CKB mora sa računa da ukloni matični broj

“Lični podaci moraju se obrađivati na pošten i zakonit način ili uz saglasnost lica čije se lične informacije koriste, ali ne u većem obimu"
170 pregleda 1 komentar(a)
CKB račun, Foto: Tina Popović
CKB račun, Foto: Tina Popović
Ažurirano: 10.05.2014. 06:55h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka donio je rješenje kojim je Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) naloženo da u roku od četiri mjeseca izmijeni način na koji sačinjava brojeve žiro-računa.

“To znači da će CKB morati da izmijeni sve žiro-račune postojećih korisnika, vodeći računa da nove ne sačinjava koristeći za to njihov matični broj”, potvrdio je u izjavi za “Vijesti” član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović.

“Savjet je još jednom konstatovao da se radi o obradi podataka u većem obimu nego što je potrebno, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, kazao je Lacmanović.

On ističe da je Savjet Agencije jednoglasno ocijenio da se ne može raditi o saglasnosti lica prilikom potpisivanja ugovora, kako su u toj banci tvrdili tokom inspekcijskog nadzora:

“Lični podaci moraju se obrađivati na pošten i zakonit način ili uz saglasnost lica čije se lične informacije koriste, ali ne u većem obimu. Međutim, ocijenili smo da se u ovom slučaju ne radi o poštenoj obradi podataka, jer je saglasnost lica iznuđena ili nametnuta”.

Bonus video: