Savjet RTCG bez zaključaka o poništenom konkursu za direktora TVCG

Stekli su se uslovi da se pokrene postupak za smjenu, kazao Goran Đurović
96 pregleda 2 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2016. 08:40h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u srijedu će raspravljati o povjerenju i eventualnoj smjeni generalnog direktora Rada Vojvodića, ili nekoj drugoj kazni zbog poništenog konkursa za direktora TVCG.

S obzirom na to da Vojvodić nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici zbog navodnog službenog puta, Savjet nije donio zaključke o poništenom konkursu.

Vojvodić je to učinio zbog navodne tehničke greške u tekstu oglasa, koji se odnosio na nivo obrazovanjakandidata.

Većina prisutnih članova juče je ocijenila da to nije bio dovoljan razlog za poništenje konkursa i da je to urađeno jer “glavna kandidatkinja” za direktora TVCG Sonja Drobac nije imala potrebnu stručnu spremu.

“Ovako se stiče utisak da postoji kandidat koji je unaprijed planiran za ovo radno mjesto. Generalni direktor vodio je na loš način ovaj proces i nanio ogromnu štetu ovoj kući, pa smatram da su se stekli uslovi da se pokrene postupak za njegovu smjenu”, kazao je Đurović.

On je ocijenio da je porazna činjenica što je Savjet za poništenje i sve dileme oko konkursa za direktora TVCG saznao iz medija.

Đurovićev stav podržali su članovi Savjeta Dragana Tripković, Nikola Vukčević, Milan Radović i predsjednik Vladimir Pavićević.

Pavićević je stoga za 30. novembar zakazao hitnu sjednicu, na kojoj će, navodno, u prisustvu Vojvodića, donijeti zaključke povodom spornog poništenja konkursa.

Član Savjeta Ivan Mitrović nije želio da učestvuje u raspravi o poništenju konkursa, nakon što ostali članovi nijesu prihvatili njegov predlog da se ne raspravlja o toj tački i o žalbi jednog od kandidata - Marka Milačića:

“Zakon i statut jasno nalaže šta su nadležnosti generalnog direktora, a šta Savjeta, i smatram da bi izašli iz naših nadležnosti i ne bi bilo korektno da bez generalnog raspravljamo o ovoj temi. Prihvatanje ili odbijanje žalbe svakako nije nadležnost ovog organa”.

Savjet je zaključio da nijesu nenadležni za Milačićevu žalbu, u kojoj je zahtijevao pokretanje disciplinskog postupka i eventualnu Vojvodićevu smjenu, zbog poništenja konkursa.

Nije prihvaćen ni predlog Radovića da Savjet, kako je rekao, izađe iz svojih nadležnosti i donese zaključak o Milačićevoj žalbi:

“Zakon nigdje ne kaže da smo nadležni, ali ne kaže ni da smo nenadležni. Smatram da mi biramo generalnog direktora i mi smo organ koji nadzire njegov rad, te da smo stoga nadležni da postupimo po žalbi na njegov rad”.

Iz pravne službe RTCG isticali su da je konkurs morao da bude poništen zbog nepreciznog definisanja potrebne stručne spreme.

Takvo tumačenje većina nije prihvatila.

“Apsolutno smatram da nikakva šteta ne bi nastala za kandidate ili RTCG da je izabran neko od kandidata sa odgovarajućom stručnom spremom”, kazao je Radović.

Pavićević je rekao da bi to tumačenje prihvatio da se na konkurs prijavila samo Sonja Drobac:

“Ali, prijavilo se još šest kandidata koji su ispunjavali uslove”.

Pomoćnica šefa Pravne službe Saša Vukotić kazala je da je Drobac mogla da tuži RTCG, jer su je doveli u neravnopravan položaj sa ostalim kandidatima.

Đurović je, međutim, odgovorio da je poništenjem konkursa u neravnopravan položaj dovedeno šest kandidata koji su imali potrebnu stručnu spremu, zbog jedne kandidatkinje.

Na konkurs za direktora TVCG, pored Milačiča, prijavili su se novinari Andrijana Kadija, Sabrija Vulić, Mladen Đuretić, Časlav Vujotić i Dragan Cvijović.

RDC traži pare do 1. decembra pod prijetnjom prinudne naplate

Iz Radio-difuznog centra (RDC) tražili su od RTCG da izmiri dug prema njima do 1. decembra, ili će oni to učiniti preko sudskog izvršitelja.

Vojvodić je ranije sa menadžmentom RDC dogovorio da dio duga plate u ratama, a dio da prebiju zakupom prostora, ali taj dogovor nijesu definisali ugovorm.

RDC trenutno boravi na šestom spratu zgrade RTCG, ali do sada nije plaćao ništa.

Savjet je dao zaključak da se što prije potpišu ugovori sa RDC-om o plaćanju duga na rate i o zakupu prostora, kako bi izbjegli blokadu.

RTCG duguje RDC-u 3,5 miliona eura.

Odbijena žalba DPS-a, gostima se ne može zabraniti da govore

Savjet je, između ostalog, juče odbio žalbu DPS-a na autorku emisije “Replika” Nevenka Ćirović.

Iz vladajuće partije su naveli da se Ćirovićeva nije ponašala u skladu sa programskim standardima i principima, kada je, kako su ocijenili, jedan od gostiju - Nikola Marković iznio niz uvredljivih komentara na račun DPS-a i premijera Mila Đukanovića.

Savjet je prihvatio odluku Komisije za predstavke i prigovore da Ćirovićeva nije prekršila programske standarde i principe i da RTCG ne može zabraniti slobodu govora gostima emisija.

Mitrović je, međutim, kazao da jeste prekršen kodeks novinara i da Savjet nije trebalo da “baš tako odbije” žalbu, već da je djelimično prihvati.

Bonus video: