Nasilje u ZIKS-u: Spušti ruke, druže, kad te Mašan bije

“Vijestima” dostavljen snimak zlostavljanja iz zatvorske sobe u Spužu - glavni akter osuđeni za dvostruko ubistvo Mašan Čogurić
77209 pregleda 63 komentar(a)
Zlostavljanje u ZIKS-u, Foto: Screenshot
Zlostavljanje u ZIKS-u, Foto: Screenshot
Ažurirano: 09.02.2019. 12:30h

Osuđenik Mašan Čogurić tukao je i zlostavljao cimera iz zatvorske sobe Milosava Rakovića zvanog Bazuka, dok je treći robijaš sve to snimao mobilnim telefonom.

Snimak je juče dostavljen novinarki “Vijesti”.

Zlostavljanje posmatraju i dvojica osuđenika sa kojima dijele sobu, od kojih jedan savjetuje zlostavljanog robijaša da spusti ruke dok ga Čogurić bije.

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sjedi, Čogurića koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.

“Neću te udarat, neću te udarat. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš”, naređuje Čogurić osuđeniku, koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.

“Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug”, govori ovaj u kameru i istovremeno počinje da dobija šamare od Čogurića.

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, pa pada na stolicu od udarca.

Čogurić mu naređuje da spusti ruke. “Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara “kolegu”.

Dok ga Čogurić tuče, osuđenik, koji da bi se zaštiti od udaraca, drži ruke preko glave i govori: “Dobar si momak”.

Istovremeno treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori Rakoviću: “Spusti ruke, druže, kad te bije”. Nakon dvadesetak sekundi Čogurić naređuje osuđeniku da ustane i izvini se opet.

“Nećemo sad, izvini mu se opet”, govori Čogurić, dok vuče Bazuku za laktove da bi ustao sa stolice i jednom rukom pokazuje ka petom robijašu koji ih snima.

“Izvini, Mile”, govori Raković i dobija dva udarca.

Neko iz sobe pita ga: “Kako si tako glupo uradio, Bazuka”, a ovaj dok pada od udaraca, odgovara: “Nisam znao”.

“Izvini Mile, neću više”. “Za Milana Grbavčevića, izvini Mile”, ponavlja Bazuka.

Tada “kamerman” opominje Čogurića da snimaju već 30 sekundi i ubrzo se snimak prekida.

Prema saznanjima “Vijesti”, zlostavljanje je snimljeno ranije, jer Čogurić i njegova žrtva više nijesu u istoj zatvorskoj sobi.

Čogurić robija zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. godine.

Vijeće Apelacionog suda prihvatilo je žalbu tužilaštva i donijelo rješenje da nova tročlana komisija još jednom provjeri psihičko stanje Čogurića, odnosno da vještači da li je bio uračunljiv kada je prije pet godina ubio braću Ćulafić, u kafiću “Moskva” na Starom aerodromu. Podgoričanin je ranije osuđen na 13 i po godina zatvora zbog teškog ubistva, pri prekoračenju nužne odbrane u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Nije se žalio, pa uprava nije znala za incident

Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija nije bila obaviještena da je Čogurić zlostavljao drugog osuđenika, kazali su “Vijestima” iz te institucije.

“Zavod za izvršenje krivičnih sankcija nije posjedovao informacije da zatvorenik Č.M. tokom, do sada provedenog vremena na izdržavanju kazne zatvora, zlostavljao nekog drugog zatvorenika, kao ni da za isto postoje telefonski video- snimci. Zavod će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju utvrđivanja navedenih okolnosti i o svemu obavijestiti nadležne organe”, odgovorili su oni.

Pojasnili su da se Čogurić nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-poporavnom domu, u statusu zatvorenika u zatvorenom odjeljenju i smješten je u zgradi B paviljona i da su u sobi sa njim još dva zatvorenika.

Tvrde da redovno pretresaju sobu u kojoj borave on, ali i sobe drugih osuđenih lica.

“Zatvorenička soba u kojoj boravi zatvorenik Č.M. posljednji put pretresana je 07.02.2019. godine, i tom prilikom službenici obezbjeđenja koji su vršili pretres pronašli su nedozvoljene stvari i predmete. U prethodnom periodu, od kada se zatvorenik Č.M. nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPD-u, u prostorijama u kojima boravi, izvršeno je više pretresa. Takođe, su vršeni i detaljni kolektivni pretresi kompletnog paviljona. Protiv svih zatvorenika kod kojih se pronađu nedozvoljene stvari i premeti, Zavod u okviru svojih nadležnosti sprovodi disciplinske postupke radi utvrđivanja njihove eventualne disciplinske odgovornosti”, objasnili su iz ZIKS-a.

Poručili su da je permanentni zadatak svih službenika sektora obezbjeđenja u ZIKS-u preduzimanje operativno-taktičkih mjera i radnji nad zatvorenicima i prostorijama u kojima oni borave i koriste, u cilju otkrivanja, pronalaženja i oduzimanja stvari i predmeta čije držanje i upotreba u zatvoru nije dozvoljena.

Nije dozvoljeno preuzimanje video snimka i fotografija bez prethodne saglasnosti "Vijesti"

Bonus video: