Stanove platili, ali ključeve nikako da dobiju

Kupci kažu da su zbog kašnjenja Fonda u finansijskom kolapsu, jer mnogi plaćaju kirije i rate kredita za stan
140 pregleda 14 komentar(a)
zgrada, Nikoljac, Foto: Jadranka Ćetković
zgrada, Nikoljac, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 17.11.2016. 14:33h

Kupci stanova u zgradama Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSI) u Bijelom Polju još nijesu dobili ključeve, ni dvije i po godine nakon prvobitnog roka za useljenje.

Tri zgrade u naselju Nikoljac trebalo je da budu završene još u martu 2014. godine, a danas je neizvjesno da li će se to dogoditi i do 29. novembra, kako je posljednji put obećano iz CFSI.

Više od polovine kupaca stanova navodno je već platilo cjelokupne iznose.

S obzirom na to da mnogi stanuju privatno, kažu da su u finansijskom kolapsu, jer pored pristiglih rata za kredit i dalje plaćaju kirije.

Zbog toga je protiv CFSI do sada podneseno 16 tužbi.

Kupci krive CFSI, ali upiru prstom i u izvođače radova - “Elmonta”, građevinski konzorcijum koji čine kompanije “Sargon”i “Putevi - Užice”.

Podići će tužbu, ukoliko stanovi ne budu završeni 29. novembra

Iz informativne službe CFSI odgovorili su da je riječ o objektivnim okolnostima i da oni nisu krivi zbog kašnjenja.

Isto to poručuju i iz lokalne samouprave.

U Opštini kažu da se ne zna tačno kada će zgrade biti useljive i ističu da bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci, ukoliko vremenske prilike dozvole.

Uz CFSI i Opštinu, u projektu vrijednom više od 6,5 miliona eura, učestvovao i Sindikat Uprave policije.

Bjelopoljac Nikola Čabarkapa kazao je da je kašnjenje alarmantno i pozvao nadležne da hitno rješavaju problem.

On je podsjetio da je 2013. potpisan je Predugovor sa CFSI i da je tada uplaćeno novčano učešće od 20 odsto vrijednosti stana, a da je dogovoreno da kupci ostatak plate do oktobra 2014. godine - krajnjeg roka za završetak radova.

Čabarkapa kaže da je ogorčen zbog neodgovornosti ljudi iz CSFI koji, kako tvrdi, neće da ga udostoje ni odgovora na pitanja.

“Zbilja smo zbunjeni jer ne vidimo u čemu je problem. Živim kao podstanar već duže od četiri godine“, kazao je on.

Čabarkapa je pozvao predsjednika Opštine da uloži dodatne napore i izvrši pritisak na CFSI kako bi se to pitanje riješilo.

“U suprotnom, pokrenuću inicijativu sa drugim stanarima da se preispita kompletan postupak kod nadležnih sudskih organa“.

Ocijenio je da, birajući ovakve partnere, opštine diskredituju ugled kod građana.

Jedan od kupaca, koji nije želio da mu se pominje ime u novinama kazao je da je isplatio cjelokupan iznos i da je i dalje podstanar.

“Zbog svega sam dobio spor pred Osnovnim sudom i Fond je dužan da plaća penale za probijanje rokova“.

Jedan od kupaca, koji nije želio da mu se pominje ime u novinama kazao je da je isplatio cjelokupan iznos i da je i dalje podstanar

Dobrila Pajević je ispričala da je u martu 2015. uplatila 15.000 eura, odnosno 60 odsto vrijednosti.

“U predugovoru je stajalo da će 30. juna dati ključeve, a ja da uplatim preostali novac. Međutim, ni dan danas nema od toga ništa. Svo to vrijeme sa djecom sam podstanar. Ne zna se kada će stanovi biti gotovi“.

Pajevićeva je istakla da će, ukoliko stanovi ne budu završeni 29. novembra, pokrenuti tužbu pred sudom.

Možda će do Nove useliti u bar dvije zgrade

Iz CFSI su poručili da da su radovi u završnoj fazi i da očekuju da do Nove godine budu useljene bar dvije zgrade .

“Zgrada br 1 je 99 odsto završena, zgrada broj 2 je završena 95 odsto a br 3 90 odsto. Radovi na uređenu terena su u završnoj fazi. Ukoliko dozvole vremenske prilike, realno je da se radovi privedu kraju do Nove godine. Ukoliko ne na sve 3 zgrade , onda makar na objektima 1 i 2“, odgovorili su iz informativne službe.

Naveli su da su rokovi pomjereni usljed “objektivnih okolnosti jer je zbog zemljišta bila neophodna zamjena tla ispod objekata”.

“Takođe, zbog ogromne količine podzemnih voda, urađena je kompletna zaštita lokacije i odvođenje tih voda nekih 500-600m od lokacije i na taj način je omogućen nastavak gradnje“.

Kažu da je to razlog za kašnjenje prvih 8- 9 mjeseci, a da se dodatnih tri izgubilo zbog izmjena na projektu uređenja terena zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Navode da su se “ove stvari dinamički nadovezale sa nepovoljnim vremenskim uslovima i uz kombinaciju svih faktora nisu dozvolile da se ostvari kontinuitet rada od strane izvođača”.

“Opština završava sve obaveze na vrijeme i zbog nas se ne kasni”

Glavni menadžer Opštine Fahrudin Begović kazao je da je najvažnije da je projekat u završnoj fazi i da Opština sve preuzete obaveze izvršava blagovremeno.

“U našoj nadležnosti, prema skupštinskim odlukama su uređenje terena sa pristupnim putevima, oslobađanje od komunalne takse, izgradnja trafo-stanice i uređenje kruga“, kazao je on.

Begović je naglasio da je sve to završeno i da Opština ni u jednom dijelu nije uzrok kašnjenja.

Precizirao je da će zgrade biti završene za nekoliko mjeseci, ukoliko dozvole vremenske prilike.

Bonus video: