Rekordna ulaganja, rekordni popusti

Ako se naplatna politika sprovodi odgovorno, sredstava za kvalitetne projekte može biti dovoljno i kada se troškovi građana smanje
74 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Opština Budva
Budva, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 08.10.2018. 06:54h

Opština Budva je postojeće cijene naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta umanjila po više osnova.

ZA KOLIKO SU PALE CIJENE KOMUNALNOG OPREMANJA?

Opština je do donošenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata naknadu za komunalno opremanje obračunavala na bruto površini objekta, a novi zakon predviđa neto obračun, pa su samim tim cijene u startu u prosjeku snižene za 15 do 25 odsto.

Nakon toga je linearno umanjen iznos naknade za 20 odsto i objekti su podijeljeni prema kvadraturi. Za kategoriju koju predviđa pomenuti zakon – objekat osnovnog stanovanja – cijena je dodatno umanjena za 20 odsto od cijene objekta koji potpada u kategoriju objekata do 500 kvadrata.

JEDNOKRATNO PLAĆANJE - NIKAD POVOLJNIJE

Takođe, predviđeni su i popusti za jednokratno plaćanje, kao i plaćanje na rate u momentu kada se izvrši obračun, u koji ulaze i zakonske sankcije zbog bespravne gradnje, a koje se kreću od 2,5 odsto za osnovne objekte ili pet odsto za ostale objekte kod jednokratnog i do 20 odsto uvećanja za plaćanje na rate.

ZA OBJEKTE OSNOVNOG STANOVANJA - REKORDAN POPUST

Za objekte osnovnog stanovanja za koje se iznos plaća jednokratno odobren je popust na obračunati iznos od 50 odsto, a za plaćanje na rate, uz adekvatno obezbjeđenje potraživanja, 30 odsto.

Isto važi i za objekte do 500 kvadrata, a za ostale objekte do 1.500 kvadrata cijena će biti umanjivana za 40 odsto prilikom jednokratnog plaćanja, odnosno za 20 odsto kod plaćanja na rate.

ASFALTIRAN VELIKI BROJ ULICA I PARKINGA

Ako se naplatna politika sprovodi odgovorno, sredstava za kvalitetne projekte može biti dovoljno i kada se troškovi građana smanje.

Tako, asfaltiran je i rekonstrusan veliki broj ulica i parkinga na teritoriji cijele opštine.

Urađeno je mnogo i na poboljšanju kanalizacione mreže u Budvi i Petrovcu, čime su riješeni problemi izlivanja fekalija na gradskim plažama.

Pored ovog, raspisan je i novi tender za nastavak asfaltiranja i sanaciju postojeće putne infrastrukture čija je predračunska vrijednost oko 1.300.000 eura, što, takođe, predstavlja rekord!!!

(PROMO)

Galerija