"Zaštita Crnog jezera je naša obaveza"

Javno okupljanje „Sačuvajmo Crno jezero“, na Crnom jezeru, zakazano je za 17. avgust u 12 sati
52 pregleda 1 komentar(a)
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 12.08.2014. 14:43h

Crna Gora je Deklaracijom o Crnoj Gori kao ekološkoj državi stekla veliki ugled i značajnu političku i moralnu poziciju koja obavezuje i na usvajanje svjetskih standarda ponašanja. U postupcima gradnje i urbanizacije nužno je poštovati principe zaštite životne sredine, kazali su u Centru za razvoj Durmitora.

"Stalni napadi na životnu sredinu i pri tom na najdragocjenije naše ljepote i resurse bez poštovanja elementarnih principa savremene civilne zajednice su naročito izraženi u Nacionalnom Parku Durmitor, UNESCO-ovom Mjestu Svjetskog Nasljeđa. Sada je ugroženo i samo srce Parka – Crno jezero.

I to suprotno svim do sada donešenim propisima i civilizovanim moralnim načelima i volji izraženoj u Povelji o Crnoj Gori kao ekološkoj državi. Ugrožavanje dolazi od nesavjesnih investitora koji rade zajedno sa pojedincima iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i korumpiranih osoba iz organa koji su dužni da sprovode mjere zaštite i nadzora. Oni rade suprotno propisima i supotno civilizacijskim standardima. Oni ignorišu najviše autoritete iz oblasti ekologije i nevladine organizacije koje traže učešće civilnog društva u odlučivanju", stoji u saopštenju.

Iz ove organizacije traže od svih relevantnih institucija da pomognu u ostvarivanju razgovora nevladinog sektora i državnih institucija koje treba da preduzimaju mjere nadzora i zaštite životne sredine a vezano za nedopustivu gradnju na obali Crnog jezera.

"Na žalost, naše institucije su odavno na odmorima i zarobljene su specijalnim interesima te nijesu, izuzev u dva slučaja, ni odgovorile na naše apele.

Srce Nacionalnog Parka Durmitor je Crno jezero. NP Durmitor je postao zaštićeno područje 1952 godine i nikada u bivšoj državi nije bio predmet ugrožavanja a samo Crno jezero je bilo predmet najbrižnije zaštite. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije Crno jezero i Durmitor su bili pod posebnom zaštitom Ministarstva šumarstva i pod izuzetno rigoroznim sistemom zabrane ugrožavanja njihovih atrakcija.

Zaštita je bila povjerena žandarmeriji Kraljevine. U vrijeme Knjaževine Crne Gore Kralj Nikola I je ustanovio rigorozne mjere zaštite šuma i raspolaganja vodenim resursima Crnog jezera.

Ovih dana Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, neometano od bilo kog organa koji treba da sprovodi mjere nadzora i zaštite, odlučilo je da na obali Crnog jezera izgradi restoran sa apart prostorima i velikim brojem mjesta za sjeđenje.

U javnosti se nije pojavila slika budućeg restorana niti smo je mogli dobiti od nadležnih. Projekat smo viđeli ali nam nije dozvoljeno da ga fotokopiramo. Prema dosadašnjim informacijama objekat će imati dva sprata i biće izgrađen od betonskih blokova. Zakon dozvoljava izgradnju samo onakvog objekta u dimenzijama kakav je bio prije požara, saglasno građevinskoj dozvoli, i uz obezbjeđenje poštovanja svih ekoloških standarda zaštite.

Nikakva kanalizaciona mreža nije planirana niti sada postoji za odvod kanalizacionih i otpadnih voda niti studija o ekološkoj opravdanosti koja bi pokazala da li je potrebno graditi objekat i koliko će štete ljepoti, prirodnosti i pejzažu nanijeti urbanizacija netaknute prirode našeg najljepšeg glečerskog jezera. Probijanje novih puteva i novi parkinzi kao i nova odlagališta smeća i otpada ostavljena su improvizaciji koja nije ušla u projekat izgradnje nezakonitog objekta hotela.

Do sada su izgrađena još tri neprikladna i neautentična objekta na obali Crnog jezera a sve ostalo je prepušteno neredu i propasti. Izgradnja motela na obali glečerskog jezera je neshvatljiva i protivna Prostornom planu područja posebne namjene za NP Durmitor, Zakonu o zaštiti prirode, Zakonu o vodama, i nizu propisa u drugim zakonima koji štite životnu sredinu. Gradnja je u potpunoj suprotnosti sa Ugovorom potpisanim sa UNESCO-om koji zabranjuje ugrožavanje autentičnosti prirodnih atrakcija zaštićenog predjela kako u cjelini tako i pojedinim djelovima.

Crno jezero je Prema Prostornom planu Područja posebne namjene za NP Durmitor specijalni rezervat prirode pod najstrožijim režimom zaštite. Taj režim omogućava samo ograničeno kretanje turista i naučna istraživanja. Brutalna eksploatacija predjela Crnog jezera je van zakona i morala. U NP Durmitor postoji još samo 6 područja koja su specijalni rezervati prirode kao Crno jezero.

Nastojali smo doći do odgovornih osoba u Ministarstvu zaštite životne sredine, Agenciji za zaštitu životne sredine, Upravi za inspekcijske poslove i Državnom tužilaštvu kako bismo ih upozorili na posljedice protivzakonitosti. Nastojali smo da se organizuju sastanci i razgovor u nadležnim agencijama i državnim organima kako bi se u pravnoj proceduri riješile, ili pokušale riješiti, nelegalne aktivnosti na koje ukazujemo. Zaludu.

Kampanja u javnosti za zaštitu Crnog jezera vodi se za zaštitu od ilegalne gradnje neprikladnog objekta na obali Crnog jezera i opredjeljenja za urbanizaciju njegove obale. Smatramo da je sveta dužnost svakog savjesnog građanina da se odupre nasilju i nezakonitom ponašanju korumpiranih krugova koji upravljaju životnom sredinom.

Prvi javni zbor u akciji Zaštitimo Crno jezero održaće se na Crnom jezeru, u subotu, 17.8.2014 godine, u 12 sati, na mjesu na kome je izgorio prethodni restoran. Ovim ćemo početi obilježavanje deset godina od eko akcije kojom je zaustavljena izgradnja hidroelektrane Buk Bijela i spriječeno potapanje i uništenje rijeke Tare", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Darko Stijepović.

Bonus video: