GA: Državni organi i institucije zatvorene za manjinske narode

Radović je rekao da su na nivou Vlade (ministri, direktori direktorata i savjetnici užeg kabineta) od više od stotinu, svega dva Albanca
5 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2016. 10:10h

Državni organi i institucije i dalje su zatvorene za pripadnike manjinskih naroda, što je zabrinjavajuće, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator porgrama ljudskih prava Milan Radović, rekao je je to višegodišnji problem koji dobija negativne tendencije.

On je rekao da je istraživanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava pokazalo da u državnim i organima državne uprave od ukupnog broja, odnosno 6.808 upitnika, radi 82,11 odsto Crnogoraca, 7,3 odsto Srba, 1,32 odsto Albanaca, 4,89 odsto Bošnjaka, 2,19 odsto Muslimana, 0,03 odsto Roma, 0,40 odsto Hrvata, ostalih 0,35 odsto, dok se 96 nije izjasnilo.

Radović je rekao da su na nivou Vlade (ministri, direktori direktorata i savjetnici užeg kabineta) od više od stotinu, svega dva Albanca.

"U Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ), kao elitnoj jedinici Uprave policije, nema pripadnika manjiskih naroda, dok je u ANB-u zanemarljiv broj pripadnika manjinskih naroda", naveo je Radović.

On je kazao da su u Centralnoj banci, koja može poslužiti kao primjer institucije u kojoj su plate dobre ali i ostali uslovi rada, od 260 zaposlenih, manje od četiri odsto pripadnici manjinskih naroda.

Radović je naveo da je prema rezultatima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, veliki broj institucija koje su jednonacionalne.

On je ukazao da član 79 Ustava Crne Gore jemči manjinama pravo na autentičnu zastupljenost u Skupštini i jedinicama lokalne samouprave u kojima čine značajan dio stanovništva i pravo na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave.

"Član 15 Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina propisuje da država koja ratifikuje ovaj dokument mora „stvoriti neophodne uslove za efikasno učešće pripadnika nacionalnih manjina u kulturnom, socijalnom i ekonomskom životu i u javnim poslovima, naročito onim koji se tiču njih", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, i Zakonom o manjinskim pravima i slobodama definisana je srazmjerna zastupljenost u državnim i organima lokalne uprave.

Radović je upozorio da u praksi, brojni državni organi i institucije krše Ustav, međunarodne standarde i domaće propise.

"GA najoštrije osuđuje ovakvo stanje i zahtijeva koordinisanu akciju na nivou države u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti, izbalansirane zastupljenosti pripadnika svih etničkih zajednica. Ovakva situacija vodi povećanju stepena nepovjerenja pripadnika manjinskih naroda u državne institucije i povećanju stepena etničke distance", zaključio je Radović

Bonus video: