U Herceg Novom obilježen Dan osoba sa invaliditetom: Gradnja Dnevnog centra prioritet

Djeca su ukazala na značaj prihvatanja osoba sa invaliditetom, kao ravnopravnih članova društva
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2014. 15:25h

Povodom Međunarodnog dana osba sa invaliditetom Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Igalu, priredio je prigodan program i izložbu radovanja njihovih štićenika.

Bila je to i prilika da se još jednom javnost podsjeti na nedostatak adekvatnog prostora za ovu djecu, i potrebu gradnje novog Centra u Sutorini.

"Uprkos adekvatnoj njezi, 16 korisnika uzrasta od 7 do 27 godina, koja borave u Dnevnom centru u Igalu, zadužbina Nikole Ukropine nemaju dobar prostor, jer je on premali. Prošle godine je definisana lokacija za izgradnju novog Centra na prostoru stare škole u Sutorini, urađen je nacrt urbanističkog projekta i dokument je proslijeđen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, nakon čega ga još čeka usvajanje u nekom novom sazivu Skupštine Herceg Novi, nakon izbora", ističe Dragica Kosić direktorica Centra.

I u osnovnoj školi "Ilija Kišić" iz Zelenike, organizovan je prigodan program, u kojem su učestvovala djeca iz redovnih odjeljenja, kao i djeca sa smetnjama u razvoju. Program je započet sportskim aktivnostima a nastavljen u školskoj biblioteci, recitovanjem, glumom i pjesmom.

Djeca su ukazala na značaj prihvatanja osoba sa invaliditetom, kao ravnopravnih članova društva.

Predsjednica Udruženja žena "Bonaca" - Zelenika, Duška Dević, podijelila je djeci prigodne poklone, a Đuro Beli Prijić takođe je djeci podijelio suvenire, sa motivima Herceg Novog.

Istim povodom - obilježavanja međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom večeras (sinoc za regione) Udruženje "Zrak Sunca" planira zabavni program pod imenom "Pravo na život dostojan čovjeka".

Galerija

Bonus video: