Vojvodić: Prijetili mi Mandić, Radunović i Milić

Istakao je da prijetnje nije prijavljivao policiji, jer je riječ o dugogodišnjim poznanicima, ali da “neće da bježi ni od koga” i da je spreman “jedan na jedan” sa njima “u bilo kojoj situaciji”
84 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2015. 15:20h

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić tvrdi da su mu čelnici DF-a Andrija Mandić i Slaven Radunović i predsjednik SNP-a Srđan Milić prijetili, nezadovoljni izvještavanjem sa protesta.

Istakao je da prijetnje nije prijavljivao policiji, jer je riječ o dugogodišnjim poznanicima, ali da “neće da bježi ni od koga” i da je spreman “jedan na jedan” sa njima “u bilo kojoj situaciji”.

Mandić i Radunović negirali su da su prijetili Vojvodiću, a Milić juče nije odgovarao na pozive i sms “Vijesti”.

Vojvodić je proteste DF-a nazavo “rušilačkim”, istakavši da RTCG, dok je on direktor, takve stvari nikada neće podržati i afirmisati.

“U predvečerje tih protesta mene su zvali i prijetili i Radunović i Mandić, a tokom te noći i Milić. Ljudi sa kojima sam uvijek korektno sarađivao, koji su dolazili kod mene u kancelariju gdje smo pili kafu...”, kazao je on na sjednici Savjeta, istakavši da je “nekima odgovorio” na isti način.

Radunović je “Vijestima” kazao da nije prijetio Vojvodiću, već da je negodovao zbog “neprofesionalnog izvještavanja” o protestima:

“Radi se o tome da sam iskoristio dugogodišnje poznanstvo i pozvao ga da mu izrazim svoje nezadovoljstvo povodom izvještavanja RTCG-a o protestima, koje je bilo užasno i sramno, na šta je on veoma grubo odgovorio. Nije tačno da sam ga zvao pred proteste, već nakon sramnog priloga o pečenju praseta”.

Mandić je rekao da nikome nije prijetio, ali da je više puta protestovao povodom “ogavne” uređivačke politike:

“Koja je bila uperena protiv mene i moje porodice, na šta sam morao reagovati. Ne bih imao problem da je u pitanju privatni medij Rada Vojvodića, ali je u pitanju Javni servis, čija je uređivačka politika sramotna”.

Vojvodić je kazao da RTCG “mora da radi u interesu države” i da ne može da podrži napade na državne institucije, koje su protest okarakterisale kao “antidržavni”. U tom kontekstu su, tvrdi on, radili i novinari:

“Javni servis ne smije biti protiv države”.

Član Savjeta Goran Đurović poručio je, međutim, menadžmentu da državni i partijski interesi nijesu isto.

Pred gotovo cijelim uređivačkim timom informativnog programa TVCG, koji je prisustovao sjednici jer se raspravljalo o njihovom radu, a posebno o izvještavanju sa protesta DF-a, Đurović je zamolio Vojvodića da ne brani državu:

“Posljednji put kada je Javni servis branio državu - raspala se”.

Đurović je ocijenio da su novinari informativnog programa više puta ozbiljno prekršili profesionalne standarde, što je posebno došlo do izražaja tokom protesta DF-a:

“Često nijesmo mogli vidjeti drugu stranu. Cilje je bio da se svi događaji prikažu u svjetlu koje isključivo treba da zadovolji apetite i potrebe samo DPS-a... Vi to radite veoma dobro i organizovano, a nisam siguran da vam oni to traže”.

Direktorica TVCG Radojka Rutović nije negirala greške koje je uočio Đurović, ali je odbacila tvrdnje da manipulišu javnošću u korist vladajuće partije:

“Greške se događaju svakodnevno”.

Savjet je zaključio da će već danas javno reagovati povodom neprijatnosti kojima je bila izložena Ivana Šebek i prijetnji upućenih Vojvodiću. Predsjednik Savjeta Ivan Mitrović najavio je i da će zaključke o informativnom programu objaviti narednih dana.

Rutovićeva vidi da im crtaju mete

Uredništvo TVCG optužilo je Savjet da im svojim komentarima “crtaju mete” i ugrožavaju bezbjednost na terenu, što se u nedjelju veče, tvrde, dogodilo novinarki Ivani Šebek.

Rutovićeva je ocijenila da su progonu novinara RTCG-a doprinijele i Đurovićeveve kritike, objavljene na “naslovnim stranicama nezavisnih medija”.

Đurović je odgovorio da poslije svake sjednice Savjeta može izaći bilo gdje, bez straha, jer “mete crtamo sami sebi”.

“Napadaju novinare jer zbog vašeg rada imaju povoda za to, a ne zato što se Đurović... pojavio na naslovnici”.

Drašković: Demonstranti udarili na većinsku Crnu Goru

Potpredsjednik Savjeta RTCG Mimo Drašković odgovorio je Đuroviću da novinari ne treba uvijek da prenose drugu stranu: “Ponekad je mnogo važnija relevantnost toga šta imaju da kažu te strane. Imali smo prilike mnogo gluposti da čujemo... tako da ne mora svaka stvar biti od javnog interesa”.

On je rekao da su demonstranti udarili na “Ustav i ustavno uređenje države, na većinsku Crnu Goru”, zapitavši da li takve “treba podržavati”.

“Javni servis prije svega mora da radi u interesu države i njenih građana... prenositi stavove generalno većinske javnosti, naravno moraju se čuti stavovi svih...”

Bonus video: