Petar Lazović planirao da prevaspita Trebinjca u poslu šverca cigareta: Imaš li koga da „pozdravi” Letvu

“Moraš poslati pare što hitnije, jer ne mogu da izdrže. Snađi se da se razdužiš”, poručuje policajac Ninkoviću

42169 pregleda 47 reakcija 20 komentar(a)
Petar Lazović šalje svoju fotografiju tokom dopisivanja, Foto: Skaj/Vijesti
Petar Lazović šalje svoju fotografiju tokom dopisivanja, Foto: Skaj/Vijesti

Nekadašnji bezbjednjak Petar Lazović u ljeto 2020. godine tražio je način da “prevaspita” Trebinjca Radomira Ninkovića, jer je, umjesto sa njegovom, krijumčario cigarete sa nekoliko drugih crnogorskih švercerskih ekipa.

Sada optuženi policajac i Trebinjac kojeg nazivaju Rašo Letva, svega tri mjeseci kasnije skupa su radili taj nezakoniti posao.

To proizilazi iz prepiski sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, koje je Lazović vodio sa više pripadnika svoje kriminalne ekipe, ali i Ninkovićem, koji je pisao sakriven iza nadimka Toti.

“Imaš li koga u Trebinje da jednog samo pozdrave, da samo saznam kako se zove i preziva, ali ga svi znaju kao ‘Letva’... Rašo Ninković je Toti”, piše Lazović 27. jula 2020. godine Ljubu Miloviću.

Istog kolegu iz policija i klana, sada odbjeglog Milovića, već u februaru naredne godine uključio je u posao sa Ninkovićem.

Poruke koje je Lazović slao preko Skaja od ljeta 2020. do marta 2021. godine, jasno pokazuju koji ga je Podgoričanin snabdijevao švercovanim cigaretama, najčešće brendovima Mančester, FM plavi i crveni,FM slims, Merlin, Royal, Prestige, King... ali i da su Trebinjcu obezbjeđivali do hiljadu paketa sedmično.

Taj Podgoričanin koristio je više šifrovanih naloga na Skaju, a među njima D4FCK8, 5OIQOW...

Da je te duvanske proizvode Ninković preuzimao od Lazovića već u jesen 2020. godine jasno je iz poruka kojima Lazović traži od njega da plati dug.

“Koliko si poslao? Poslao si 120.000, još ti kažem trebaju pare”, napisao je Lazović Trebinjcu 22. oktobra 2020. godine, nakon što je Podgoričanin od kog su uzeli cigarete tražio da stiska Totija.

Ninković mu odgovara da ima je još sto hiljada koje su “sinoć kasno došle”, pa da će dan kasnije poslati 150.000 eura.

“Pošalji 180 da 300 bude ukupno, a tebi je 30 da dodaš na 150 ništa”, insistira policajac i dobija odgovor od Ninkovića da će tako učiniti.

Lazović tada pita Ninkovića zna li koliko im je dužan, a ovaj objašnjava da ima zapisano u svesci, nako čega policajac traži tačan iznos.

“Nije mi sveska sa mnom, daleko sam, vozim se. Vozim robu”, šalje on.

Nekoliko sati kasnije, nedugo nakon ponoći 23. oktobra, Lazoviću stiže fotografisan list na kom je upisano: “King 243 H, Mančester 163 H, Merlin 33 H, Prestiž 30 H, FM 320 H, Rojal slims 30 H”.

“737.100 sa ovim danas. Evo ovo imam na stanju, nije nešto ovamo sjajno i noćas je neko pao 80 paketa”, šalje Ninković.

Trebinjac slao Lazoviću spisak dugova
Trebinjac slao Lazoviću spisak dugovafoto: Skaj/Vijesti

Policajac mu tada prosljeđuje poruke od člana ekipe koji piše pod imenom Laki, koji traži da Ninković “dobro smanji” dug.

“Moraš poslati pare što hitnije, jer ne mogu da izdrže. Snađi se da se razdužiš”, poručuje Lazović.

Ninković mu odgovara: “Bit će brate”, a policajac nastavlja:

“Brate to nije do mene, ja sam te pustio dosta ... Moraš jer ne mogu da izdrže, ne bi oni meni rekli da im ne trebaju hitno”.

“Prepolovit ćemo ove sedmice. Stisnut ću i ove moje da plaćaju”, piše Ninković.

“Moramo, pošalji 450 ove sedmice, stiskaj, radi šta misliš da treba, pare se moraju poslat jer koče ih, imaju zastoje, 737.100 je njima previše, jer je to keš sa kojim rade”, insistira Lazović.

Ninković slao fotografije novca
Ninković slao fotografije novcafoto: Skaj/Vijesti

Trebinjac mu obećava da će “stiskati” one koji njemu duguju, nakon čega ga policajac pita hoće li uzimati nove cigarete u utorak.

“Neću, skupljati ću pare”, odgovara Toti.

Lazović mu još jednom ponavlja da mora platiti dug: “Samo stisni, jer trebaju. Ne bih ti govorio”.

On ponovo traži novac 28. oktobra te godine, kada precizira i rok i iznos:

“Moraš poslat do nedelje 450h pa se ili stisni, ili se snađi, sad zovu opet, trebaju im pare, trreba im keš”, na šta Ninković odgovara da šalje.

Trebinjac se javlja dva dana kasnije, porukom da ima 200 hiljada, ali da još čeka novac.

“Brate šalji to do nedelje, rekao sam ti da trebaju pare”, odgovara mu Lazović.

Nakon što dobija poruku da ne mora brinuti oko toga, pita Ninkovića hoće li te sedmice više od 350 paketa...

“Neću. Da ti dug vratim moram”, odgovara Ninković, a odmah za tim dobija pitanje hoće li 350...

“Sve je stalo, nudi robu svaka baba, a ovamo sve stalo, korona sve pokosila. Nisam prodao paket ima pet dana, imam gore još 700 paketa”, objašnjava on.

Fotografisao novac
Fotografisao novacfoto: Skaj/Vijesti

Policajac insistira da mu Ninković objasni koje brendove će uzeti u 350 paketa cigareta, ali Ninković govori da će tu sedmicu pauzirati zbog korone.

Nakon nekoliko dana Lazović počinje da pritiska Trebinjca da plati dug, govoreći mu da je on garantovao za njega i da neće imati uslov da povlači robu jer je umjesto 450.000 eura poslao 290.000.

“Brate dogovor je 450!? Nema smisla, rečeno je ljudima. Poslao si 290, sad mene zovu! Daj brate ispoštuj, jer sam te vazda ispoštovao!”, piše policajac 4. novembra.

Trebinjac mu odgovara da mu je ostatak stigao tog jutra iz Bosne.

“.. Mene zovu, ja sam garant za tebe, jedini duguješ sad”, piše Lazović i dobija obećanje da dobiti svaki fening.

“Ne sekiraj se, bit će svaki fening. Juče mu poslao to, a ovo iz Bosne došlo i evo ih ovde kod mene. Da vidim kako da mu dodam samo. Imam ovde 180”, piše on, a Lazović odmah pita je li gledao da pošalje.

“Evo ovoliko imam, maloprije mi javili iz mjenjačnice, poslao da zamjene za eure, sutra ću spremiti Marinku”, piše Ninković i kao dokaz šalje prepisku sa osobom memorisanom kao “Sneža mjenjačnica” koja mu šalje spisak čiji zbir je 200.860 eura.

737.100 je njima previše, jer je to keš sa kojim rade, poručivao je Lazović

U jednoj od poruka Ninković šalje fotografisane marke, a potom i eure, kao dokaz da šalje dug.

Kriminalne dogovore oko šverca cigareta nastavljaju do kraja te i početkom 2021. godine.

Petar Lazović uhapšen je u julu 2022. godine, a obuhvaćen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva.

Transkripti sa nekad zaštićene Skaj aplikacije koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, pokazuju da je službu podredio kavačkom klanu, a šefu te organizovane kriminalne grupe Radoju Zviceru hvalio se kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze.

Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge - tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obavještavao o kaznama o kojima se, navodno, dogovaraju sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Iste prepiske, međutim, pokazuju da je nekada i “na svoju ruku” mučio i pripadnike kavačkog klana, zbog čega ga je oštro kritikovao tadašnji kolega, sada optuženi Ljubo Milović.

Uzmi što više paketa, možda pauziramo

Krajem 2020. godine Lazović forsira Trebinjca da uzima što više paketa, navodeći da će možda biti pauza.

“Ako bude krenulo da stane, možda budem mogao tamo da ti po 500 šaljem pod maskom... Nego jedno vrijeme svaki dan se radilo, čistio se magacin. Svi uzimaju ovi sve isto i ja rekao radi tebe da se ostavi, a oni rekli da ti dam 600, ja ću 575, eto želim da pomognem, ali ne smije niko zvat”, piše mu on 26. novembra 2020. godine, a dan kasnije javlja mu se sa novom cijenom tih švercovanih cigareta.

“Brate, sad su me zvali 610 mora manč, znači tebi 580, 30 e da zaradiš više, ali da mi saznaju rastrgli bi me. U utorak prvih 350”, piše Lazović.

Tada traži i da Ninković nikom ne pominje da mu pakete tih cigareta prodaje za 580 eura: “Jer bi me ubio, 610 ga daju”.

Trebinjac traži objašnjenje jesu li mu tovari cigareta sigurni u magacinu kod Marinka, a od Lazovića dobija odgovor:

“Jeste brate, pa ne bi držao da nije. Ja to da garantujem ne mogu, ne mogu za ove što tovariš, a ne tamo”.

U narednim mjesecima, pokazuju prepiske, Lazović je Ninkoviću slao na stotine paketa cigareta, a ovaj krijumčarskim kanalima vraćao keš “dobavljaču”.

Bonus video: