Šegrt: Obezbijedićemo dostupnu, efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu

Predstavnica Svjetske banke, Ana Holt, predstavila je projekat unapređenja efikasnosti i kvaliteta sistema zdravstva u Crnoj Gori za koji bi, kako je kazala, odobrili zajam u vrijednosti 50 miliona dolara u narednih pet godina
1 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.06.2015. 16:53h

Ministarstvo zdravlja će strukturnom reformom sistema obezbijediti dostupnu, efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, poručio je resorni ministar Budimir Šegrt.

On je danas razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke o realizaciji projekta unapređenja efikasnosti i kvaliteta zdravstvenog sistema Crne Gore.

"Ministarstvo zdravlja, prema riječima Šegrta, opredijeljeno je da strukturnom reformom zdravstvenog sistema obezbijedi dostupnu, efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", kaže se u saopštenju tog Vladinog resora.

Kako je pojašnjeno, u sprovođenju strukturne reforme, eksperstku i finansijsku podršku pružiće Svjetska banka.

"Racionalizacija je prioritet Ministarstva zdravlja i Vlade i, u tom smislu, promjena institucionalne i državne infrastrukture zdravstvenog sistema, kao i plaćanje učinka na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolnica, kroz primjenu modela plaćanja po DRG sistemu, kojim se plaćaju usluge, a ne kapaciteti", kazao je Šegrt.

Predstavnica Svjetske banke, Ana Holt, predstavila je projekat unapređenja efikasnosti i kvaliteta sistema zdravstva u Crnoj Gori za koji bi, kako je kazala, odobrili zajam u vrijednosti 50 miliona dolara u narednih pet godina.

Od toga je 12 miliona dolara investicioni zajam, a 38 miliona će, kako je precizirala, biti usmjereno za rezultate, odnosno indikatore projekta.

"Predloženi projekat obuhvata četiri komponente i to jačanje kapaciteta za poboljšanje upravljanja zdravstvenim sistemom, kao i unapređenje efikasnosti u zdravstvenim ustanovama, koje obuhvata izradu i sprovođenje modela plaćanja na osnovu učinka i povećanje hirurških i digaanostičkih kapaciteta", navela je Holt.

Ona je precizirala da su osnovne komponente projekta poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite i implementaciju samog projekta.

"Benefiti projekta su poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvenog sistema Crne Gore, kroz jačanje sistema finansiranja zdravstva i institucionalnih aranžmana, a poboljšanje finansijske podrške očekuje se i kroz implementaciju reforme farmaceutskog sektora", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: