Kalezić: Ne smijemo zaboraviti 78 dana bombardovanja

68 pregleda 9 komentar(a)
Pokret za neutralnost tribina BP, Foto: Jadranka Ćetković
Pokret za neutralnost tribina BP, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 11.04.2015. 18:24h

"Bilo bi sramno zaboraviti 78 dana bombardovanja, stradanja i razaranja od strane NATO", kazala je poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić na tribini "Vojna neutralnost i kultura mira", koju je u Bijelom Polju organizovao Pokret za neutralnost Crne Gore.

Ona je dodala da se mora sačuvati identitet Crne Gore.

"To ne smijemo da zaboravimo, jer ulaskom u NATO, podržali bi da se to isto nekome drugo dogodi. Zato imamao duboko moralno pravo da ne podržimo ulazak, jer je za Crnu Goru od velikog značaja da objedini istoriju i sjećanja", kazala je Kalezić i dodala da Crna Gora ne smije da bude dio organizacije "koja čini zlo, koja se lažno predstavlja".

Ona je istakla da je NATO prije svega duboko neetička organizacija, koja "nikada nije odgovorala za svoja nedjela", i dodala da "smo svjedoci velikog broja malignih oboljenja prouzrokovanih bombardovanjem o čemu vlast ćuti, krijući da je dostigla alarmantne razmjere".

Politikolog Rifat Vesković je kazao da se u Crnoj Gori NATO predstavlja kao neki zabavni akva park ili igraonicu, umjesto vojne mašinerije.

"Nije održiva ni teza da se tim ulaskom ulazi u političko – ekonomsko blagostanje".

On je dodao da ne stoje ni teze da će položaj manjina, prije svih Bošnjaka – muslimana ulaskom u NATO biti bolji.

"NATO je inicijalna kapisla za unutar državne sukobe i sve više postaje antiislamska tvorevina. Nema ova alijansa perspektivu, tako da narod u Crnoj Gori o ulasku mora da odluči na referendumu", kazao je on.

Profesiorica engleskog jezika Ljiljana Raičević je kazala da je Crnoj Gori potrebno partnerstvo za mir, da je narod za mir, prijateljstvo i ljubav, zbog čega treba ostati neutralan, nesvrstan i dostiojanstven.

Istoričar Uglješa Perbiračević osvrnuo se na istorijsku pozadinu Alijanse.

"Nije tačno ono što propagira aktuelna vlast da se ulaskom u NATO povećava bezbijednost i povećavaju strana ulaganja", kazao je Prebiračević.

Bonus video: