OZON: Neki šumski kompleksi se namjerno uništavaju

"Sve su prilike da će poreski obveznici morati platiti zbog proceduralnih propusta nadležnih institucija a posledice toga osjetiće i buduće generacije”
72 pregleda 2 komentar(a)
sječa šuma, Foto: Luka Zeković
sječa šuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.03.2014. 12:07h

Povodom 21.marta, Međunarodnog dana šuma, ekološki pokret „Ozon“ je apelovao na nadležne institucije, prije svih Vladu, da posveti mnogo više pažnje ovih važnim prirodnim resursima i nedozvole da se ponovi slučaj poput Dragišnice koji je nanio ekološku i ekonomsku štetu.

"Umjesto da danas imamo proširenje Nacionalnog parka Durmitor u dijelu koji obuhvata devastirani pojas Dragišnice, dešava se nešto potpuno suprotno. Sve su prilike da će poreski obveznici morati platiti zbog proceduralnih propusta nadležnih institucija a posledice toga osjetiće i buduće generacije”, navodi se u saopštenju “Ozona”.

Iz te NVO upozoravaju da se pojedini šumski kompleksi, poput Vojnika i Golije, namjerno uništavaju, o čemu svjedoče fotomaterijali građana koje “Ozon” redovno proslijeđuje nadležnim institucijama.

"Ekonomska i ekološka vrijednost šuma se ne smije posmatrati odvojeno, posebno u područjima koja su pod nekim vidom domaće ili međunarodne zaštite ili imaju potencijal za to, kako se to najčešće radilo”, upozoravaju iz ”Ozona” uz napomenu da se ovogodišnji Međunarodni dan šuma obilježava pod sloganom “One su naša budučnost”.

Bonus video: