Brajović: Glavni radovi na autoputu počinju u maju 2015.

"Pripremni radovi mogu vrlo brzo početi, oni moraju dati garanciju 21 dan prije početka radova ali njihovo prisustvo se može vidjeti odmah poslije objavljivanja u službenom listu"
8 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ivan Brajović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 07.11.2014. 10:09h

Početag glavnih radova na autoputu Bar-Boljare mogu se očekivati krajem maja naredne godine, kako je kazao ministar saobraćaja Ivan Brajovi.

"Kada se završi parlamentarna rasprava i kada zakon bude usvojen, biće objavljen u službenom listu. Tada mi upućujemo notu vladi Kine da su se stekli svi uslovi za početak radova. Pripremni radovi mogu vrlo brzo početi, oni moraju dati garanciju 21 dan prije početka radova ali njihovo prisustvo se može vidjeti odmah poslije objavljivanja u službenom listu. Glavni radovi će početi tek nakon izrade glavnog projekta, mi računamo da to može biti nekih 6 mjeseci od kraja novembra", rekao je Brajović gostujući u "Živoj istini".

Na što je sve Vlada pristala: Kinezi neće ni centa dati državnoj kasi

Partner Vlade Crne Gore u izgradnji autoputa je kineska kompanija CRBC, koja se nalazi na crnoj listi Svjetske banke.

Brajović kaže da bi volio da nije tako, ali je i siguran "da smo sklopili dobar posao, i uvjeren je da to ne treba da nas brine".

"Tačna je informacija da je CRBC na crnoj listi Svjetske banke,a to da li je mitom i korupcijom dobijala poslove, koliko sam ja shvatio nije dokazano. Matična kompanija je uputila zahtjev SB da im se dostave dokazi o toj umiješanosti, dobili su informaciju da nikad konkretne dokaze za to nijesu dobili. Oni su mi dali papire kojima dokazuju da oni rade sa SB na nekim projektima".

Partnerstvo sa CRBC bio je uslov za dobijanje kredita Eksim banke za izgradnju prioritetne dionice autoputa, ponuđen je kredit sa rokom otplate od 20 godina, šestogodišnjim grejs periodom i kamatom od dva odsto godišnje.

"To je dobro povezano sa prosječnim godišnjim dnevnim saobraćajem. Mi smo pravili kombinacije kolika će biti putarina, ako je 8 centi po kilometru, to će biti onda Smokovac – Mateševo 3,20 centi. Znači deset puta duža dionica od tunela Sozina koji se naplaćuje 2,5eura, naplaćivaće se nepun euro skuplje. Najviša rata za kredit bi mogla da bude do 60 miliona, a onda će kasnije padati do oko 40 miliona".

Govoreći o brojkama Brajović je saopštio i da projekcije, da će zaduženje zbog autoputa usloviti rast spoljnog duga na 73 odsto BDP-a, ne moraju da se ostvare.

Brajović je takođe kazao da su ga iz Ministarstva finansija uvjerili da Crnoj Gori ne treba plan B, odnosno da nema bojazni da će Crna Gora doći u situaciju da Eksim banci ne možemo da uplatimo ratu za kredit.

Bonus video: