CGO: Svjetski dan medija dočekujemo sa preprekama u transformaciji RTCG u istinski javni servis

"Pred crnogorskim društvom leži ogroman izazov u promociji slobodnih medija koji praktikuju odgovorno, na činjenicama zasnovano izvještavanje, a odbacuju zvanične manipulacije", kazala je koordinatorka u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Ana Vujošević
3 komentar(a)
Ana Vujošević, Foto: CGO
Ana Vujošević, Foto: CGO
Ažurirano: 02.05.2016. 10:25h

Medijska scena u Crnoj Gori je duboko politizovana i polarizovana, a brojni slučajevi napada na novinare, medije i njihovu imovinu su još nerazjašnjeni.

To je povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, saopštila koordinatorka u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Ana Vujošević.

U saopštenju piše da je uloga medija u razvoju demokratskog društva nezamjenjiva i da su vlasti dužne da svim medijima i novinarima obezbijede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i bilo kojeg oblika cenzure.

Vujošević je istakla da se Svjetski dan medija dočekuje i sa prevaziđenim pravnim okvirom, posebno u dijelu koji se odnosi na mogućnost uticaja vlasti na medije i medijsko tržište, ali i prepreke u transformaciji RTCG u istinski javni servis.

"Pred crnogorskim društvom leži ogroman izazov u promociji slobodnih medija koji praktikuju odgovorno, na činjenicama zasnovano izvještavanje, a odbacuju zvanične manipulacije", kazala je.

Vujošević smatra da je u javnom interesu postojanje medija koji mogu ostati nezavisni uprkos očiglednom političkom i ekonomskom uticaju i pritiscima.

Zaključila je da će CGO kroz programske aktivnosti nastaviti da se bori za slobodne i nezavisne medije.

Bonus video: