Ljubav prema umjetnosti jača od svih nedaća: Azra Đečević izlaže u Domu

Đečevićeva je kazala da je 100 radova naslikala na kartonima od starih kutija, koristeći kombinovane tehnike grafiku, kolaž, pastel...
82 pregleda 0 komentar(a)
azra đečević, Foto: Boris Pejović
azra đečević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2014. 11:01h

Učiteljica u penziji Azra Đečević u protekla dva i po mjeseca predano je slikala, crtala i stvarala umjetnička djela, koja će, povodom Dana državnosti, u četvrtak predstaviti na izložbi u Domu starih "Relax” u Spužu, gdje i živi.

Đečevićeva je kazala da je 100 radova naslikala na kartonima od starih kutija, koristeći kombinovane tehnike grafiku, kolaž, pastel...

“Vijesti” su ranije pisale o supruzi čuvenog podgoričkog ljekara Džavida-Džake Đečevića, koja je, nakon njegove smrti, završila na ulici.

Đečevićeva tvrdi da je cijeli život posvetila pedagoškom radu i umjetnosti i da za kvalitetan i lijep umjetnički rad nije potrebno mnogo novca, već nepresušna mašta i inspiracija.

“Inspiraciju sam pronalazila u šetnji oko ’Relaxa', gdje sam svaki put zapazila neku novu procvjetalu biljku. Ubrzo bih je naslikala na kartonu, ali i zabilježila tu pojavu u knjizi čije pisanje privodim kraju”, kazala je Đečevićeva juče “Vijestima”.

Ona je kazala da će u četvrtak, u 17 časova, biti otvorena izložba “Slika kao vječnost” i da će, zbog malog prostora, izložiti samo polovinu radova.

Otkrila je da će posjetioci moći da vide i radove od salveta, fiskalnih računa, raznih ambalaža...

“Iako nijesmo imali novca da luksuzno uokvirimo radove, potrudila sam se se da okvire ručno napravim, ukrasim i uljepšam...” kazala je, istakavši da izložbom želi da i kod mladih ljudi probudi interesovanje i ljubav prema prirodi.

Nakon što je 2013. godine, zbog nedostatka novca, bila prinuđena da napusti dom za stare, MUP je izdvojio 2.000 eura za njen boravak u "Relaxu" do septembra.

Bonus video: