Suspendovana savjetnica u Vladi koja izdaje sobe preko mejla ministarstva

Rašovićeva se nalazi na spisku službenika Ministarstva finansija, u kom se navodi da je doktor nauka i da radi na poziciji savjetnika u Direktoratu za ekonomsku politiku i razvoj
338 pregleda 0 komentar(a)
Rajsko selo, Foto: Rajskoselo.me
Rajsko selo, Foto: Rajskoselo.me
Ažurirano: 24.11.2014. 15:55h

Iz Ministarstva finansija ističu da su odmah po saznanju da je službenica ovog organa Ivana Rašović grubo povrijedila zakon, zloupotrijebivši službena ovlašćenja, sazvalo Kolegijum radi razmatranja ovog pitanja i preduzimanja odgovarajućih mjera.

"Na Kolegijumu je odlučeno da se protiv imenovane odmah pokrene disciplinski postupak, uz zabranu obavljanja poslova u Ministarstvu finansija. Koristimo ovu priliku i da se javno zahvalimo predstavnicima medijske zajednice na ukazivanju na ovaj slučaj i ohrabrimo sve građane da, kroz sugestije i inicijative, ukazuju na nepravilnosti u funkcionisanju državne uprave, kako bismo zajedničkim naporima doprinijeli izgradnji odgovornog i pravičnog društva", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Preko mejla ministarstva izdaje sobe

Savjetnica u Ministarstvu finansija Ivana Rašović koristi službenu adresu elektronske pošte te institucije u svrhe izdavanja luksuznih apartmana „Rajsko selo”, koje se nalazi na putu prema skijalištu u Kolašinu.

Na zvaničnom sajtu apartmanskog kompleksa „Rajsko selo” navodi se da je predstavnik za rezervaciju Ivana Rašović, a službena imejl adresa kontakta je ivana.rasovic@mif.gov.me.

Rašovićeva se nalazi na spisku službenika Ministarstva finansija, u kom se navodi da je doktor nauka i da radi na poziciji savjetnika u Direktoratu za ekonomsku politiku i razvoj, piše Dan.

Osim što je državnim službenicima zabranjeno da budu predstavnici privatnih poslovnih društava, shodno Zakonu o državnim službenicima isti moraju i da se uzdrže od korišćenja državne imovine u privatne svrhe, u koju, između ostalog, spada i službena elektronska pošta.

U članu 71 ovog zakona navodi se da državni službenik, odnosno namještenik ne smije da koristi rad u državnom organu da bi uticao na ostvarivanje privatnog interesa ili interesa drugog sa njim povezanog fizičkog ili pravnog lica.

Državni službenik, odnosno namještenik ne smije radi ostvarivanja privatnog interesa ili interesa drugog sa njim povezanog fizičkog ili pravnog lica, koristiti državnu imovinu i podatke kojima raspolaže u vršenju poslova - precizirano je u zakonu.

Fotografiju na kojoj se vidi da Rašović koristi službeni mejl za izdavanje apartmana, sinoć je na svom tviter nalogu prvi objavio novinar Darko Ivanović. On je objasnio da je poslao pitanja ministru finansija Radoju Žugiću, u kojima traži da se izjasni o kakvom se angažmanu savjetnice u tom resoru radi, te da očekuje da ministar odgovori u najskorijem roku. Takođe, Ivanović je najavio da će se detaljnije baviti ovim slučajem u svojoj emisiji „Robin Hud” u petak.

Na sajtu „rajskoselo.me” piše da su pet luksuznih apartmana izgrađeni u planinskom stilu, da se nalaze nadomak Bjelasice, između glavne saobraćajnice koja vodi do skijaškog centra Jezerine. Pojašnjeno je da je svaka kuća ima oko 60 kvadrata, a da su napravljene kao apartmani.

Prema zvaničnim padacima sa internet sajta Ministarstva finansija, Rašovićeva je i doktor nauka.

Kako su mediji ranije pisali, u vrijeme kada je kvadratni metar zemljišta na dva i po kilometra od Kolašina na putu ka „Ski centru Kolašin 1450”, vrijedio od 100 do 150 eura, opština je javnim pozivom prodala dvadesetak parcela po cijeni od 3,6 do četiri eura za kvadrat. Od lokalne uprave placeve su tada kupili zaposleni u lokalnoj upravi ili njihovi bliski srodnici i prijatelji. Nedugo nakon što su se uknjižili kao vlasnici, te placeve su prodavali po dvadeset puta višim cijenama. M.V.

Adresa i na turističkim sajtovima

Osim što se na internet sajtu „rasjskoselo.me” nalazi mejl Ivane Rašović ivana.rasovic@mif.gov.me. ,njega je moguće vidjeti i na brojnim drugim sajtovima kojima se reklamira turistički sadržaj. Između ostalog, oglas na kome je njen mejl objavljen je i na sajtu „montenegro.travel", kao i „buking”.

Bonus video: