno bolničko liječenje.

“... Ušli smo u garažu, tu nas je sačekalo obezbjeđenje. Bio je Vukotić, (Nikola) Mršić, jedan iz obezbjeđenja i veliki crni pas... Ranko je mene odredio da izvršim... likvidacije... Vukotić me je pitao da li sam spreman psihički i fizički, mogu li to da uradim... Rekao sam - jesam, nema problema”.

Istakao je da su Ranko i Igor već odredili mete: “Smatrali su da imaju neprijatelje i ja sam za njih trebao da odradim dva čovjeka, a oni za nas dvojicu Vilotijevića. Oni su počeli priču oko (Duška) Golubovića, (Zorana) Lazovića, Duška Koprivice, Strahinje Koprivice, Nikole i Vladimira Banićevića, Darka Janjića i Radovana Mujovića”... Tvrdi da su Golubović i Lazović bili prioritetne mete:

“Oni su rekli da to prate. Iz Rankove priče, to su njihovi neprijatelji i Igor se složio sa tim, imali su isto mišljenje - ako ne rade za škaljarski, onda rade za kavački klan jer su mnogo opasni”...pričao je zaštićeni svjedok u sudnici 2019. godine.

Rekao je da mu je Radulović prvi put Milivoja Katnića pomenuo kada je podmetnut eksploziv ispod automobila Duška Roganovića, govoreći da je tužilac dobar drug sa njim...

Skadranin Erogen Brajović i Kotoranin Igor Vukotić nikada nijesu uhapšeni u toj istrazi, a ostali optuženi brane se sa slobode jer u roku koji to predviđa zakon nije donijeta prvostepena presuda.

Osim Brajovića, Radulovića i Vukotića, optuženi su i Zlatko Matanović, Stefan Perović, Nikola Mandić, Stefan Radulović, Radoš Petrušić, Luka Radulović, Darko Vicković, Ratko Martinović, Nenad Lubura, Radivoje Preradović, Miladin Dedović, Ivan Todorović, Milovan Peruničić, Željko Matijašević, Nikola Mršić, kao i sin Ranka Radulovića, Ž. R. kojem se sudi kao maloljetniku.

Svi su negirali da su počinili krivčna djela koja im se stavljaju na teret.

Igora Vukotića specijalni tužioci terete i da je dio kriminalne grupe odgovorne za ubistvo Roganovića.

Viši sud u Podgorici optužnicu protiv njega i ostalih okrivljenih za tu likvidaciju potvrdio je krajem prošle godine.

Osim odbjeglog Vukotića, proširenom optužnicom obuhvaćeni su Novljanin Marko Radović (30), Podgoričani Slavko Radulović (43) i Miloš Gvozdenović (36), Cetinjanin Ilija Milanović (38).

Terete ih da su, sa ranije uhapšenim pripadnicima škaljarskog klana, stvorili kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj likvidaciju Roganovića.

Za ubistvo Roganovića ranije su optuženi Dino Ibrahimović, Krsto Vujić, Mili Bajramović, Miloš Komar i Igor Glavaš. Direktnim izvršiocem označen je Bajramović. On je u bjekstvu, kao i Vujić, optuženi organizator te kriminalne grupe.

Specijalno državno tužilaštvo u tom predmetu ima svjedoka saradnika, Novljanina Miloša Đuričkovića.

I Jovanović izmiče pravdi

Optuženi za dvostruko ubistvo u Podgorici Marko Jovanović još nije uhapšen, a nadležni odbijaju da odgovore šta su i kada posljednji put preduzeli da ga lociraju i izvedu pred lice pravde.

Prema tvrdnjama SDT-a, on je bio dio kriminalne organizacije koju je predvodio navodni član škaljarskog kriminalnog klana Janko Vukadinović.

Prema dokumentima specijalnih tužilaca, Jovanović je direktni izvršilac dvostrukog ubistva u centru glavnog grada - tada je ubijen Miloš Šaković, njegova primarna meta, a u oružanom napadu smrtno je stradao je i Radivoje Jovanović, koji je sjedio u lokalu “Forum” u trenutku pucnjave.

“Kada je Uprava policije posljednji put obavijestila SDT o mjerama i radnjama koje su preduzeli da lociraju i liše slobode Marka Jovanovića, optuženog da je 31. marta 2018, oko 11 sati u Podgorici ubio Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića”, pitanje je “Vijesti” koje ignorišu u Upravi policije.

U optužnici, koju je zastupao sada optuženi specijalni tužilac Saša Čađenović, piše da je kriminalnu grupu predvodio Janko Vukadinović, a čiji je član postao Marko Jovanović.

Prema navodima optužnice, njih dvojica su kao saizvršioci počinili krivično djelo teško ubistvo. U grupi je, tvrdi SDT, bio i Jankov brat Predrag Vukadinović.

Miloš Šaković rođak je, takođe, ubijenog Milića Minje Šakovića, jednog od visokopozicioniranih članova škaljarskog kriminalnog klana. Iz policije nezvanično tvrde da su pripadali zaraćenim kriminalnim klanovima, odnosno, da je pokojni Miloš bio blizak sa kavčanima.

Bonus video: