Pink bi mogao biti isključen na mjesec dana

Tvrde da je televiziji “Pink M”, zbog sadržaja u informativnim emisijama, otkad postoji Agencija, izrečena jedna upravno-nadzorna mjera upozorenja po prigovoru HRA
52 pregleda 23 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.08.2016. 06:55h

Televizija “Pink M” mogla bi privremeno izgubiti dozvolu za emitovanje programa, ukoliko ih Agencija za elektronske medije (AEM) još jednom upozori na kršenje programskih standarda, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

“Iako zakonom nije jasno propisano poslije koliko izrečenih mjera se pribjegava privremenom oduzimanju odobrenja za emitovanje, zaključujemo da je to moguće uraditi već poslije drugog upozorenja, kada postane očigledno da upozorenje više nije svrsishodno”, navodi HRA u odgovoru “Vijestima”.

AEM je izrekla već jedno upozorenje ovoj televiziji, po prigovoru HRA, a s obzirom da je Agencija donijela još četiri (nekonačna) slična rješenja, Pink M bi mogla uskoro dobiti i drugo.

Iz AEM-a, na čijem čelu je Abaz Džafić, saopštili su da bi odobrenje za emitovanje programa mogli privremeno oduzeti, na mjesec dana, u slučaju da i “poslije izricanja mjera upozorenja krši odredbe o programskim standardima predviđenim” Zakonom o elektronskim medijima.

“Takođe je propisano da se emiteru kome je prethodno dva puta izrečena mjera privremenog oduzimanja odobrenja trajno oduzima odobrenje”, navodi se u odgovorima AEM-a na pitanja “Vijesti”.

Oni su saopštili da je od 1. januara do 4. avgusta na informativne emisije televizije “Pink M“ podneseno 36 prigovora, ali da u njihovom rješavanju moraju pristupiti “ozbiljno”, jer iste mogu dovesti do gašenja tog medija:

“Agencija je regulator koji primjenjuje zakon, pa u okviru toga preduzima mjere koje znače kažnjavanje, a u krajnjem i gašenje elektronskog medija. To zahtijeva krajnju ozbiljnost u pristupu svakom prigovoru i svakoj mjeri koju prema emiterima izriče ovaj regulator.”

Tvrde da od posljednja 34 prigovora nijedan nije finalno procesuiran, jer su na neka rješenja podnesene žalbe Savjetu AEM, a rokovi za donošenja rješenja i žalbe još su u toku.

Tvrde da je televiziji “Pink M”, zbog sadržaja u informativnim emisijama, otkad postoji Agencija, izrečena jedna upravno-nadzorna mjera upozorenja po prigovoru HRA.

Iz te NVO tvrde da su dva puta ulagali prigovor na informativni program TV Pink M, od kojih drugi Agencija nije prihvatila, zbog čega će se žaliti Savjetu AEM.

“U slučaju HRA, i AEM i MSS i konačno sud su ustanovili da je Pink M protivpravno postupao na štetu naše izvršne direktorice Tee Gorjanc-Prelević. Međutim, u praksi se ispostavlja da to nije bilo dovoljno da Pink M korektno objavi izreku sudske presude i prekine sa sličnom praksom”, piše u ogovorima HRA.

Smatraju da, ako bi više građana koristilo sva sredstva zaštite, pogotovo prigovore i tužbe, to bi “trebalo da ozbiljno utiče na vlasnike tog medija da svoje ponašanje usklade bar sa propisima Crne Gore, ako ne i Kodeksom novinara Crne Gore, koji nije pravno obavezujući akt”.

Tvrde da je Pink M od početka godine do danas pet puta rješenjima upozoren, od kojih je jedno konačno.

“Od tih pet upozorenja, tri su izrečena zato što je Pink M u informativnom programu prekršio Zakon o elektronskim medijima i(ili) Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima. Jedno upozorenje je postalo pravosnažno (u slučaju direktorice HRA), dok dva rješenja direktora Agencije nijesu konačna”, piše u odgovorima.

Smatraju da je Pink M nastavio da krši propise, iako je Džafić u svim rješenjima naveo da se “može očekivati da će upozorenje biti dovoljno da emiter ubuduće ne ponovi protivpravno ponašanje“, ali i da će “svako evenutalno buduće kršenje rezultirati strožim sankcijama”, što se još nije dogodilo.

AEM prihvatio dva, od 22 prigovora Ivanovića, ali Savjet daje konačno mišljenje na odluku

Najviše prigovora na rad Pink M Agenciji je uputio direktor “Vijesti” Željko Ivanović, 22, a AEM je prihvatio dva prigovora koja je podnio početkom jula zbog kršenja programskih standarda.

Međutim, još uvijek se čeka na konačnost odluke, s obzirom na to da je Pink podnio Savjetu AEM žalbu na pomenuto rješenje.

Iz AEM-a je saopšteno da se pored Ivanovića, na Pink M žalilo još jedanaest fizičkih i pravnih lica i to: HRA, SDP, nezavisni poslanik Mladen Bojanić, direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, pomoćnica ministra Tatjana Bečanović, član Savjeta RTCG Goran Đurović, lider Demosa Miodrag Lekić, Građanski pokret URA, savjetnica ministra rada i socijalnog staranja Jovana Marović, Tamara Bulatović iz Bara i direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević.

Bonus video: