Đeka: Otpad nije štetan, a Budvani će to da plate

Mještani podnijeli krivičnu prijavu, deponija se, kako navode, ne koristi od 2011. godine
58 pregleda 6 komentar(a)
deponija Hije, Foto: Samir Adrović
deponija Hije, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 15.12.2015. 06:31h

Mještani Kruča podnijeli su juče Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Ulcinj, zbog davanja dozvole budvanskom Komunalnom preduzeću da na bivšoj deponiji Hije odloži presovani fekalni otpad.

Oni sumnjaju da je počinjeno krivično djelo zagađenje životne sredine.

U subotu ujutro, nekoliko kamiona budvanskog Komunalnog istovarilo je otpad na bivšoj deponiji, ali su mještani nakon toga blokirali prilaz negodujući zbog toga. Vozači ostalih kamiona, sa navodno istim otpadom, bili su prinuđeni da se u Budvu vrate neobavljena posla. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, trebalo je da bude istovareno oko 70 tona otpada.

Mještani Kruča u prijavi su naveli da je deponija Hije van upotrebe od kraja 2011. i da odloženi otpad ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Apelovali su da se otpad ukloni, jer bi u slučaju padavina, kako su naveli u prijavi, moglo doći i do zagađenja mora.

Ugovor o odlaganju otpada zaključili su predsjedenici Opština Ulcinj i Budva i direktori komunalnih preduzeća.

Iz Force su juče pozvali predsjednika Opštine Ulcinj Fatmira Đeku da odmah raskine ugovor:

“Forca se uvijek zalagala za trajnu zabranu odlaganja bilo kakvog otpada u mjestu Hije, kao i za revitalizaciju tog područja. Ugovor o odlaganju otpadnog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Budve, koji je potpisao Đeka, za nas je neprihvatljiv”.

Đeka je pak odgovorio da u cijelom poslu nema ništa sporno i da je ugovor zaključen na zadovoljstvo obje strane.

On je siguran da će to potvrditi i tužioci.

“Nadležne državne inspekcije utvrdile su da je otpad iz Budve tretiran i da nije štetan, već naprotiv, veoma koristan za saniranje bivših deponija, kao što je naša. Budvani će našem Komunalnom uplatiti i novac za to, tako da se radi o dvostruko korisnom poslu za Opštinu”, kazao je Đeka “Vijestima”.

On je kazao da ne planira da poništi ugovor.

“To je uobičajeni manevar mojih bivših koalicionih partnera i tu ne bi bilo ništa čudno da direktor Komunalnog, koji je takođe potpisnik ugovora, ne dolazi iz njihovih redova”, kazao je Đeka.

Bonus video: