GA: Crnogorske institucije su neodgovorne, neefikasne i neprofesionalne

Zoran Vujičić iz GA je, govoreći o povjerenju građana u izborni sistem, naveo da „jedan zaposleni – četiri glasa“, afera Snimak i druge zloupotrebe nijesu imali sudski epilog ili, ukoliko su imali, presude su bile uslovne, odnosno minimalne zatvorske kazne
99 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2016. 11:22h

Crnogorske institucije su, iako ima pomaka u njihovom radu u pojedinačnim slučajevima, generalno neodgovorne, neprofesionalne i nedovoljno efikasne, poručeno je na predstavljanju publikacije „Deset godina nezavisnosti – Pogled iznutra“.

Sanja Rašović iz Građanske alijanse (GA) je, na predstavljanju publikacije koju su radili tim GA i 12 nevladinih organizacija, objasnila da ona pokazuije ambijent u kom žive crnogorski građani i pokazuje kakva je država.

Ona je kazala da se u publikaciji, koja je podijeljena u četiri cjeline – ljudska prava, ekonomska politika, javna dobra i servis građana, identifikuje 50 primjera koja pokazuju slabosti države, odnosno njenih institucija koje su neefikasne, neodgovorne i neprofesionalne.

Rašović je objasnila da publikacija ukazuje na krupne nedostatke sistema i neophodnost preduzimanja hitnih koraka kako bi se projekat nezavisne države učinio uspješnim.

“Publikacija ukazuje na izvjesne pomake u nekim pojedinačnim slučajevima, kada su u pitanju polja ljudskih prava ili nezavisnih institucija, ali generalno svi primjeri obuhvaćeni publikacijom ukazuju da institucije nijesu dovoljno efikasne”, poručila je Rašović.

Zoran Vujičić iz GA je, govoreći o povjerenju građana u izborni sistem, naveo da „jedan zaposleni – četiri glasa“, afera Snimak i druge zloupotrebe nijesu imali sudski epilog ili, ukoliko su imali, presude su bile uslovne, odnosno minimalne zatvorske kazne.

On je ocijenio da je predsjednik Crne Gore svojim pomilovanjima postao ”šampion ne samo u regionu, već i u Evropi”.

Vujičić je kazao da u Crnoj Gori postoji manjak političke i moralne odgovornosti. „Na to ukazuju i brojne presude Upravnog suda koje pokazuju kršenje zakona i zakonskih procedura“, dodao je on.

Vujičić je, govoreći o javnim finansijama, rekao da je javni dug u državi od sticanja nezavisnosti utrostručen. „On je trenutno na dvije i po milijarde eura sa tendencijom rasta. Kako se autoput bude gradio, i javni dug će rasti“.

Vujičić je, govoreći o vladavini prava, saopštio da su u prethodnom periodu nije bilo nikakvih rezultata u borbi protiv korupcije, pogotovo kada je u pitanju korupcija na visokom nivou.

On je, govoreći o Agenciji za sprječavanje korupcije, ukazao da su njene sjednice zatvorene za medije i nevladin sektor.“ Nažalost, signali koji se trenutno šalju su izuzetno loši“.

Prema njegovim riječima, porazni su i rezultati u oblasti pranja novca.

„Od nezavisnosti po procjenama je iznijeto oko dvije do dvije i po milijarde eura, a, kroz sudske postupke, samo četiri osobe su pravosnažno osuđene kada je u pitanju krivično djelo pranje novca“, pojasnio je Vujičić.

Kristina Ćetković iz GA saopštila je da država još nije spremna da se suoči sa ratnim zločinima koji su se dogodili na njenoj teritoriji.

Ona je kazala da su, tokom praćenja protesta u oktobru prošle godine, dokumentovali 25 primjera prekomjerne upotrebe policijske sile.

„Tužilaštvo je ostalo nemoćnost zato što ti policijski službenici ćute kada je u ptianju kršenje prava i nekako štite jedni druge, a to pokazuje koliko su državne institucije slabe u rješavanju ovaj problem“, saopštila je Ćetković.

Ona je, govoreći o multikulturalnosti i poštovanju različitosti, ocijenila da izvještaj Ministarstva za ljudska i manjinska prava pokazuje da su državne institucije jednonacionalne i zatvorene za pripadnike manjinskih naroda.

Ćetković je ukazala da kamenovanje 30 puta LGBT kulturnog centra nije rasvijetljeno. „Njima je zagarantovana bezbjednost, ali samo uz policijsku zaštitu“, smatra ona.

Ćetković je, govoreći o položaju žena u Crnoj Gori, ukazala da od 17 ministarskih mjesta, samo četiri zauzimaju žene.

„Samo 17 odsto žena su poslanice i u tome smo najslabiji u regionu. Od sticanja nezavisnosti nije bilo žene na čelu Skupštine i Vlade“, kazala je ona.

Bonus video: