Javni poziv za podršku proizvodnji u maslinarstvu

Maksimalan iznos podrške je 1,5 hiljada eura po ha, a minimum stabala maslina za revitalizaciju je 30, a iznos po stablu do pet eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 12:29h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme za savremenu berbu plodova masline za ovu godinu. Pravo na korišćenje podrške pod uslovima utvrđenim javnim pozivom imaju poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar primarnih proizvođača hrane biljnog porijekla u Fitosanitarnoj upravi. Prihvatljive investicije se odnose na kupovinu sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka i električnih tresača za savremenu berbu plodova maslina. Podrška se daje i za revitalizaciju maslinjaka. U pozivu se navodi da kada je riječ o specifičnim kriterijumima prihvatljivosti, minimalna površina zasada je 0,3 hektara (ha), a maksimalna pet ha. Minimalna gustina sadnje je 300 sadnica po ha. Maksimalan iznos podrške je 1,5 hiljada eura po ha, a minimum stabala maslina za revitalizaciju je 30, a iznos po stablu do pet eura. Za ostvarivanje podrške za dobijanje električnog tresača, potrebno je da podnosilac zahtjeva u svom vlasništvu posjeduje najmanje 20 stabala maslina u rodu. Maksimalna visina podrške za investiciju, koja može da uključuje i revitalizaciju, je do pet hiljada eura. Minimalan iznos investicije, koja može da uključuje i revitalizaciju je 250 eura. Ukupan budžet za ovu mjeru je, kako se dodaje, 80 hiljada eura. Nakon završetka investicije, korisnik predaje arhivi Ministarstva zahtjev za isplatu i potrebna dokumenta, koja za sve investicije obuhvataju dokaz o vlasništvu zemljišta, a ukoliko podnosilac zahtjeva nije vlasnik zemljišta u posjedovnom listu, potrebno je dostaviti odgovarajuća dokumenta, kojim se podnosilac zahtjeva dovodi u vezu sa vlasnikom zemljišta. Za dobijanje podrške za sadnju novih maslinjaka potrebni su dokazi o kupovini sadnog materijala, zdravstvenoj ispravnosti i sortnoj čistoći sadnog materijala, kao i izjava o realizovanoj sadnji i dokument o osnovnoj hemijskoj analizi zemljišta sa preporukom đubrenja.

Za dobijanje podrške za revitalizaciju postojećih maslinjaka potrebna je i foto dokumentacija sa izgledom stabala prije revitalizacije, a za dobijanje podrške za nabavku električnih tresača dokaz o kupovini, odnosno fiskalni račun. Ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva za taj javni poziv prelazi budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva. Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. decembar. Pravo na podršku se ostvaruje na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije, koja ima zadatak da provjeri stanje na terenu i utvrdi tačnost priloženih dokumenata. U slučaju da korisnik ne dozvoli ili spriječi rad komisije i na bilo koji drugi način utiče na njen rad, podneseni zahtjev neće biti usvojen. Terenska komisija će nakon obilaska podnosioca zahtjeva sačiniti izvještaj praćen foto dokumentacijom i dostaviti ga savjetniku za maslinarstvo. Kontrolu na terenu sprovode službenici Ministarstva u saradnji sa stručnim službama. Komisija ima pravo praćenja realizovane investicije u naredne tri godine.

Galerija

Bonus video: