Podgorička firma i hrvatski državljanin osumnjičeni da su utajili više od pola miliona eura poreza

Sumnja se da je A.V., koji trenutno nije dostupan organima za sprovođenje zakona, kao osnivač i izvršni direktor pomenutog pravnog subjekta, prikrio stvarne prihode i Poreskoj upravi dostavio netačne podatke o stečenim prihodima

10963 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Firma "HKM" iz Podgorice i državljanin Republike Hrvatske A.V. (54) koji je odgovorno lice u toj kompaniji osumnjičeni su da su pribavili protivpravnu imovinsku korist, a budžetu Crne Gore pričinili materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 556.668 eura. Protiv njih su podnijete krivične prijave, saopšteno je iz Uprave policije.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finananijskih istraga, zajedno sa službenicima Sektora za finansijsko obavještajne poslove i Regionalnog centra bezbjednosti 'Centar' Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, a u saradnji sa službenicima Poreske uprave Crne Gore, nakon sprovedenih višemjesečnih aktivnosti, danas su podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv pravnog i fizičkog lica.

Naime, za krivično djelo utaja poreza i doprinosa sumnjiče se pravno lice 'HKM' d.o.o. Podgorica i odgovorno lice u tom pravnom licu, državljanin Republike Hrvatske A.V. (54)", navodi se u saopštenju policije.

Iz policije su kazali da je krivična prijava podnešena nakon što je policija došla do sumnje da je A.V., koji trenutno nije dostupan organima za sprovođenje zakona, kao osnivač i izvršni direktor pomenutog pravnog subjekta, prikrio stvarne prihode i Poreskoj upravi dostavio netačne podatke o stečenim prihodima, te je na taj način izbjegao plaćanje poreza (pdv, porez na dobit, porez na dohodak fizičkih lica), doprinosa ili drugih propisanih dadžbina.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će, kroz multisektorsku saradnju i kroz nacionalni projekat trajnog karaktera kodnog naziva 'Evazija', nastaviti sa intenzivnim policijsko-tužilačkim mjerama i radnjama na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednim aktivnostima čija kriminalna djelovanja podrivaju ekonomski sistem, sve u cilju zaštite građana i budžeta Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: