Za sporazumni prestanak radnog odnosa prijaviće se 50 radnika Opštine Nikšić

Službenik koji dobije saglasnost starješine dobiće otpremninu od 10.000 eura, ko ne dobije otići će sa 1.500 eura
52 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.09.2015. 15:48h

Rok za sporazumni prestanak radnog odnosa zainteresovanim službenicima i namještenicima u Opštini Nikšić ističe u ponedjeljak, a iz lokalne uprave kazali su „Vijestima“ da očekuju da se prijavi oko 50 radnika.

„Očekujem da taj broj bude oko 50 što se poklapa sa onim brojem koji je to interesovanje pokazalo tokom anketiranja. Svi prijavljeni su dobili saglasnost za sporazumni prestanak radnog odnosa od starješine organa ili službe. Uglavnom je riječ o starijim radnicima, koji imaju po 20-30 godina staža”, kazao je sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Lazar Mijanović.

Visina otpremnine zavisi od toga da li je zaposleni koji se prijavio na javni poziv dobio saglasnost za sporazumni prestanak radnog odnosa od starješine organa ili službe, ili ne.

Tako će lokalni službenik koji dobije saglasnost dobiti otpremninu u iznosu od deset hiljada eura, dok će otpremnina za zaposlenog koji ne dobije pomenutu saglasnost biti 1.500 eura.

Tako, kako su objasnili iz Opštine, žele da spriječe mogućnost da se za prodaju radnog mjesta prijave službenici koji su neophodni za rad lokalne uprave, jer bi njihovim odlaskom morali biti angažovani novi radnici.

Otpremninu od 1.500 eura dobiće i zaposleni koji dobiju saglasnost za sporazumni prestanak radnog odnosa a koji u roku od godinu dana od dana raspisivanja javnog poziva navršavaju 67 godina i najmanje 15 godina staža.

Zaposleni kome radni odnos prestane na osnovu pisanog sporazuma, a ostvario je pravo na otpremninu, ne može zasnovati radni odnos u organima i službama lokalne uprave, privrednom društvu i pravnom licu čiji je osnivač Opština Nikšić u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine.

Ograničenje se ne odnosi na zaposlenog koji vrati cjelokupni iznos isplaćene otpremnine.

U maju ove godine u organima lokalne uprave Nikšić bilo je uposleno 512 radnika, u javnim ustanovama 164, a u preduzećima čiji je osnivač Opština 440, što je ukupno 1.116. Javna preduzeća i ustanove, čiji je osnivač Opština, tek su ušli u procedure sporazumnog prestanka radnog odnosa.

“Oni će donijeti odluku koja je identična našoj odluci, tako da će se i kod njih do kraja septembra znati broj radnika koji žele da sporazumno prekinu radni odnos uz odgovarajuće otpremnine“, kazao je Mijanović. Na radnom doručku predsjednika Opštine Veselina Grbovića sa novinarima potpredsjednik Đoko Krivokapić je kazao da će svima koji stiču pravo na penziju, a prijavili su se za sporazumni prestanak radnog odnosa, automatski biti povezan radni staž.

Bonus video: