U Nikšiću održan Sajam suvenira

Na sajmu su bili izloženi suveniri, ali i bižuterija, domaća radinost, kao i kolači, a učešće su uzeli i članovi Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju i Udruženja paraplegičara
153 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2016. 12:46h

Povodom obilježavanja desetogodišnjice od obnove nezavisnosti Turistička organizacija (TO) Nikšić je na terasi hotela „Onogošt“ organizovala izložbu suvenira sa posebnim akcentom na državne simbole.

„Odazvalo nam se oko 20 izradioca suvenira što smatramo da je značajan broj. Važno je da obilježimo datum koji je bitan za našu državu i sve nas, a jedan od zadataka turističke organizacije je da na najbolji način i uz značajne povode okupi ljude koje se ovim bave a nemaju mnogo prilika da pokažu šta umije i znaju“, kazala je Dragica Popović, direktorica TO Nikšić.

Prema njenim riječima već godinama razmišljaju o otvaranju suvenirnice i trenutno se, u saradnji sa lokalnom upravom, radi na tome da se pronađe prostor.

„Posebno bi se trebalo voditi računa da u toj suvenirnici bude veliki broj suvenira koji predstavljaju Nikšić, koji imaju neko obilježje grada. Nadam se da će se to u kraćem periodu realizovati“, kazala je Popović uz želju da se oni koji se bave izradom suvenira što više okrenu svom gradu.

Ivan Lončar se izradom suvenira, prije svega magneta i ikona, bavi četiri godine.

„Ovo može biti samo hobi, odnosno dodatna zarada jer teško da se od ovoga može živjeti“, kazao je Lončar.

Mihailo Bulajić već dvije godine pravi suvenire isključivo za turiste i to, kako je kazao, najviše za Crnogorce koji žive u inostranstvu.

„Najviše ljudi iz dijaspoe uzimaju ove suvenire. Uglavnom naručuju sat ili tome slično u duborezu sa crnogorskim motivima“, kazao je Bulajić koji je od prošle godine počeo da učestvuje po sajmovima.

Na sajmu su bili izloženi suveniri, ali i bižuterija, domaća radinost, kao i kolači, a učešće su uzeli i članovi Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju i Udruženja paraplegičara.

Galerija

Bonus video: