Crnogorci u Boliviji: Prvo okupljanje potomaka iseljenika

Najčešća prezimena porijeklom iz naše zemlje su Petričević, Ražnatović, Otašević, Mićović, Selić, Kilibarda, Radonjić, Janković, Drakić, Vuksanović, Jovetić, Danilović i dr
423 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorci u Boliviji, Foto: MVPEI
Crnogorci u Boliviji, Foto: MVPEI
Ažurirano: 05.11.2015. 12:27h

Prvo okupljanje potomaka iseljenika porijeklom iz Crne Gore u Boliviji održano je u gradu Santa Kruz de la Siera uz pomoć Ambasade Crne Gore u Buenos Ajresu, navodi se u saopštenju ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pored potomaka iseljenika porijeklom iz Crne Gore, okupljanju su prisustvovali ambasador Crne Gore Gordan Stojović, članovi inicijalnog odbora Estaban Mićović i Dušan Radonjić, kao i drugi aktivisti ove zajednice.

"Tokom okupljanja dat je jak impuls i motivacija da su tokom narednih mjeseci planiraju nova sastajanja i dalji rad na formiranju zajednice, prvo u La Pazu, pa onda u Koćabambi. U Santa Kruzu, ali i drugim djelovima Bolivije gdje žive potomci naših iseljenika posebno je izraženo interesovanje za učenjem jezika predaka", navodi se u saopštenju MVPEI.

U istoriji Bolivije, tokom posljednjih pedeset godina, nekoliko potomaka crnogorskih iseljenika su obavljali funkcije ministara, a mnogi drugi danas su ugledni poslovni ljudi.

Najčešća prezimena porijeklom iz naše zemlje su Petričević, Ražnatović, Otašević, Mićović, Selić, Kilibarda, Radonjić, Janković, Drakić, Vuksanović, Jovetić, Danilović i dr.

"Naša zajednica u Boliviji, koja po procjenama broji oko 120 porodica porijeklom iz Crne Gore, skoncentrisana je uglavnom u gradovima La Pazu, Koćabambi i Santa Kruzu" , navode u MVPEI.

Bonus video: