Valdanos: Rajska uvala sa barikadama

Direktor Monitoring grupe Ulcinj Džemal Perović poručio je da rajska uvala Valdanos zaslužuje mnogo ozbiljniji pristup države. On smatra da hitno treba prići revitalizaciji maslinjaka, ali i prostora u cjelini
125 pregleda 5 komentar(a)
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 31.05.2015. 14:42h

Ulcinjanin Kujtim Nimanbegu obožava Valdanos, a nije mu jasno zbog čega na ulazu u uvalu i dalje postoji kapija i obezbjeđenje.

“Slušajte, ja u uvali sklanjam brodić od vjetrova kako su to radili moji preci kroz vjekove. Uveče, nekad želim da prespavam na njemu ali moram da pitam obezbjeđenje da li mogu ući. Nekad puste, nekad ne”, zamjera on.

U Valdanos se tokom dana može ući bez prijave i registracije, ali poluotvorena kapija na ulazu sa znakom stop u sredini i uniformisanom osobom iza, posebno za nekog ko prvi put dolazi u uvalu kraj Ulcinja, ne djeluje obećavajuće. Samo desetak metara prije kapije je reklama zakupca kupališta, ulcinjske firme Aragosta, o dobrodošlici u Valdanos na tri jezika.

Uvala je juče bila tiha - samo dva radnika na plažnom baru, dva kupača u daljini i usamljeni ribarski čamac usred zaliva. Tu je i dalje trafika na kojoj su turisti osmadestih godina kupovali cigarete i novine dok je staza prema Vilinoj gredi potpuno propala.

Da poluotvorena kapija nije slučajnost, svjedoče primitivne barikade na ulazu u nekadašnje naselje, lanci i katanci ispod bivšeg restorana i natpisi na drveću da je zabranjeno udaljavati se od kupališta. U uvali još nijesu dobrodošli bivši vlasnici 17.500 vjekovnih maslina, koje decenijama propadaju. Na kapiji su pripadnici vojske Crne Gore.

Direktor Monitoring grupe Ulcinj (Mogul) Džemal Perović kaže da je to trebalo da bude kratkoročno rješenje.

“Znam iz ličnih kontakata da je Ministarstvo odbrane preuzelo obavezu da čuva uvalu, iako tamo nema ni vojske ni vojnih objekata. Odužilo se nešto”, kazao je Perović “Vijestima”.

On smatra da hitno treba prići revitalizaciji maslinjaka, ali i prostora u cjelini. Ocijenio je da namjera da se bivšim vlasnicima ne vrate maslinjaci, upućuje na zaključak da se “tu nešto planira što neće biti transparentno”.

“Nešto što neće biti po volji bivših vlasnika, svih Ulcinjana, odnosno lokalne zajednice koja se, po svim evropskim standardima, mora pitati. U suprotnom, desiće se protesti ne samo lokalne zajednice već svh koji taj prostor prepoznaju kao poseban u istorijskom i kulturološkom smislu za nas Ulcinjane, a nije ih malo”, kazao je Perović.

On je ocijenio da Valdanos zaslužuje mnogo ozbiljniji pristup države.

“Uključujući i raspisivanje međunarodnog konkursa za traženje najboljeg rješenja za tu rajsku uvalu”, poručio je Perović.

Perović: Ne treba kapija i vojno osoblje

Perović je ocijenio da je besmisleno postojanje kapije i vojnog osoblja na ulazu u Valdanos.

“To nema veze sa turizmom, kao ni neke najave zatvorenih rizorta. Mora se shvatiti da nam je Valdanos važan i da ga nećemo dati”, kazao je on. Vlada planirana dugoročno izdavanje Vladanosa.

Vlasnici Aragoste, zakupci kupališta, takođe su limitirani u ambiciji da nešto više urade u Valdanosu.

“Naši posjetioci ne mogu da se kreću slobodno, to pravo im je uskraćeno, kao i naše da radimo noću- kazao je Ljapi, jedan od vlasnika Aragoste.

Prošle godine, gosti na kupalištu bili su iz Njemačke, Francuske, Holandije, Rusije...

Bonus video: