PAM nezakonito naplaćivao muziku, moraće da vrati novac

“Privredni sud stao je na kraj hajdučiji PAM-a i nezakonitom otimanju novca od ugostitelja”, kazao je advokat Anđelić
450 pregleda 20 komentar(a)
Kafić, Foto: Boris Pejović
Kafić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.03.2016. 15:50h

NVO PAM je crnogorskim ugostiteljima i hotelijerima nezakonito naplatio nekoliko miliona eura i novac će morati da im vrati.

To je juče “Vijestima” kazao advokat Branko Anđelić, pravni zastupnik Udruženja ugostitelja u čiju je korist odlučio Privredni sud.

Taj sud proglasio je ništavnim ugovor između NVO Organizacija za zaštitu prava autora muzike (PAM) i NVO Crnogorsko turističko udruženje (CTU).

“Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca, pa se utvrđuje da je zajednički sporazum, zaključen 25. juna 2012. godine između NVO PAM i NVO CTU, objavljen u Sl. listu br 45/12 od 17. avgusta 2012. godine pravno ništavan posao”, piše u presudi sutkinje Milice Popović.

Ona je takvu presudu donijela odlučujući u sporu koji je Udruženje ugostitelja pokrenulo protiv PAM-a i CTU.

To Udruženje tužbom je tražilo i da se utvrdi da CTU nije bilo reprezentativno da zastupa crnogorske ugostitelje.

Po ugovoru, koji je oglašen ništavnim, ugostetilji su morali PAM-u da plaćaju naknadu za puštanje muzike.

Komentarišući prvostepenu presudu Anđelić je kazao da je Privredni sud “stao na kraj hajdučiji PAM-a i nezakonitom otimanju novca od ugostitelja”.

“Ova odluka donijeta je u skladu sa svim ukidnim razlozima Vrhovnog i Apelacionog suda. Nakon pravosnažnosti svi ugostitelji će biti u prilici da povrate nezakonito oduzet novac. Da li kroz formu ponavljanja postupka, ili pokretanje parničnih postupaka”, kazao je Anđelić.

Dodao je da je Privredni sud utvrdio da CTU nije reprezentativno udruženje.

“Nakon ovoga, u slučaju da se na javni poziv ne prijavi nijedno reprezentativno udruženje, Zavod za intelektualnu svojinu ima mogućnost da donese privremenu tarifu. Vjerujem da će ta tarifa konačno biti saglasna slovu zakona, pravičnosti i drastično niža u odnosu na ovu koju je predviđao tarifni sporazum koji je proglašen apsolutno ništavnim”, kazao je Anđelić.

On je ranije rekao da očekuje da će se i drugi državni organi pozabaviti radom NVO PAM “koja je nezakonito, u proteklih nekoliko godina prikupila milionske iznose, a autorima raspodijelila minorne honorare”.

Direktor PAM-a Božidar Raičević tokom postupka tvrdio je da je ugovor između PAM-a i CTU-a zaključen u zakonskoj proceduri.

Bonus video: