Policija i dalje traga za Alijom Balijagićem, osumnjičenim za ubistvo dvoje ljudi u selu Sokolac

"U potragu su i dalje uključene sve raspoložive snage Uprave policije, uključujući i helikopterske jedinice", saopšteno je Vijestima iz UP

82622 pregleda 81 reakcija 63 komentar(a)
Balijagić, Foto: Fejsbuk
Balijagić, Foto: Fejsbuk
Ažurirano: 26.10.2024. 13:22h

Policija intenzivno traga za odbjeglim Bjelopoljcem Alijom Balijagićem zbog sumnje da sinoć u bjelopoljskom selu Sokolac ubio dvoje ljudi, nezvanično je potvrđeno je Vijestima iz Uprave policije (UP).

Policija na putu iz Tomaševa prema Sokocu
Policija na putu iz Tomaševa prema Sokocufoto: Jadranka Ćetković

"U potragu su i dalje uključene sve raspoložive snage Uprave policije, uključujući i helikopterske jedinice", saopšteno je Vijestima iz UP.

Sestra i brat, Milanka i Jovan Madžgalj ubijeni su sinoć u selu Sokolac.

Detalj sa mjesta zločina u Sokocu
Detalj sa mjesta zločina u Sokocufoto: Jadranka Ćetković

Vijesti nezvanično saznaju da je Balijagić prije ubistva u Sokocu viđan i u Baricama i Pisanoj jeli.

Više mještana tih sela potvrdilo je Vijestima da su zbog opasnosti od odmetnika Balijagića proveli besanu noć iza zaključanih vrata.

PR Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Ljubica Caković kazala je za Vijesti da će dežurna tužiteljka Vanja Rakonjac obaviti uviđaj na licu mjesta, izuzeti tragove nakon čega će se saopštenjem obratiti javnosti.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti ubica je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela.

Službenik Uprave policije Područne jedinice Bijelo Polje A.S. povrijeđen je nakon što se vozilo interventne brigade prevrnulo jutros, oko 2.40 časova u Sokocu tokom potrage za Balijagićem.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić izrazio je saučešće porodici ubijenih.

Mještani u strahu od Balijagića, traže hitne mjere bolje zaštite, rečeno je Vijestima.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Tomaševo Vesko Gogić je kazao za Vijesti da mještani Sokoca, Čokrlija, Barica, Lijeske od sinoć žive u velikom strahu od Balijagića, koji je u tom reonu boravio desetak dana, ali da policija ništa nije uradila na njegovom pronalaženju.

"Ovo je stravičan i nezapamćen zločin ubistva nedužnih čestitih ljudi, koji su ubicu ranije nahranili i napojili. On se danima kretao po selima i već deset dana policija nije ništa uradila na njegovom pronalaženju. Dobili smo naredbu da ne izlazimo iz svojih kuća, niko ne zna ni kako ni do kada. I žrtve zločina su bile zaključane pa ih je upucao kroz prozor, što je nevjerovatno", kazao je Gogić, dodajući da su posljedice od realne opasnosti po stanovnike a naročito djecu nesagledive, tim prije što je već deset dana viđan sa puškom i redenicima, predstavljajući se kao lovac koji je izgubio pse.

Osuđen zbog silovanja, krao, pucao u vazduh kada je policija prilazila da ga uhapsi

Balijagić je u Višem sudu u Bijelom Polju osuđen 2016. godine zbog silovanja sedamdesetšetogodišnje žene.

On je tokom suđenja tvrdio da nije počinio djelo za koje se teretio i pričao da je u pitanju namještaljka.

Prema optužnici, on je obljubio staricu 30. oktobra 2015. godine oko 19. časova u jednom prigradskom naselju u Bijelom Polju.

Navodi se da je ušao u njenu kuću, odgrurnuo je iz hodnika, uhvatio za ramena i rekao da se skine.

"Pošto je starica pružila otpor i udarila ga šakom po licu, on je nju udario baterijskom lampom po licu a potom zaprijetio da se skine... Prijeteći joj da će je u protivnom ubiti", navodi se u presudi.

Objašnjava se da je žena u strahu skinula veš, a da je on je zadigao suknju i uhvatio je rukom preko usta, dok je ona preklinjala da je pusti.

Optuženi, međutim, nije odustao.

Piše da je na izlasku iz njene kuće izvadio nož i zaprijetio: "Nemoj nikom da pričaš, nemoj da prijavljuješ. Ako to ne uradiš neću ti više dolaziti, a ako kažeš doći ću ti usred kuće i zaklaću te", piše u optužnici.

Za Balijagićem je policija tragala nakon prijave starice da je silovao, ali nije odmah uhapšen jer su se čekali rezultati vještačenja.

On je zbog drugog djela teške krađe i nedozvoljenog držanja oružja uhapšen krajem novembra 2015. godine.

Tada je iz jedne kuće ukrao oružje, iz policije su saopštavali da je počinio više krađa po rodnom selu, Okladima i Pavinom Polju.

Kada je policija prilazila da ga uhapsi, ispalio je jedan metak iz puške u vazduh.

Balijagić se u istrazi branio da nije nikog pljačkao i da nije ni izlazio iz kuće.

Pravdajući se za ispaljeni hitac, govorio je da je puška opalila slučajno.

Balijagića na ovim prostorima pamte kao razbojnika koji se odmetnuo u šume, a zbog razih razbojništava i razbojničkih krađa i drugih djela oko dvije decenije je proveo u zatvoru.

Krajem osadesetih sumnjičio se za više krađa po okolnim selima, nakon što je prešao u susjednu Srbiju.

Prije nego što je 2003. godine pao u ruke antiterorističkoj jedinici MUP-a Crne Gore, Balijagić je po selima prijepoljske, pribojske i čajetinske opštine, blizu novovaroških sela, počinio seriju krađa i razbojništava, upadajući u staračka domaćinstva, krijući se od potjera i sijući strah i trepet po planinskim selima.

U maju prošle godine njega su pretukla trojica komšija, nanijevši mu teške tjelesne povrede, za šta se u Osnovnom sudu još uvijek vodi postupak.

Balijagić je tada tvrdio da se smirio, da mu braća i sestre, koji žive u inostranstvu pomažu materijalno, i da želi da vodi miran i pošten život, iako se osjeća odbačenim od društva.

Bonus video: