Osudili napad na TV Pink i novinarku Drobnjak

Nevladine organizacije sa sjevera CG, takođe, oštro osuđuju napad na TV Pink koji se desio tokom sinoćnjeg protesta
81 pregleda 15 komentar(a)
Slomljeno staklo, Foto: Shutterstock
Slomljeno staklo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2015. 16:47h

Nevladine organizacije (NVO) Juventas i Kvir Montenegro najoštrije su osudile napade na novinare i redakcije medijskih kuća, prijetnje smrću novinarima, kao i napade na policijske službenike i prostorije političkih partija.

U saopštenju tih NVO ocjenjuje se da je nedopustivo i neprihvatljivo da se nezadovoljstvo uređivačkom politikom i medijskim izvještavanjem bilo koje medijske kuće ispoljava nasiljem i nedozvoljenim radnjama.

„Sloboda i bezbjednost novinara i medijskih kuća mora biti neupitna“, poručili su iz tih NVO.

Kako je saopšteno, nezadovoljstvo radom bilo koje političke partije ne smije se ispoljavati nasilnim putem, već se diskusija o tome mora voditi na civilizovan, demokratski način i unutar institucija sistema.

Juventas i Kvir Montenegro su najoštrije osudili i zabilježene napade na policijske službenike prilikom vršenja službene dužnosti.

„Ali i zahtijevamo adekvatnu i hitnu istragu svakog slučaja prekoračenja ovlaštenja policijskih službenika protiv učesnika demonstracija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Juventas i Kvir Montenegro zahtijevaju od državnih organa adekvatne, nadasve nepristrasne i profesionalne mjere i radnje, kako bi bile utvrđene ispravne činjenice o svakom mogućem kršenju zakona od svih uključenih aktera.

CEMI: Dijalog se ne može voditi kamenicama

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) najoštrije je osudio napade na sve novinare i redakcije, prostorije Demokratske partije socijalista (DPS), kao i na policijske službenike u vršenju dužnosti.

„Kao što smo osudili neopravdane mjere policijskih službenika prema uredniku IN4S, i novinaru DAN-a, na dan razbijanja protesta, najoštrije osuđujemo i napade na prostorije redakcije RTV PINK-a“, saopštio je predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja, Zlatko Vujović.

Prema njegovim riječima, ne može nezadovoljstvo izvještavanjem određene medijske kuće biti razlog za obračun.

„Predstavnici CEMI-ja su bili meta neprofesionalne kampanje ove kuće, ali je naša obaveza da insistiramo na zaštiti slobode i bezbijednosti novinara bez obzira što mislimo o njihovoj uređivačkoj politici“, kaže se u saopštenju.

Vujović je saopštio da CEMI najoštrije osuđuje napade na prostorije DPS-a.

„Ne može se dijalog voditi kamenicama. Politička komunikacija se mora voditi unutar institucija, a sve strane moraju se uzdržavati od reakcija koje mogu proizvesti sukobe“, naveo je on.

Prema riječima Vujovića, CEMI najoštrije osuđuje napade na policijske službenike u vršenju dužnosti.

„Ne mogu se dozvoliti napadi na policajce. Istom snagom tražimo da se istraže slučajevi prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema demonstrantima. CEMI traži od Vrhovnog državnog tužioca da istraži slučajeve napada na policijske službenike, kao i prekoračenja ovlašćenja od strane službenika, kao i sve napade na medije i političke partije“, kazao je Vujović.

On smatra da najveći teret leži na Vrhovnom državnom tužilaštvu, da dokaže da je spremno da i u delikatnoj situaciju odgovori zadatku i svrsi svog postojanja, a da zadrži nepristrasnost u postupanju.

„CEMI smatra da niko ne smije biti iznad zakona. Niti pripadnik bezbjednosnih snaga, niti poslanik, niti građanin. Zakoni moraju biti jednaki za sve“, zaključio je Vujović.

HRA: Od nadležnih očekujemo da otkriju i procesuiraju izvršioce

NVO Akcija za ljudska prava osuđuje kamenovanje prostorija televizije Pink M i fizički napad na novinarku te televizije Ivanu Drobnjak koji se tom prilikom dogodio, kao i prijetnje smrću koje je direktorka TV Vijesti, Marijana Bojanić, primila preko društvene mreže Twitter.

To su, prema evidenciji HRA, osmi i deveti napad na novinare i novinarke u ovoj godini, tj. ukupno 49. napad na novinare i imovinu medija.

"Od nadležnih organa krivičnog gonjenja očekujemo da efikasno otkriju i procesuiraju izvršioce ovih napada. I ovi slučajevi ukazuju na potrebu da parlament proglasi napade na novinare, odnosno sprječavanje novinara i novinarki da rade svoj posao, krivičnim djelima koja se strože kažnjavaju. Neophodno je da parlament na taj način pošalje jasnu poruku da u demokratskom društvu nema mjesta sprječavanju novinara i novinarki da rade svoj posao od javnog interesa. Oni koji se ne slažu sa tim kako novinari rade, moraju da nauče da protest iskažu na civilizovan, zakonit način, bez fizičkih napada ili prijetnji nasiljem", navodi se u saopštenju HRA.

Pozitivna: Nasilje nad novinarima je neprihvatljiv model ponašanja

Zbog učestalih napada na medijske poslenike, nezavisno od njihove profilacije, Pozitivna Crna Gora još jednom osuđuje te napade poziva sve na suzdržanost i da svojim ponašanjem doprinesu očuvanju mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju te političke partije.

"Bilo čije nezadovoljstvo ne smije biti povod za nasilje bilo koje vrste, a naročito prema medijskim poslenicima. Nasilje nad novinarima je neprihvatljiv model ponašanja koje mora biti sankcionisano. Pravo na slobodnu riječ i misao ne smije biti ugroženo sa bilo koje strane da dolazi, jer sloboda izražavanja jeste suština demokratije i neotuđivo pravo svakog građanina, a posebno novinara", zaključuje se u saopštenju Pozitivne.

NVO sa sjevera osuđuju napade

Nevladine organizacije sa sjevera CG, takođe, oštro osuđuju napad na TV Pink koji se desio tokom sinoćnjeg protesta.

"Očekujemo od nadležnih državnih organa da preduzme neophodne mjere i kazni sve počionice. Pozivamo komisiju za napade na novinare, da ispita i ovaj slučaj napada n novinare kao što je i predhodne", navodi se u saopštenju.

Osude Sindikata medija

I Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje napad na redakciju Televizije Pink M, uništavanje imovine tog medija i naročito povrjeđivanje koleginice Ivane Drobnjak.

"Negodovanje i neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kojeg medija je legitimno ali fizički nasrtaji i kamenice nisu i ne smiju biti način borbe protiv neistomišljenika i to je ponašanje koje ne smije biti tolerisano. Sindikat medija izražava solidarnost sa koleginicom Drobnjak i ostalim koleginicama i kolegama iz Televizije Pink M i ukazuje da su i posljednji protesti, nažalost, pokazali koliko je nezahvalno biti medijski radnik u Crnoj Gori. Novinari i zaposleni u medijima su potpuno nezaštićeni, uvijek na udaru i kolateralna šteta svih dešavanja u društvu i to stanje mora da se promijeni."

Sindikat medija apeluje na učesnike protesta, organizatore okupljanja, policiju i komunalne službe da pokažu više razumjevanja za profesiju kojom se bave.

Bonus video: