Mobilni operatori nijesu oduševljeni planom da se ukine roming u regionu

Sekulić smatra da će operateri vjerovatno biti prepreka za ukidanje rominga, jer će im to smanjiti prihode
77 pregleda 14 komentar(a)
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.08.2014. 15:56h

Crnogorski mobilni operateri, po svemu sudeći, nijesu oduševljeni najavom regulatorne Agencije za ektronske komunikacije (EKIP) da će od naredne godine biti ukinut roming za nekoliko zemalja regiona pa na jednostavna pitanja hoće li to prihvatiti i koliko će ih koštati, odgovaraju opštom pričom da će to tek biti predmet razgovora i reklamiranjem već postojeće ponude.

U Telenoru, izgleda, razmišljaju samo o smanjenju cijene ali ne i ukidanju rominga.

"Svi regulatori i operatori, koji su pozvani da potpišu Sporazum o dobrovoljnoj korekciji cijena, procijeniće potrebu pristupanja sporazumu u skladu sa poslovnim, ekonomskim ali i nacionalnim interesima”, kažu u Crnogorskom Telekomu

U Crnogorskom Telekomu kažu da na tu temu još nije bilo razgovora.

“Agencija za elektronske komunikacije dala nam je na uvid prijedlog sporazuma o sniženju cijena rominga, počev od druge polovine 2015. godine. Ovaj sporazum se odnosi na 12 zemalja regiona i njime se predlaže regulacija cijena u narednom trogodišnjem periodu. Svi regulatori i operatori, koji su pozvani da potpišu Sporazum o dobrovoljnoj korekciji cijena, procijeniće potrebu pristupanja sporazumu u skladu sa poslovnim, ekonomskim ali i nacionalnim interesima”, kažu u Telekomu na ista pitanja.

Podjećaju da su usluge rominga samo dio usluga mobilnih komunikacija i utvrđuju se na tržišnim osnovama kao i druge cijene na tom tržištu.

“Kada je riječ o romingu, naglašavamo da Telekom ima uslugu 'Moj svijet', koja omogućava besplatne dolazne pozive iz svih mreža u Crnoj Gori, u 17 zemalja, i jedinstvene cijene odlaznih poziva i SMS-a”, kažu iz najvećeg operatora telekomunikacionih usluga u Crnoj Gori.

M:tel će ukinuti roming ako to učine i ostali

I u M:telu tvrde da na tu temu do sada nije bilo priče sa resornim Ministrarstvom za informnaciono društvo i Agencijom. Oni su nešto rječitiji od konkurencije pa kažu da će ukinuti roming ako to urade i ostali.

“Nakon obavljenih razgovora i preciziranih uslova o ukidanju rominga donijećemo konačan stav. Ono što za sada možemo reći je da smo uvijek raspoloženi za saradnju, za stvaranje boljeg ambijenta za naše korisnike, pa i za ukidanje rominga u regionu, ako to bude zajednički dogovor. Sa Srbijom smo već ranije za naše korisnike obezbijedili usluge bez rominga”, kažu u M:telu, dodajući da se rade analize koliko bi to smanjilo prihode kompanije.

Ukidanje rominga najavio je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore (EKIP), Zoran Sekulić. On je objasnio da je cilj regulatornih tijela u regionu da se potpuno ukinu troškovi rominga i da će prepreka za to vjerovatno biti operateri kojima će to značiti smanjenje prihoda.

Do kraja naredne godine roming će biti ukinut u Evropskoj Uniji, a evropska komesarka za digitalni razvoj Neli Kros rekla da se zbog toga neće smanjiti profit operatera jer će ljudi više koristiti telefon nego ranije kada je roming bio vrlo skup.

Bonus video: