Veljović pomrsio konce Konjeviću

Konjeviću će biti teže da se izbori sa klanovima u najvažnijem bezbjednosnom sektoru, nego sa kriminalom na ulicama
88 pregleda 22 komentar(a)
Veselin Veljović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2013. 19:47h

Veselin Veljović pokvario je Rašku Konjeviću relativno uspješnu godinu na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon tajnog sastanka u sjedištu elitnih policijskih jedinica, koji je civil Veljović organizovao bez bilo čije saglasnosti, Konjević je možda prvi put od kako je na čelu MUP-a shvatio da će mu biti teže da se izbori sa klanovima u najvažnijem bezbjednosnom sektoru, nego sa kriminalom na ulicama.

Dok čeka nalaze unutrašnje kontrole - kao zvaničnu potvrdu da mu se radilo iza leđa, potpredsjednik SDP-a morao bi da razmišlja kako da dokaže i pokaže da konce u policiji zaista drži on, a ne bivši šef te institucije, čiji kadrovi su još na rukovodećim položajima.

Taj događaj bacio je sjenku na neke Konjevićeve poteze u javnosti dočekane sa velikim odobravanjem - najprije se pozabavio racionalizacijom troškova, pa je Upravi za imovinu iz “svog” voznog parka predao 373 nepotrebnih automobila, a zatim i postao prvi ministar, koji je otpuštanjem policajaca optuženih za razna krivična djela, dokazao da poštuje Zakon o unutrašnjim poslovima.

Uvođenje imovinskih kartona za policajce i donošenje propisa kojima se sprečava mogućnost zloupotrebe ličnih podataka građana, dio su pozitivnih akcija koje je pokrenuo u prvoj godini mandata.

Nekoliko dana nakon što je 4. decembra preuzeo upravljanje MUP-om, Konjević je ocijenio da bi Crna Gora trebalo da dobije poseban tim koji bi se bavio istraživanjem krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, poput hrvatskog USKOK-a

Izuzev julskih hapšenja u Budvi, Danilovgradu i Sutomoru, koja su više povezana sa srpskom kriminalnom scenom, izostale su velike akcije.

Nakon dvostrukog ubistva braće Ljubomira i Dejana Gojačanina, koje se dogodilo u februaru u Baru, Konjević je najavio agresivan odgovor kriminalnim grupama.

Poručio je da država mora imati snage da “ljude koji naoružani šetaju ulicama Bara smjesti u jedno malo predgrađe Podgorice, koje se zove Spuž”.

Nedugo nakon toga, u lučkom gradu uhapšeni su Pavić i Rajko Škerović, u čijim su skladištima, hotelima i stanovima u Baru policajci pronašli veću količinu kokaina, heroina, zlata, oružja i novca.

Uprkos pompeznom hapšenju, policijskim fotografijama i saopštenjima, predmet “Škerović” ostaće upamćen po tome što su otac i sin tri puta hapšeni u roku od četiri dana, ali i po tome da su tužioci i sudije imali razna pravna objašnjenja prilikom svojih odluka.

Škerovići su pušteni samo par sati nakon prvog hapšenja, ali su, nakon razgovora Konjevića sa tužiocima, prvu noć ipak proveli iza rešetaka.

Slični događaji obilježili su i nedavno hapšenje Armina-Muše Osmanagića i njegove supruge Ljiljane Bigović-Osmanagić.

Policija je “potrčala” da objavi da su iza rešetaka smjestili navodnog vođu barskog krimi klana. Par sati nakon vanredne konferencije za štampu i dijeljenja snimaka hapšenja, na slobodi je bila Ljiljana, a malo za njom i Muša.

Više stotina hiljada eura, koliko im je policija stavljala na teret da su oprali, u nalogu za istragu “pretvorilo” se u 70-ak hiljada.

Istog dana kada su Osmanagići uhapšeni, Konjević je rekao je da je njihovo hapšenje samo dio aktivnosti koje su on i direktor Uprave polcije Slavko Stojanović najavili.

Nakon puštanja Osmanagića na slobodu, ministar je rekao da bi volio sa članovima sudskog savjeta da popriča o pojedinim odlukama sudija koje izazivaju kontroverze u javnosti.

Konjević je rekao da se lično zauzeo i za rasvjetljavanje bombaškog napada na novinara Tufika Softića. Zasad, sve je ostalo na tome.

Nekoliko dana nakon što je 4. decembra preuzeo upravljanje MUP-om, Konjević je ocijenio da bi Crna Gora trebalo da dobije poseban tim koji bi se bavio istraživanjem krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, poput hrvatskog USKOK-a.

Te najave uskoro bi se mogle obistiniti, jer je Vlada nedavno usvojila analizu organizacione strukture, kapaciteta i ovlašćenja državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konjević je, komentarišući tu činjenicu, kazao da zakon u Crnoj Gori mora biti za sve isti, bez obzira na to da li se radi o lokalnom ili državnom funkcioneru, ili nekom od domaćih ili stranih biznismena.

Velike akcije u najavi

Početkom maja Konjević je najavio da će “uskoro” biti završena velika akcija u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, koja će, kako je tada kazao, po visini štete koju je prouzrokovala državi, biti veća od svih koje su realizovane tokom prethodne godine.

“Veoma brzo će se otvoriti taj slučaj značajniji od svih ovih, koji su realizovani tokom 2012. godine. Kada to kažem, u prvom redu mislim na kriterijume o kojem nivou korupcije je riječ, šteti koja je nanijeta, ali i društveni značaj koja ta lica imaju”, kazao je Konjević tada članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost.

Ni članovima Odbora, kao ni kasnije novinarima, ministar policije nije želio da otkrije više podataka o kojim osobama je riječ, kao i koliko je miliona šteta koja je nanijeta državi u tom slučaju.

Četitri mjeseca kasnije najavio je odlučnu borbu protiv korupcije u državnom sektoru, navodeći da je već u toku više provjera.

Bonus video: