Sekulović: Tužio sam ih za mobing

Više od 200 intelektualaca apelovalo na Ministarstvo i Zavod da povuku odluku
90 pregleda 3 komentar(a)
Prosvjetni rad
Prosvjetni rad
Ažurirano: 18.08.2016. 15:09h

Skoro 200 crnogorskih uglednih intelektualaca i udruženja uputilo je juče apel Ministarstvu prosvjete i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) da odustanu od gašenja periodičnog časopisa “Prosvjetni rad”.

“Veoma smo neprijatno iznenađeni odlukom ZUNS-a, da se novousvojenom Sistematizacijom radnih mjesta u toj ustanovi ukinu Odjeljenje za periodična izdanja i list 'Prosvjetni rad', jedino informativno glasilo na jotovanom standardu crnogorskog književnog jezika, da se ukinu radna mjesta urednik u listu i odgovorni urednik čime je ukinuta redakcija i autonomija lista”, navodi se u saopštenju crnogorskih intelektualaca.

Tvrde da je iznenađenje i da se “Prosvjetnom radu” otuđuje poslovni prostor, a troje radnika proglasi tehnološkim viškom, među njima i odgovorni urednik Odjeljenja i lista Goran Sekulović , “višedecenijski novinar i urednik, doktor nauka, autor brojnih knjiga iz crnogorskog identitetskog korpusa i filozofije”.

Sekulović je “Vijestima” juče kazao da je trenutno na godišnjem odmoru, što mu po Zakonu o radu pripada, ali da brzo očekuje rješenje o otkazu.

Tvrdi da oni, uprkos trenutnoj situaciji u Zavodu, rade na novom izdanju “Prosvjetnog rada”, koje izlazi u septembru, ali da su sve prilike da će to biti i posljednje. On se i dalje nada da će malo duže ostati na poslu, jer, tvrdi, postoje određene zakonske prepreke da se proglasi tehnološkim viškom.

“Pokrenuo sam nekoliko tužbi za mobing i one su još u toku, a pravnici su mi kazali da mi ne smiju uručiti otkaz prema Zakonu, dok je postpak u toku. Ali ovdje se ništa ne zna”, kazao je Sekulović .

On se zahvalio ljudima koju su ga u pismu podržali i kazali da je „Prosvjetni rad“ od “velikog značaja za očuvanje i razvoj crnogorskog državnog, prosvjetnog, informativno-medijskog, građanskog, nacionalnog, multietničkog, multikulturalnog i stvaralačkog identiteta”.

“Veoma je važno da nastavi da izlazi kao mjesečnik i da obnovi svoj pravni subjektivitet kao novinsko-izdavačka ustanova, kao i svi drugi slični listovi i ustanove u okruženju, koja je upravo zbog toga dobila i 'Oktoih', najviše državno priznanje u obrazovanju”, navodi se u apelu.

Odlukom UO Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koju je odobrilo Ministarstvo prosvjete i glavnog urednika ZUNS-a Radula Novovića, preko novousvojene Sistematizacije radnih mjesta, ukinuto Odjeljenje za periodiku ZUNS-a u okviru koje je u posljednje vrijeme egzistirao “ Prosvjetni rad” kao jedino periodično glasilo i na taj način osuđeno na definitivno ukidanje. Time je prestala da postoji redakcija lista, a novousvojenom Sistematizacijom troje radnika su proglašeni tehnološkim viškom.

“Prosvjetni rad” je pokrenut kao organ Ministarstva prosvjete i kulture Narodne Republike CG, a prvi broj je izašao iz štampe 15. januara 1949. godine. Od 1954. “ Prosvjetni rad” je list prosvjetnih, kulturnih i naučnih radnika CG. Povremeno je izlazio petnaestodnevno, a povremeno mjesečno. U svojoj dugoj istoriji prošao je kroz nekoliko perioda i razvojnih faza i predstavlja jedno od najstarijih glasila u poslijeratnoj crnogorskoj periodici, kao prirodni nastavak “Prosvjete” i drugih periodičnih publikacija iz vremena Knjaževine/Kraljevine Crne Gore.

U sedmodecenijskom postojanju “Prosvjetnog rada” smijenilo se više redakcija i upravnih odbora i 17 odgovornih urednika, sve istaknutih crnogorskih ličnosti u oblasti prosvjete, nauke i kulture, umjetnika i stvaralaca.

Bonus video: