Vladimir Popović reagovao: Bio je to samo kratak razgovor

"Zoran Jovanović je potpuno nezavisno bio u poslovnoj zgradi EuroPoint, drugim povodom..."
151 pregleda 14 komentar(a)
Beba Popović, Foto: Zoran Đurić
Beba Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.09.2013. 13:58h

Povodom teksta u “Vijestima” u kojem je data informacija da je Vladimir-Beba Popović vrijeđao novinare “Vijesti”, brisao fotografije sa fotoaparata i oteo diktafon, reagovanje u njegovo ime poslalo je advokatsko društvo “Iustitia” na čelu sa Vladanom Bojićem:

“Vladimir Popović nije nikada napadao nikoga, pa ni 3.9.2013. u 13.40 h izvjesne M. Babovića i L. Zekovića, koje ste angažovali. Vladimir Popović je obavio razgovor koji je trajao nekoliko minuta, pošto je opazio da ga ta lica fotografišu na ulazu PC EuroPoint gdje inače radi i redovno obavlja funkciju direktora Instituta za javnu politiku. Lica koja ste angažovali su neovlašćeno i bez pristanka fotografisala Vladimira Popovića, iako su mu to najprije, ispostaviće se, lažno negirali.

Zbog toga su na insistiranje Vladimira Popovića izbrisali nedozvoljene snimke. Vladimir Popović je tom prilikom ispoljio još i sumnju jednom od tih lica koje je držalo diktafon, da ga tajno snima, ali se pokazalo da audio snimka nije bilo. Kompletan razgovor je trajao nekoliko minuta i to je sve što se desilo. U tom razgovoru nije bilo nikakvih fizičkih kontakata, prijetnji, niti bilo kakvog ponašanja koje bi se moglo razumno kvalifikovati kao incident, a kamoli napad.

U kontekstu tog banalnog razgovora, sa velikom pompom ste uključili neka lica koja nemaju veze sa tim događajem. Apsolutna je neistina da je izvjesni Zoran Jovanović na bilo koji način štitio Vladimira Popovića, niti učestvovao u razgovoru, sem što je u jednom trenutku pozvan od lica koje ste angažovali da se uključi u razgovor i bude svjedok. Jovanović je potpuno nezavisno bio u poslovnoj zgradi EuroPoint drugim povodom i nema nikakve dodirne tačke, niti sudjelovanja, kako na strani M. Babovića i L. Zekovića, tako ni na strani Vladimira Popovića.

Apsolutna je neistina da je Vladimir Popović iskaz u policiji dao sa izvjesnim Zoranom Jovanovićem, Vladimir Popović je u policiju otišao potpuno sam. U konkretnom razgovoru, nije bilo ni pomena o Stanku Subotiću, što su vaša angažovana lica, izvjesno kao nekakva paparaca i potvrdila, kako tokom samog razgovora, tako i docnije, ali vas to nije omelo da izmislite vezanost g. Subotića u vašem i povezanim medijima, što je po vas poražavajuće.

Dakle, od jednog banalnog razgovora Vladimira Popovića sa licima koje ste angažovali da fotografišu njega i ko zna koga još, vi ste napravili čitavu konstrukciju koja sa stvarnošću nema blage veze. Očigledno je da ste to učinili proračunato, preko vaših i drugih medija s kojima dijelite iste političke strasti. Pri tom ste na već viđen način, pokrenuli cijelu kampanju preko poznatih zavisnih tzv. nevladinih grantovaca. Izmislili ste incident, prevarili javnost da je napad postojao, izmanipulisali kompletnu medijsku scenu Crne Gore i okruženja, bez ijednog normalno shvatljivog argumenta i materijalne činjenice.

Krajnje je neuljudno ovakvo obmanjivanje javnosti i apsolutno je nepriličan senzacionalizam koji ste odglumili i time prekršili, ne samo minimalne profesionalne standarde novinarske etike. Naime, zapali ste i u sferu krivičnopravne odgovornosti. Moguće je pretpostaviti razloge ovakvih teških neučtivosti i zloupotreba, kao i neodgovornost prema javnom mnjenju, koje ste bili dužni da istinito infornišete. Ti razlozi zadiru u oblast spletkarenja i politikanstva najnižeg etičkog nivoa. Zbog toga je potrebno da se javno izvinite Vladimiru Popoviću za scenario koji ste iskonstruisali i iz njega plasirali obilje neistina, poluistina i čistih spekulacija i zlonamjernosti.

Želimo da vam predstavimo privilegiju koja vas može zadesiti, ukoliko odmah u svom listu objavite izvinjenje Vladimiru Popoviću, budući da će se vrlo brzo ispostaviti da materijalne činjenice potpuno odudaraju od onoga što već dva dana orkestrirano servirate kao istinu crnogorskoj javnosti. Uostalom, ovlašćena lica državnih instanci su juče izuzela snimak video nadzora ispred ulaza poslovnog objekta EuroPoint gdje Vladimir Popović radi, koji će svakako dokazati da je to što ste pisali jedna obična pokvarena konstrukcija. Njome ste vi i lica koja ste angažovali počinili radnje koje se direktno kose sa krivičnopravnim propisima. Konkretno, u pitanju je odredba čl. 174 KZ CG koja norma inkrirminiše neovlašćeno fotografisanje u realnom sticaju sa krivičnim djelom lažnog prijavljivanja iz či. 388 KZ CG.

Pri tom, stoji kao osnovana sumnja da ste narušili nepovredivost objekta u kome Vladimir Popović obavlja svoju registrovanu djelatnost i time povrijedili njegovo pravo na privatnost i pravno zaštićen korpus prava koji se tiče privatnosti, po svim međunarodnim standardima, jer on mora stajati u ravnoteži sa potrebom javnosti da bude informisana. Napravili ste ozbiljne propuste i doveli u zabludu javnost, pa ste zato odgovorni i dužni da istu tu javnost izvedete iz svijeta zabluda i manipulacija.

Smatramo da ćete pravilno razumjeti predmetni odgovor i svoje ponašanje uskladiti sa zakonskim propisima i elementarnim pravilima Kodeksa novinarske etike. U suprotnom, ukoliko to ne učinite, uslijediće krivična i sva druga procesuiranja, pa ćete imati priliku da se sučelite sa materijalnim činjenicama i zakonskim posljedicama neprofesionalnog i tabloidnog novinarstva. Nemojte imati bilo kakve sumnje da ćemo u zaštiti interesa i prava našeg klijenta istrajati do posljednje zakonom predviđene instance, jer je to dužnost profesionalne advokatske etike”.

Odgovor u sjutrašnjem broju

Bonus video: