Učenici iz Podgorice posjetili ornitološki rezervat Solila

Njima je na ovom jedinstvenom močvarnom području održan ekološki čas pa su se djeca upoznala sa svim karakteristikama Solila koja od 2009 zvanično imaju status područja od međunarodnog značaja za boravak ptica, a od 2013 Solila se nalaze i na listi močvara od međunarodnog značaja prema Ramsarskoj Konvenciji
2 komentar(a)
učenici, škola, Foto: Siniša Luković
učenici, škola, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.04.2015. 15:10h

Učenici po jednog odjeljenja III i V razreda osnovnih škola „Pavle Rovinski“ i „Sutjeska“ iz Podgorice, danas su imali priliku da u društvu aktivista i ornitologa iz NVO „Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore“, posjete zaštićeni ornitološki rezervat Solila kod Tivta.

Njima je na ovom jedinstvenom močvarnom području održan ekološki čas pa su se djeca upoznala sa svim karakteristikama Solila koja od 2009 zvanično imaju status područja od međunarodnog značaja za boravak ptica, a od 2013 Solila se nalaze i na listi močvara od međunarodnog značaja prema Ramsarskoj Konvenciji.

Na prostoru napuštenih nekadašnjih srednjevjekovnih solana u južnom dijelu Tivatskog zaliva evidentirano je oprisustvo čak 111 vrsta ptica od 330 koliko ih se može vidjeti u Crnoj Gori, kao i 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca koje je Međunarodna unija za zaštitu prirode svrstala u „ranjivu“ grupu, od kojih su tri ugrožene na globalnom nivou i na ivici su opstanka.

Neke od njih poput eje, bijele i sive čaplje koje ne mogu sresti u svom gradu, juče su odmah po dolasku na Solila, vidjeli i učenici iz Podgorice.

Aleksanadr Perović iz CZIP-a koji je pratio podgoričke osnovce, kazao je da su Solila jedan od najboljih, najljepših i najočuvanijih rezervata prirode u Crnoj Gori. Ovdje je u proteklih par godina, značajno unapređena infrastrutktura za tzv. birdwatching, a podršku naporima ekologa i zaljubljenika u prirodu da se Solila adekvatno zaštite, pružaju Opština Tivat i JP “Morsko dobro”.

Prije podgoričkih, slične eko-časove na Solilima prošli su osnovci iz Tivta, Kotora i Budve.

Bonus video: