Premoštena barijera: Preko pristupne rampe do crkve Sv. Vasilija Ostroškog

Prekogranični kulturno-vjerski događaj u Nikšiću obuhvatio je i gostovanje Nika Vujičića, svjetski poznatog motivacionog govornika, koji je takođe imao priliku da koristeći pristupnu rampu obiđe nikšićki Saborni hram, nakon čega je u prepunoj sali Crkveno-narodnog doma održao motivacioni govor
351 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2016. 12:25h

Radmilo Baranin, tridesetosmogodišnji mladić sa Žabljaka, zahvaljujući pristupnoj rampi koja je napravljena u sklopu projekta „Premošćavanje barijera – duh partnerstva“ danas je prvi put ušao u crkvu Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

„Uvijek sam imao želju da posjetim ovu crkvu, ali nijesu za to postojale te mogućnosti. Danas mi se želja ispunila. Pored lijepog osjećaja i ispunjene znatiželje da vidim kako crkva izgleda unutra, osjetio sam se da mogu, kao i svi ostali ljudi, posjetiti neki kulturno-istorijski spomenik ili crkvu“, kazao je Baranin.

Pored njega danas je još desetak korisnika invalidskih kolica isprobalo rampu i posjetilo nikšićku crkvu.

Predstavljajući rezultate projekta koji sa 85 odsto sredstava finansira Evropska unije, Nataša Borović, predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, kazala je da je cilj projekta povećanje društvene povezanosti u prekograničnom regionu podizanjem svijesti o pitanjima vezanim za osobe s invaliditetom (OSI) i prilagođavanje kulturnih i vjerskih objekata, kako bi se povećala njihova pristupačnost za OSI.

Projekat prekogranične saradnje, čiji nosilac u Crnoj Gori je pomenuti Savez, dok im je Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić partner, počeo je sa realizacijom u aprilu prošle godine i biće okončan početkom juna. U Bosni i Hercegovini projekat realizuju Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, kao vodeći partner, i Opština Bileća, kao njihov partner.

„U Nikšiću je, pored željezne rampe sa taktilnim površinama na južnom ulazu Saborne crkve Sv, Vasilija Ostroškog, i u Crkveno-narodnom domu napravljen parking za osobe s invaliditetom, izgrađena je betonska rampa na ulazu u Dom i prilagođen toalet za osobe s invaliditetom“, kazala je Borović.

Prilagođavanje je, prema njenim riječima, uključilo i nabavku odgovarajuće opreme – jedna prenosiva aluminijumska rampa predviđena je za potrebe ulaza u crkvu Sv. Petra i Pavla u Nikšiću i dvije za ulaz u crkvu Sv. apostola Luke u manastiru Župa, odnosno crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Piva.

Što se BIH tiče, premariječima Mijata Šukovića, predsjednika Udruženja „Sunce nam je zajedničko“, napravljena je rampa na ulazu u Sabornu crkvu Svetog Save, lift platforma sa ulice do ulaza u Obradovića džamiju, pristupna platorma na ulazu u Dom kulture „Jevto Dedijer“, kao i gusjeničar za stepenice u manastiru Duži u Trebinjskoj šumi, a prilagođeni su obližnji pješački prelazi.

Đakon Kosta Dojić kazao je da je pomenuti projekat drugi koji institucije Srpske pravoslavne crkve realizuju u sklopu prekogranične saradnje. Prema njegovim riječima Saborni hram u Nikšiću, koji je zadužbina Romanović, je od samog starta prednjačio – kako po gradnji, tako i danas kada je socijalna inkluzija u pitanju.

„Pravo na ispoljavanje vjeroispovjesti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, je lakmus test za jednu držvu kako se ostala prava poštuju. Crkva u Nikšiću je prva u Crnoj Gori koja je na ovakav način prilagođena osobama sa invaliditetom i nadam se da ćemo i ostalima dati primjer“, kazao je Dojić i dodao da novi hramovi koje gradi Srpska pravoslavna crkva su prilagođeni OSI.

Borović je kazala da je pri kraju snimanje dokumentarca o osobama sa invaliditetom i njihovim vjerskim i kulturnim potrebama.

Prekogranični kulturno-vjerski događaj u Nikšiću obuhvatio je i gostovanje Nika Vujičića, svjetski poznatog motivacionog govornika, koji je takođe imao priliku da koristeći pristupnu rampu obiđe nikšićki Saborni hram, nakon čega je u prepunoj sali Crkveno-narodnog doma održao motivacioni govor.

Galerija

Bonus video: