Veliki Jakšić dobija ulicu i u Kolašinu?

Urugvajci su ulicu u Montevideu nazvali po najboljem golmanu prvog Svjetskog prvenstva, nazvavši ga El Grande Milovan
207 pregleda 8 komentar(a)
Milovan Jakšić
Milovan Jakšić
Ažurirano: 25.11.2015. 07:11h

Predsjednik kolašinskog sportskog saveza Željko Vukićević podnio je incijativu da jedna od ulica dobije ime po Milovanu Jakšiću, proslavljenom golmanu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije. Jakšić je rođen 21. septembra 1909. u kolašinskom selu Plana, gdje se još naziru temelji davno srušene kule Jakšića.

“Mislim da je krajnje vrijeme da Kolašin oda počast izuzetnom, planetarno poznatom, sportisti. Nadam se da će kolašinska vlast shvatiti važnost tog čina. Ni na jedan način rodni grad se do sada nije odužio Jakšiću, a ovo će biti simblično čuvanje uspomene na njegove uspjehe i slavu”, kazao je Vukićević.

Proslavljeni golman, kojeg u filmu i seriji “Montevideo bog te video” glumi Andrija Kuzmanović, sve do 1939. čuvao je mrežu beogradskog SK ”Soko“, kluba koji se nakon 1931. zvao BASK.

“U tom dresu Jakšić je odigrao 500 zvaničnih utakmica. U sezoni 1934/1935. nekoliko utakmica branio je za SK Slavia Praha (Slavija Prag), a jedno vrijeme branio i u Ljubljani. Čuvao je nacionalnu mrežu Jugoslavije na devet utakmica, a debitovao je 13. aprila 1930. godine u prijateljskom susretu protiv Bugarske. I nakon Drugog svjetskog rata ostao je u fudbalu. Bio je dugogodišnji predsjednik Saveza fudbalskih trenera Jugoslavije, ali i tehnički rukovodilac FK 'Crvena zvezda'. Umro je od srčanog udara u Egiptu 1953”, piše o Jakšiću u knjizi “Znameniti Kolašinci”, Predraga T. Šćepanovića.

Jakšić je na prvom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. poslije susreta sa Brazilom dobio i nadimak El Grande Milovan i proglašen za najboljeg golmana. Urugvajci su u Montevideu jednoj ulici dali njegovo ime. Kako tvrde poznavaoci etnogeneze kolašinskog kraja, potomak je uskočkog junaka Jakše Avdalovića Gačanina.

Bonus video: