Turizam na Žabljaku: Kojim putem dalje?

Ekspertski tim za izradu projekta rukovodio se modelom razvoja alpskog dijela Evrope
80 pregleda 3 komentar(a)
okrugli sto, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
okrugli sto, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.11.2014. 12:07h

Okrugli sto na temu "Turizam na Žabljaku - kojim putem dalje" u kome pored predstavnika organizatora NVO Zeleni Crne Gore učestvuju predstavnici lokalne uprave i turističke privrede Žabljaka, održava se ovog vikenda na Žabljaku.

Cilj okupljanja je prezentacija sedam projekata za promociju turizma u planinskom dijelu Crne Gore koji su izradili Zeleni Crne Gore a finansiralo Ministarstvo održivog razvoja i turizma koji, kako je saopšteno, obuhvata jedinstveni turistički prostor od Kolašina di Šćepan polja i od Nikšića do Tare i obuhvata prostore Sinjajevine, Moračke planine i Durmitora.

Ekspertski tim za izradu projekta rukovodio se modelom razvoja alpskog dijela Evrope koji je obrazac za cijeli svijet od ideje, istraživanja i projektovanja do načina organizacije i gazdovanja, kaže član ekspertsog tima Radosav Rako Nikčević.

"Projekat podrazumijeva rešavanje vodosnabdijevanja, energetike, skijaških kapaciteta, formiranje od Žabljaka skijaškog grada. On to sad nije, dao mu je Bog a oduzeli ljudi. Ovo najviše tangira građane Žabljaka, ovdje je izraženo iseljavanje, u Podgorici nije. Ovako nešto treba ovom prostoru a većeg resursa od ovog nema, njega treba valorizovati da bi se taj demografski točak okrebuo u pozitivnom smjeru. Integralno gledano nema ništa vrednije od ovoga, treba mu samo znalačka projekcija i onda ne sumnjam da to može dobiti finansijsku podršku od banaka, ortačkog kapitala i slično", smatra Nikčević i dodaje da je Durmitor najveći planinski turistički resurs južno od Alpa..

Za realizaciju projekta neophodna je veća inicijativa lokalne uprave, naravno uz Vlade ali i uvažavanje znanja i iskustava drugih, smatra Nikčević, poznati skijaški radnik iz vremena socijalističke Jugoslavije.

"Znanje je najjeftinije u život ljudi a neznanje je najskuplje.U ovom momentu, makar u kompleksu našeg planinskog turizma, znanje nije na sceni jer da je znanje na sceni ne bi na planinskom prostoru Crne Gore, i to ne od juče, odnosu na primorski dio, ne bi bilo manje od jedan posto, u nego bi bilo znatno više i turista i stanovnika", ocijenio je Nikčević.

Nakon subotnje teoretske prezentacije okrugli sto "Turuzam na Žabljaku - kojim putem dalje" završava se u nedjelju obilaskom najatraktivnijih turističko skijačkih destinacija na Durmitoru.

Bonus video: