Kašćelanu ukinut pritvor, uhapšen na izlazu iz Spuža

SDT uporedo vodi nekoliko istraga protiv kriminalne organizacije čiji je član kako se sumnja Kašćelan bio

84954 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Jednom od vođa kavačkog klana Slobodanu Kašćelanu ukinut je jutros pritvor nakon što je protekao rok za donošenje prvostepene presude.

Prema saznanjima Vijesti iz vrha Uprave policije, Kašćelan je uhapšen na izlazu iz zatvora zbog drugog krivičnog djela.

Kašćelan je uhapšen na kapiji Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje uporedo vodi nekoliko istraga protiv kriminalne organizacije čiji je član kako se sumnja bio.

Savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković potvrdila je Vijestima da je Kašćelanu ukinut pritvor.

Kašćelanu se u Višem sudu u Podgorici godinama sudi da je sa Igorom Božovićem krajem maja 2010. godine organizovao kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

SDT je protiv Kašćelana i još 17 osoba podnijelo optužnicu bog planiranja likvidacije vođe suparničkog škaljarskog klana Jovana Vukotića, kao i člana ovog klana Jovana Jovanovića.

Osim Kašćelana, optuženo je još 17 osoba, među kojima su i Radoje Zvicer i Milan Vujotić.

Međutim tu optužnicu nijesu prihvatila dva vijeća - krivično vanraspravno Višeg suda u Podgorici ali i Apelacionog suda.

Ljetos je vijeće Vrhovnog suda donijelo odluku da su nezakonito utvrdili da nema mjesta optužbi Specijalnog državnog tužilaštva kada su obustavili postupak protiv okrivljenih lidera kavačkog klana Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za pokušaj ubistva nekadašnjeg šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Nakon što je Vrhovni sud usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i utvrdio da je odlukama Višeg i Apelacionog suda povrijeđen zakon u korist okrivljenih - SDT je početkom septembra predalo optužnicu protiv Petra Mujovića zbog optužbi da je po nalogu Zvicera i planu Kašćelana i Vujotića pokušao da ubije Vukotića u oktobru 2021. godine.

Bonus video: