Nedovoljan broj službenika je problem u radu ZIKS: Novi zatvor gradiće se u Mojkovcu

Generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, Nataša Radonjić kazala je da u ZIKS-u radi malo službenika u odnosu na standard u toj oblasti i broj osoba koja se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne ili u pritvoru
582 pregleda 0 komentar(a)
Sa konsultativnog saslušanja, Foto: Boris Pejović
Sa konsultativnog saslušanja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2018. 18:16h

Nedovoljan broj službenika osnovni je problem u radu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), a prostorni kapaciteti biće riješeni izgradnjom novog zatvora za sjeverni region u Mojkovcu, saopšteno je na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode.

Odbor je danas organizovao konsultativno saslušanje predstavnika ministarstava pravde i unutrašnjih poslova i direktora ZIKS-a na temu “Stanje u zatvorskom i pritvorskom sistemu Crne Gore”.

Generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, Nataša Radonjić kazala je da u ZIKS-u radi malo službenika u odnosu na standard u toj oblasti i broj osoba koja se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne ili u pritvoru.

Ona je rekla da je ove godine predviđeno zaposlenje 30 službenika, i objasnila da ZIKS nije obuhvaćen Planom optimizacije i da nastavljaju sa oglašavanjem za odobrena radna mjesta.

Prema riječima Radonjić, ove godine su započeti određeni pregovori u cilju snaženja kadrovskih kapaciteta kroz iznalaženje modaliteta za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u ZIKS-u.

Kada je riječ o stanju infrastrukturi, Radonjić je rekla da su objekti stari i da zahtijevaju dosta novca za adaptaciju.

Kako je navela, ove godine su pristupili izradi tehničke dokumentacije za specijalnu zdravstvenu ustanovu, za objekat nove prijavnice, multifunkcionalni objekata i objekat odjeljenja otvorenog tipa i kandidovali da gradnja bude finansirana iz IPA sredstava.

Radonjić je kazala da su podnijeli aplikaciju za podršku za izradu tehničke dokumentacije za zatvor za sjevernu regiju, a planirano je da bude sagrađen u Mojkovcu.

"Upravni odbor zapadno investicionog okvira je usvojio našu aplikaicju i dobili smo grant od milion i 200.000 eura za izradu tehničke dokumentacije i realizaciju ovog granta očekujemo tokom naredne godine, čime bi se stvorili uslovi za kreditni angažmam sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) za izgradnju novog zatvora”, saopštila je Radonjić.

Govoreći o kapacitetima zatvorskog sistema, Radonjić je navela da uspostavljanje sistem za izvršenje alternativnih sankcija utiče na oslobađanja prostora i smanjenja zatvoreničke populacije.

Ona je kazala da je ove godine 277 osoba izvršilo kaznu rada u javnom interesu, dok je bilo 126 izvršenih kazni kućnog zatvora.

Radonjić je ukazala da postojeće zdravstvene ustanove iz oblasti psihijatrije imaju nedovoljan broj srednjeg medicinskog osoblja ali i ljekara speicjalista i da to treba biti u fokusu.

Direktor ZIKS-a, Milan Tomić, je kao osnovni problem u radu Zavoda istakao nedovoljan broj službenika.

Prema njegovim riječima, ove godine zaposlena su 32 službenika, a za narednu godinu su budžetom predviđena dodatna zapošljavanja.

“Ni to neće biti dovoljno, ali korak po korak idemo ka potpunom rješavanju ovoga pitanja”, rekao je Tomić.

Kako je rekao, značajne aktivnosti su preduzeli za poboljšanje uslova rada službenika, smanjen je problem neiskorišćenih odmora, nabavljena specijalna vozila, a ušli su i u ozbiljnije rješavanje stambene problematike zaposlenih u ZIKS-u.

On je najavio da će do kraja godine, ili u prvom kvartalu naredne, biti adaptirane pritvorske prostorije u Kotoru, Ulcinju i Beranama, a vrijednost radova iznosi oko 100 hiljada eura.

Tomić je saopštio da u ZIKS-u trenutno boravi 1.150 osoba, od čega je 13 žena.

"Maloljetnički zatvor završen, ali da zbog nedostaka službenika osuđeni nijesu prebačeni u taj objekat", rekao je Tomić.

On je kazao da je broj mentalno oboljelih znatno smanjen u odnosu na prethodne godine i da trenutno na liječenje u bolnici u Kotoru čeka šest zatvorenika.

Tomić je rekao da se slaže sa navodima iz izvještaja Ombudsmana da zatvorenici, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, imaju ista prava kao i ostali građani Crne Gore.

“Ja bih rekao u nekim segmentima i bolju zaštitu”, dodao je Tomić.

On je kazao da je trenutno 300 zatvorenika radno angažovano i očekuje da će naredne godine taj broj biti povećan.

Tomić je, osim nedostatna službenika, kao problem istakao to što je čitav ZIKS okružen privatnim imanjima i stambenim kućama i da tu imaju ograničenje u kontroli.

On je rekao da se ne slaže sa konstatacijom zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Zdenke Perović da, kada je riječ o prekoračenju ovlašćenja policijskih službenika, policija postupa samo kada određeni snimak dospije u javnosti.

“Od početka godine disciplinski je odgovaralo 27 policijskih službenika, izrečene su im disciplinske mjere, između ostalog, zbog torture”, istakao je Tomić.

Generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Ćupić kazao je da rukovodstvo tog organa zauzelo stav da ne može biti povlašćenih i zaštićenih nasilnika u uniformama i istakao da se broj slučajeva torture smanjuje.

“Svi policijski služebnici koji su prekoračili ograničenja, a za koje smo imali dokaze, odogovarali su dispciplinski i krivično”, kazao je Ćupić.

On je pozvao građane da prijave slučajeve za koje smatraju da je policije postupala nezakonito.

Kordinator programa ljudskih prava Milan Radović kazao je da su značajno unaprijeđeni uslovi u zatvoru i pritvoru i istakao da je menadžment ZIKS-a otvoreniji prema nevladinom sektoru.

Članovi odbora ocijenili su da je potrebno posvetiti se pitanju resocijalizacije osoba nakon izlaska iz zatvora kako ne bi bilo povratnika. Smatraju da je rok za izgradnju specijalne klinike u ZIKS-u predug i da bi trebalo što prije riješiti to pitanje ili naći alternativu.

Bonus video: