Platforma prati trendove u državama Zapadnog Balkana

Cilj platforme je, kako je pojasnio Savić, da se podstakne zdrava konkurencija među zemljama Zapadnog Balkana
86 pregleda 0 komentar(a)
Cemi, pres, Foto: Prcentar.me
Cemi, pres, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 26.01.2016. 15:07h

Platforma regionalnih indikatora „Indicators4Development“, koja sadrži podatke za šest država Zapadnog Balkana, omogućava poređenja i prati trendove u tim zemljama, predstavljena je danas na konferenciji Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Saradnik na projektima u CeMI-ju, Marko Savić objasnio je da platforma omogućava pretraživanje više od 200 indikatora.

„Platforma omogućava karakteristike kao što su poređenja preko infografika ili grafikona, pokazuje trendove zemlje, ciljeve i projekcije u kategorijama - ekonomija, upravljanje, vladavina prava i bezbjednost, i Socijalni razvoj“, rekao je Savić u PR Centru.

Cilj platforme je, kako je pojasnio, da se podstakne zdrava konkurencija među zemljama Zapadnog Balkana.

„Takođe, cilj je da se prezentacijom ove svojevrsne baze podataka omogući njeno korišćenje od institucija javnog sektora i organizacija civilnog društva, a platforma će omogućiti poređenje njihovog učinka u različitim oblastima i na taj način ohrabriti političke lidere da ubrzaju reforme u svojim zemljama“, naveo je Savić.

Prema njegovim riječima, platforma može poslužiti za istraživanja novinara, nevladinih organizacija (NVO), kao i istraživanja javnih politika.

Direktorica Odjeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju Ana Selić, kazala je da je cilj projekta koji ta NVO sprovodi u partnerstvu sa Institutom „Demokratija za razvoj“ (D4D) da utiče na nekoliko bitnih problema sa kojima se suočavaju predstavnici civilnog sektora, istraživači i građani.

„Ti problemi su nedostatak regionalnih statističkih podataka, loša participacija civilnog sektora, nedostatak jasno postavljenih ciljeva i indikatora od aktera u političkom sistemu. Ovi problemi bi trebalo da se riješe na način da bi se što više otvorio set podataka kojima se raspolaže u državi i njihovom potpunom korišćenju“, navela je Selić.

Ona je ocijenila da će razvijanjem regionalnog seta podataka u oblasti ekonomije, upravljanja, vladavine prava i bezbjednosti, socijalnog razvoja taj projekat omogućiti kompetitivnosti između država regiona i podstaći brže reforme.

Projekt menadžer u Institutu “Demokratija za razvoj”, Gersi Gashi rekao je da je ideja za projekat nastala 2010. godine, navodeći da su njime najprije bile obuhvaćene četiri zemlje, a da je nakon toga proširen na šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Platforma omogućava lakšu identifikaciju podataka i poređenje između zemalja. Projekat pomaže i dostizanje zadatih ciljeva država“, poručio je on.

Pomoćnik direktorice Zavoda za statistiku za sektor socijalnih statistika i demografije (MONSTAT), Vuk Čađenović kazao je da građani nemaju naviku da provjeravaju podatke na sajtu te institucije.

On je rekao da je MONSTAT prešao dug put da bi proizveo indikatore koji su međunarodno uporedivi, i prilagodio metodologiju EUROSTAT-u.

„Mislim da 90 odsto istraživanja koje MONSTAT realizuje su prilagođena metodologiji EUROSTAT-a. To su veoma zahtjevna i skupa istraživanja. Na kraju plasiramo te podatke, a oni nisu u dovoljnoj mjeri iskorišćeni“, smatra Čađenović.

U cilju poboljšanja toga, kako je dodao, MONSTAT četiri godine za redom organizuje Dan istraživanja sa ciljem da se promovišu rezultati istraživanja.

Predstavnik Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Stevan Ljumović kazao je da portal E-uprave postoji četiri godine, na kojem se, kako je podsjetio, nalazi 130 različitih servisa koji pružaju informacije i podatke, kao i mogućnost za podnošenje zahtjeva.

„Kad govorimo o pravu na pristup informacijama, interesantno je to da na portalu E-uprave postoji elektronski servis o slobodnom pristupu informacijama za 27 institucija. Ono što smo uočili je da ne postoji upotreba ovog elektronskog servisa“, naveo je Ljumović.

Poenta E-uprave je, kako je precizirao, da što više građana koristi te servise, jer to daje benefite i građanima i korisnicima, poljoprovredi i davaocima usluga.

Projekat je podržan od strane Fondacije Instituta za Otvoreno društvo u saradnji sa ThinkTank fondom fondacija za Otvoreno društvo.

Platforma je dostupna na veb sajtovima www.ind4dev.scards.com i www.indicators4development.org.

Bonus video: