Dragović: Nisam skrivao ničiju imovinu

"U odnosu na sporne stanove odgovorno tvrdim da nijesam imao apsolutno nikakav dogovor sa sada pokojnim Jovanom Vukotićem da navodno na svoje ime upisujem njegove nekretnine i to je jedna bezočna laž. Dogovor u vezi kupovine spornih stanova imao sam samo i isključivo sa ovlašćenim licem prodavca”..., naveo poslanik PES-a u reagovanju

14475 pregleda 155 reakcija 49 komentar(a)
Darko Dragović, Foto: Pokret Evropa sad
Darko Dragović, Foto: Pokret Evropa sad

Poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović reagovao je na tekst “Kako su nekretnine šefa škaljaraca završile u rukama poslanika PES-a: Vukotićevi stanovi, Dragovićevo ime?”:

“Oštro demantujem insinuacije iz vašeg teksta koje me na bilo koji način povezuju sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima. Smatram da mi se na veoma ružan način crta meta i pravi konstrukcija sa kojom nemam apsolutno nikakave veze. Senzacionalističke članke koje objavljujete sa znakom upita, a sa ciljem da se kreira utisak kako sam kao poslanik PES-a na neki način involviran sa kriminalnim klanom samo je nastavak uređivačke politike koju vodi vaš medij u kontinuitetu. No, krenimo redom.

Nije tačno da nisam podnio godišnji imovinski izvještaj Agenciji za sprečavanje korupcije za 2023. godinu. Zbog svoje nemarnosti kasnio sam sa podnošenjem izvještaja i zbog toga ću biti prekršajno odgovoran, međutim izvještaj je podnijet i u njemu unijeti svi podaci o mojim imovinskim prilikama. Između ostalog, evidentirano je da su se u 2023. godini na moje ime vodila dva sporna stana u Kotoru i Budvi, ali i da postoji dug u iznosu od 120000,00 eura.

Sve što sam stekao, stekao sam zakonito i za sve postoji valjan i nesporan pravni osnov i pozivam sve relevantne državne organe da provjere sve što sam u životu stekao.

U odnosu na sporne stanove odgovorno tvrdim da nijesam imao apsolutno nikakav dogovor sa sada pokojnim Jovanom Vukotićem da navodno na svoje ime upisujem njegove nekretnine i to je jedna bezočna laž. Dogovor u vezi kupovine spornih stanova imao sam samo i isključivo sa ovlašćenim licem prodavca i to na način koji ću objasniti u daljem tekstu.

Ja sam naslijedio dosta nepokretnosti nakon smrti roditelja. Između ostalog, bio sam vlasnik katastarske parcele u industrijskoj zoni Danilovgrada površine cca 3200m2 čija je tržišna vrijednost bila 2018. godine oko 120000,00 eura. Plan mi je bio da za vrijednost te nepokretnosti kupim druge nepokretnosti. Stoga sam i postigao dogovr sa M. L. da mi njegova firma proda dva stana u Kotoru i Budvi, a da ja njemu isplatim kupoprodajnu cijenu nakon prodaje zemljišta ili da mu naknadno prenesem pravo svojine na zemljištu.

Nedugo nakon zaključenja kupoprodajnih ugovora Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak protiv M. L. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa. Odlučujući po predlogu SDT-a, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je donio Rješenje Kris br. 72/18 od 17. 12. 2018. godine kojim je, između ostalog, određena privremena mjera zabrane raspolaganja ovim nepokretnostima. S obzirom da sam bio savjesni kupac ovih nepokretnosti, koje u tom momentu nijesu bile plaćene, nisam htio da rizikujem posljedice ishoda ovog krivičnog postupka jer je postojala opasnost da ovi stanovi budu predmet trajnog oduzimanja. Stoga smo ja i M. L. postigli tada dogovor da raskinemo kupoprodajne ugovore, odnosno da mu stanove vratim i ne plaćam kupoprodajnu cijenu, a da on slobodno raspolaže sa njima.

Presudom Višeg suda u Podgorici Kvs br. 431/20 od 8. 2. 2021. godine M. L. je oglašen krivim za izvršenje krivičnog djela stavljenog mu na teret i kažnjen uslovnom osudom i novčanom kaznom od 5000,00 eura uz obavezu da plati državi štetu. Kako u zakonskom roku SDT nije pokrenuo postupak trajnog oduzmanja imovine osuđenog M. L., dana 25. 7. 2023. godine je podnijet sudu zahtjev za ukidanjem privremene mjere zabrane raspolaganja. Postupajući po zahtjevu M. L., Viši sud u Podgorici je dana 17. 6. 2024. godine donio rješenje Kvs br. 429/23 kojim je ukinuta privremena mjera zabrane raspolaganja nepokretnostima uz zabilježbu zabrane u katastru nepokretnosti određene rješenjem sudije za istragu istog suda Kris br. 72/18 od 17. 12. 2018. godine.

Prema tome, od 17. 12. 2018. godine, pa do 17. 6. 2024. godine zabranjeno je bilo raspolagati nepokretnostima koje sam kupio od privrednog društva čiji je vlasnik M. L., te stoga nismo ni mogli formalizovati naš dogovor, odnosno zaključiti notarski zapis raskida kupoprodajnih ugovora. Odluka Višeg suda u Podgorici je postala pravosnažna tek 11. 10. 2024. godine. Čim su se stekli uslovi, odnosno po brisanju zabilježbe zabrane raspolaganja iz Lista nepokretnosti, ugovor o kupoprodaji stana je formalno raskinut.

Ja niti mogu znati, niti trpjeti posljedice bilo čijeg postupanja nakon postignutog dogovora o raskidu ugovora niti prije kupoprodaje, niti nakon dogovornog raskida, jer kupoprodajnu cijenu nikad nisam platio, nisam u posjedu ovih nekretnina, niti smatram da su stanovi moji od momenta postizanja dogovora o raskidu sa M. L. Jasno je da za sve vrijeme trajanja zabrane raspolaganja nismo mogli i pravno raskinuti ugovore. Odnosno, morao sam biti evidentirani nosilac prava svojine bez obzira što nepokretnosti nijesu moje.

Odgovorno tvrdim da sam jedini i isključivi dogovor oko kupoprodaje, uslova kupoprodaje i uslova raskida imao sa M. L. i ni sa kim više. Kao savjesni kupac izjavio sam i žalbu na rješenje sudije za istragu od 17. 12. 2018. godine. Gnusna je laž da sam ove nepokretnosti prikrivao u bilo čije ime i za bilo čiji račun. Sa počivšim Jovanom Vukotićem nisam bio u prijateljskim odnosima, niti sam s njim ikada imao bilo kakav dogovor. U ostalom, novinari ND Vijesti imaju uvid u Sky prepisku pa će se uvjeriti i da sam svjetlosnim godinama daleko od svih tih stvari.

Stoga, nikad nisam bio zakonski zastupnik Jovana Vukotića u ovim poslovima, nisam na sebe prepisao sporne nepokretnosti jer navodno nijesu mogle biti svojina sada poč. Jovana Vukotića zbog finansijske istrage, i za skoro sve vrijeme od kupovine pa do sada stanovi su bili pod zabranom raspolaganja i lupom tužilaštva, pa nije jasno kako sam ih ja mogao sačuvati od bilo kakve istrage.

Stanove ne smatram svojim, ne znam da li je i sa kim imao dogovor M. L. u vezi istih i nisam u njihovom posjedu.

Spornim tekstom mi je ciljano narušen lični i profesionalni ugled, ali i bezbjednost jer sam predstavljen kao dio mafijaškog klana što nikad nisam bio niti sa takvim poslovima imam bilo kakve veze. Svim zakonskim sredstvima ću braniti svoj lični i profesionalni integritet”, piše u Dragovićevom reagovanju.

Odgovor novinara biće objavljen sjutra

Bonus video: