Šehović traži da se asistenti u nastavi plate

Ističe se da je Ministarsvo prosvjete ranije preporučilo da asistenti do 16. oktobra budu angažovani na osnovu ugovora o volontiranju, kako bi sva djeca imala asistente od početka školske godine
241 pregleda 6 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.12.2016. 12:43h

Svi asistenti u nastavi za djecu sa posebnim potrebama dobiće plate, uključujući i zarade za mjesece prije parlamentarnih izbora tokom kojih su neki od njih volontirali, ako Ministarstvo rada i socijalnog staranja prihvati inicijativu resora prosvjete.

“Vijesti” saznaju da su iz resora Damira Šehovića (SD) u inicijativi naglasili da je “neophodno obezbijediti jednak iznos nadoknade za rad svim angažovanim asistentima”.

Navode da su, usljed niza okolnosti u izbornom periodu, asistenti dovedeni u neravnopravan položaj “po pitanju iznosa i dinamike nadoknade zarade” i ističu da je neophodno da se ta situacija riješi.

Asistenti u nastavi su tehnička pomoć djeci sa posebnim potrebama koja se, na osnovu procjena stručnih komisija, školuju u redovnim osnovnim i srednjim školama, a već nekoliko godina su angažovani kroz projekat Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Više nevladinih organizacija od početka školske godine negoduje zbog problema koji je nastao u izbornom periodu, tokom kojeg, na osnovu Zakona o izboru poslanika i odbornika, nijedna državna institucija ili ustanova nije smjela da raspiše oglas za zapošljavanje.

“Ministarstvo prosvjete je Ministarstvu rada blagovremeno dostavilo informaciju o neophodnom broju asistenata u nastavi za školsku 2016/2017. Kako su parlamentarni izbori raspisani za 16. oktobar, a shodno tumačenju Agencije za sprečavanje korupcije, stupilo je na snagu ograničenje zapošljavanja od dana raspisivanja do dana održavanja izbora”, objašnjava se u inicijativi koju je dobilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Ističe se da je Ministarsvo prosvjete ranije preporučilo da asistenti do 16. oktobra budu angažovani na osnovu ugovora o volontiranju, kako bi sva djeca imala asistente od početka školske godine.

Taj model, objašnjavaju, trebalo je da obezbijedi i poštovanje zakona, a potom bi asistenti dobili ugovore o radu preko ZZZ, kako je bila praksa i prethodnih godina.

“Međutim, jedan broj škola je po instrukcijama Zavoda za zapošljavanje raspisao oglas za zapošljavanje asistenata tokom izbornog perioda, a što je bilo u suprotnosti sa mišljenjem Agencije i stavom Ministarstva prosvjete. Time su asistenti dovedeni u neravnopravan položaj...”, piše u inicijativi.

Asistenti su se ranije žalili da svi ne primaju platu tokom izbornih mjeseci, ili da im je zarada umanjena.

Drugi su pak primali 193 eura, koliko je zagarantovano projektom ZZZ.

Dužni da štite i pomognu

Stručne komisije procjenjuju da li dijete, na osnovu dijagnoze i stepena fizičkog ili mentalnog oštećenja, treba da bude dio redovnog obrazovnog sistema ili posebnih ustanova. Djeci koja su upućena u redovne škole dodjeljuju se asistenti, koji mogu biti personalni ili individualni, što zavisi od stepena oštećenja.

Njihovi zadaci su da budu sa djecom od trenutka kad ih roditelj dovede do škole, pa do kraja školskog dana. To znači da pomažu đacima sa posebnim potrebama da lakše razumiju zadatke, budu uz njih tokom školskih odmora, pomažu im tokom obroka, ali i da ih zaštite od potencijalnog verbalnog ili fizičkog vršnjačkog nasilja.

Bonus video: