Vuković: Jasno jedino da postoji strah prema profesionalnoj javnoj raspravi

Nejasno je, dodaje Vuković, zbog čega je izvršna direktorica tužila Savjet ako je u tužbi navela: "Činjenično stanje je da postoji samo Radio Herceg Novi kao elektronski medij javnog emitera. Samim tim odluke Savjeta mogu biti isključivo u cilju implementacije navedene skupštinske odluke, a ne ispitivanje opravdanosti iste kroz ispitivanje javnog mnjenja okruglih stolova i slično"
111 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2018. 16:28h

Povodom teksta Perović: Savjet na sjednici van snage stavio tri Odluke kojima je inicirao uslove za pokretanje TV, Vuk Vuković, predsjednik Savjeta Javnog radio difuznog servisa Radio Televizija Herceg Novi ukazao je, kako kaže, na nekoliko nejasnoća koje produkuje reagovanje Dubravke Perović.

Vuković je istakao da je nejasno na šta reaguje Perović, ako se ima u vidu da je tekst objavljen na portalu "Vijesti" proistekao iz dokumentacije Savjeta objavljene na Portalu JRDS RTHN.

"O odlukama kojima je Savjet, prethodno, inicirao uslove za pokretanje TV pisao je i informisao, takođe, lokalni javni emiter Radio Herceg Novi bez izjave ili mišljenja izvršne direktorice – što nije bio predmet Reagovanja pa je logično zapitati se – da li je taj tekst izvršna direktorica vidjela", pita Vuković.

Nejasno je, dodaje Vuković, zbog čega je izvršna direktorica tužila Savjet ako je u tužbi navela: "Činjenično stanje je da postoji samo Radio Herceg Novi kao elektronski medij javnog emitera. Samim tim odluke Savjeta mogu biti isključivo u cilju implementacije navedene skupštinske odluke, a ne ispitivanje opravdanosti iste kroz ispitivanje javnog mnjenja okruglih stolova i slično".

"Tužbom pred Upravnim sudom izvršna direktorica traži poništavanje upravo onih članova koji afirmišu javnu raspravu, zbog čega je naslov 'Direktorica tužila Savjet, jer je tražio javnu raspravu o pokretanju lokalne TV' suština komunikacije na relaciji Izvršni direktor – Savjet", navodi u reagovanju Vuković.

Nejasno je, smatra on, kako se Savjet miješa u uređivačku politiku lokalnog javnog emitera, ako znamo da Savjet, shodno osnivačkom aktu i Statutu, definiše i usvaja programska dokumenta koja čine uređivačku politiku medija, kao što je nejasno zašto onda i ta okolnost nije predmet iste tužbe.

"Zbog tvrdnji da se Savjet miješa u samostalnost rada novinara, obratili smo se Glavnoj i odgovornoj urednici JRDS RTHN još 26. oktobra oktobra koja nas je, kao Savjet, informisala da „dosadašnjim odlukama nismo neprimjereno uticali na rad novinara zaposlenih u RTHN", poručio je Vuković.

"Jasno je jedino da postoje strah, bojazan i otpor prema profesionalnoj javnoj raspravi i profesionalnim procedurama koje prethodne osnivanju profesionalne televizije, te da se – strah, bojazan i otpor prema javnoj raspravi kriju iza postupaka izvršne direktorice", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: