Odbor za bezbjednost zatražio podatke o napadima na medije

Planirano je da poslanici saslušaju čelnike MUP-a, ANB-a i VDT-a
1 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Arhiva Vijesti
Mevludin Nuhodžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2014. 20:29h

Skupštinski Odbor za bezbjednost uputio je zahtjev za izjašnjenje ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Boru Vučiniću i vrhovnom državnom tužiocu Veselinu Vučkoviću povodom neistraženih slučajeva napada na novinare i inicijative koju je tim povodom uputio Sindikat medija.

"Odmah nakon sjednice Odbora u ponedjeljak uputili smo dopise državnim institucijama, zatraživši dostavljanje informacija povodom inicijative Sindikata medija", rekao je "Vijestima" predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić (DPS).

Odbor je donio Odluku o održavanju kontrolnog saslušanja, rekao je Nuhodžić, nakon dostavljanja informacija od nadležnih državnih organa.

On nije želio da licitira datumima kada bi se to moglo očekivati, ali je uobičajena praksa da državni organi odgovore u roku od dvije sedmice.

Sindikat medija Crne Gore uputio je 13. januara inicijativu za hitno kontrolno saslušanje čelnika MUP-a, ANB-a i VDT-a zbog učestalih napada na novinare i brojnih nerješenih slučajeva iz prethodnih godina.

Neposredan povod bio je napad na novinarku lista "Dan" Lidiju Nikčević i podmetanje bombe ispred prozora glavnog urednika "Vijesti". Od tada desio se još jedan napad na imovinu "Vijesti", kada je prije dva dana zapaljen službeni automobil.

"S obzirom na to da su novinari životno ugroženi na radnom mjestu, smatramo da ste pozvani da preduzmete sve što je u vašoj moći da zaštitite slobodu informisanja u državi koja bez tog uslova ne može biti članica Evropske unije", piše u inicijativi.

Sindikat medija, takođe, očekuje od poslanika da iskoriste uticaj i podrže inicijativu koju su pokrenuli sa Akcijom za ljudska prava (HRA) da novinari dobiju adekvatnu zakonsku zaštitu kao osnov stvaranja bezbjednog okruženja za svoj rad, po ugledu na onu koju imaju službena lica.

Bonus video: