SOS linija: U novembru 287 poziva zbog nasilja u porodici

"Najviše je pruženo usluga informisanja - 169 puta, zatim povjerljivi razgovori 103 puta, 31 psihološko savjetovanje, 27 posredovanja prema institucijama, pet urgentnih intervencija za pomoć i drugo“
82 pregleda 1 komentar(a)
nasilje, nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock.com
nasilje, nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.12.2016. 12:09h

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici primila je tokom novembra ukupno 287 poziva za pomoć, iz 13 crnogorskih opština.

Kako je saopštio Projektni tim Nacionalne SOS linije, pruženo je ukupno 367 usluga.

"Najviše je pruženo usluga informisanja - 169 puta, zatim povjerljivi razgovori 103 puta, 31 psihološko savjetovanje, 27 posredovanja prema institucijama, pet urgentnih intervencija za pomoć i drugo“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su pozivi, tokom novembra, primljeni iz 13 opština u Crnoj Gori.

Najviše poziva je stiglo iz Nikšića - 78, zatim iz Podgorice 77, Budve 26, Cetinja 20, Danilovgrada 16, Kotora 12, Berana i Pljevalja po 11, Bara deset, Herceg Novog i Bijelo Polja po sedam, Plava šest, Ulcinja četiri, dok su iz Andrijevice stigla dva poziva.

Projektni tim podsjeća da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici.

Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

"Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom“, kaže se u saopštenju.

Servis, kako se navodi, osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje.

Bonus video: